Life

Andrei Păunescu publică dovada că Vasile Șeicaru nu a cerut acordul poetului pentru piesa simbol a Cenaclului Flacăra

Scandalul dintre Andrei Păunescu și Vasile Șeicaru a ajuns la ”faza pe dovezi” în ceea ce privește disputa pentru piesa simbol a Cenaclului Flacăra, Iancu la Țebea.
04.02.2022 | 15:34
Andrei Paunescu publica dovada ca Vasile Seicaru nu a cerut acordul poetului pentru piesa simbol a Cenaclului Flacara
Andrei Păunescu publică dovada că Vasile Șeicaru nu i-a cerut acordul poetului Adrian Păunescu când a înregistrat piesa Iancu la Țebea Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

De aproape două luni, între Andrei Păunescu, fiul și moștenitorul poetului Adrian Păunescu, și Vasile Șeicaru, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de la noi din țară, se duce un război surd. Motivul? Piesa simbol a Cenaclului Flacăra, Iancu la Țebea, a cărei paternitate este revendicată de Vasile Șeicaru și contestată vehement de Păunescu.

Andrei Păunescu a publicat dovada: tatăl său nu a semnat documentele pentru piesa simbol

”Problema e doar la Iancu la Țebea. Dacă (Vasile Șeicaru, n. red.) s-ar fi dus să îi ceară semnătura tatălui meu, măcar în calitate de poet, Adrian Păunescu când ar fi văzut o așa aberație i-ar fi spus: `Du-te, Vasile, cu prostiile astea de aici`. De aceea nici nu a venit. (…) Acolo (în cazul piesei Iancu la Țebea, n. red.) e o lipsă de procedură, ca să nu zic un fals”, spunea Andrei Păunescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

După ce a susținut că singura variantă în care Vasile Șeicaru ar fi putut înregistra piesa pe numele lui ar fi fost să o facă în mare secret, Andrei Păunescu a făcut rost de dovada care pare să îl incrimineze pe artist.

”Vasile Șeicaru a depus de unul singur la Uniunea Compozitorilor declarația piesei Iancu La Țebea în 2005 fără acordul obligatoriu al lui Adrian Păunescu, pe care nu l-a informat. Semnătura și scrisul lui Adrian Păunescu nu există pe document.

ADVERTISEMENT

Piesa, creată în 1982, a apărut pe discuri și a fost menționată de la început în presă astfel: A.P. a compus și muzica, și versurile. De aceea nu i s-a arătat această hârtie cu date incorecte, pentru că n-ar fi acceptat-o și n-ar fi semnat-o niciodată”, a spus Andrei Păunescu, publicând, totodată, și dovada obținută de la Uniunea Compozitorilor.

Piesa Iancu la Țebea, înregistrată de Vasile Șeicaru fără semnături

Conform actelor obținute de la Uniunea Compozitorilor, Vasile Șeicaru a înregistrat piesa Iancu la Țebea în 2005, pe când Adrian Păunescu încă mai trăia. Mai mult, pe documentele publicate de Andrei Păunescu, piesa este declarată ca fiind compusă în anul 1983, deși fiul poetului precizează clar că anul în care a fost lansată a fost 1982.

ADVERTISEMENT

Iar dacă semnătura lui Vasile Șeicaru este vizibilă pe document, cea a lui Adrian Păunescu lipsește. De precizat este însă că la data înregistrării la Uniunea Compozitorilor poetul era încă în putere, iar decesul lui a avut loc abia cinci ani mai târziu, în 2010.

Doi ani după înregistrarea piesei la Uniunea Compozitorilor, în 2007, pe albumul lansat de Cenaclul Flacăra, sub îndrumarea lui Păunescu, piesa apare ca fiind compoziția integrală a poetului, Vasile Șeicaru fiind trecut doar ca interpret.

ADVERTISEMENT

”Tata nu a știut de această chestiune. Dovada e clară: în 2007 a apărut CD-ul de la Cenaclul Flacăra `Doamne, ocrotește-i pe români`. Iar la piesa Iancu la Țebea, muzica și versurile sunt precizate clar: Adrian Păunescu”, explică Andrei Păunescu pentru FANATIK.

Scandal Paunescu
Scandalul dintre Andrei Păunescu și Vasile Șeicaru a ajuns la ”faza pe dovezi”, cu acte

Dovada că piesa a fost făcută în 1982 apare și în revista Flacăra din 10 septembrie a anului respectiv, acolo unde este pomenită melodia și unde Adrian Păunescu este trecut drept compozitor și al muzicii și al versurilor. Mai mult, Andrei Păunescu a publicat și partitura semnată de tatăl său, ca dovadă că muzica îi aparține poetului și nu cântărețului Vasile Șeicaru.

Disputa Păunescu – Șeicaru pentru piesa Iancu la Țebea, apărută după moartea lui Victor Socaciu

Scandalul dintre Andrei Păunescu și Vasile Șeicaru a început anul trecut, la doar o zi de la moartea regretatului Victor Socaciu. La acea vreme, fiul poetului a publicat pe contul său de socializare piesa Iancu la Țebea, iar Vasile Șeicaru, printre comentarii, i-a spus că, de fapt, compoziția muzicală îi aparține.

”Am toată admirația pentru vocea și muzica lui Vasile Șeicaru. Eu nu l-am atacat niciodată, eu nu fac decât să răspund la faptul că a jignit memoria tatălui meu, făcându-l mincinos în ciuda tuturor cronicilor din ziar și a discurilor care demonstrează asta.

Eu am fost de față când s-a scris și compus piesa asta. Nu e vorba de nicio chestiune financiară, este vorba de o chestiune de moralitate”, preciza Andrei Păunescu, pentru FANATIK.

”Iată-mă și hoț de cântece! Aflu că sunt hoţ, că mi-aş fi atribuit un cântec compus de Adrian Păunescu. Adrian Păunescu era poet, măi, oameni buni, nu compozitor. Cineva spune că piesa compusă de mine în 1982, ‘Iancu la Ţebea’, nu-mi aparţine mie sub aspect muzical, ci mi-am însuşit-o de la marele poet.

Noi ştiam că Adrian Păunescu a fost poet, un poet genial, însă nu şi compozitor de muzică. Cum să compună neştiind note, neștiind să cânte la vreun instrument?”, spunea Vasile Șeicaru pe Facebook.

ADVERTISEMENT