News

Scandal de 72 de milioane de euro între Lidl și MApN: ce se întâmplă cu depozitul din apropierea radarului NATO

Procesul prin care MApN solicită desființarea unei construcții a retailerului Lidl, aflată în apropierea unui radar militar din județul Dolj, se apropie de final.
04.07.2023 | 17:56
Scandal de 72 de milioane de euro intre Lidl si MApN ce se intampla cu depozitul din apropierea radarului NATO
Radarul din sistemul de apărare Deveselu se află la 2000 metri de de viitorul depozit Lidl / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Google Maps, MApN
ADVERTISEMENT

Compania Lidl ar putea rata o investiție de 72 de milioane de euro într-un centru logistic zonal, care ar urma să fie construit pe raza comunei Cârcea, pe motiv că acesta se află la prea aproape de un radar militar integrat în sistemul de apărare NATO al Bazei Deveselu. Ministerul Apărării Naționale solicită desființarea lucrărilor, motivând că activitatea radarului ar avea de suferit și că autorizarea construcțiilor nu s-a făcut cu aviz de la Statul Major General. În proces, a mai fost chemat președintele Consiliului Județean Dolj, care a avizat ridicarea depozitului. În prezent, lucrările au fost oprite.

MApN susține că depozitul Lidl obturează capacitatea de detectare a aeronavelor de joasă înălțime

MApN susține că edificarea unei construcții de mari dimensiuni afectează ”în mod semnificativ funcționarea echipamentelor militare, în sensul limitării posibilităților de descoperire a aeronavelor care zboară la mică înălțime din direcția Sud și care, odată finalizată, ar diminua drastic și chiar ar putea suprima eficacitatea acestora”.

ADVERTISEMENT

La termenul din luna iunie, instanța, care rămăsese în pronunțare, a repus cauza pe rol, după ce avocatul MApN a invocat motive de nelegalitate, urmând ca acestea să fie puse în discuție pe data de 14 septembrie.

Anterior, dezbaterile de fond intraseră într-o zonă ”periculoasă”, după ce avocații pârâților au sesizat instanța că hotărârea de guvern la care MApN face referire în chemarea în judecată (HG 62/1996, modificată și completată prin HG 119/2015) nu se aplică decât parțial, în cazul de față.

ADVERTISEMENT

Mai exact, guvernul a stabilit ca Statul Major General trebuie să avizeze ”orice fel de construcții ce urmează a fi executate la o distanță mai mică de 2.400 m față de obiectivele speciale situate în extravilan, precum și ”alte categorii de depozite cu capacități mai mari de 5.000 mp”.

Terenul pe care este edificată construcția sunt în intravilan

Problema este că terenurile achiziționate de Lidl, pe care compania a demarat construcția depozitului, se află în intravilanul localității, potrivit susținerilor reprezentantului Consiliului Județean Dolj. Acesta a mai arătat că la data emiterii aprobărilor pentru începerea lucrărilor nu cunoștea ”volumul construcției, la faza emiterii certificatului de urbanism”. Potrivit unei expertize invocate de MApN, obiectivul Lidl va avea o capacitate de depozitare de peste 800.000 mc.

ADVERTISEMENT

Aceleași argumente, legate de regimul terenurilor, se regăsesc și în concluziile puse de avocatul companiei Lidl. ”Acţiunea MApN a fost promovată pe falsa premisă că s-a emis o autorizaţie de construire a unui proiect de anvergură în extravilan, aspect lămurit prin depunerea la dosarul cauzei a PUG…, documentaţia MApN fiind dovedită ca neactualizată. 

Pe pârâţi îi apără şi îi susţine interesul public dat de aprobarea PUG …, act normativ ce înseamnă locuri de muncă, şcolarizare şi dezvoltare socială, realizate prin promovarea unor proiecte cum este cel al cărei promotor este LIDL România. Mai mult, pornind de la premisa că ambele interese publice trebuie să meargă în paralel, în corelarea dintre cele două interese publice în balanţă, chiar reclamanta, prin încheierea tranzacţiei din 12 septembrie 2022, a recunoscut că primează interesul general al dezvoltării zonei incluse în intravilanul comunei Cârcea”, arată avocatul companiei.

ADVERTISEMENT

Lidl și MApN s-au înțeles pentru supraînălțarea radarului, instanța s-a opus

Tranzacția la care acesta face referire la o înțelegere semnată de fostul ministru Vasile Dîncu, prin care acesta își deleagă competența pentru ”amenajarea unei poziții temporare de funcționare a unui radar în timpul executărilor lucrărilor și relocarea efectivă a radarului FPS—117 din organiza Companiei 110 Radiolocație Cârcea, din poziția actuală în viitorul amplasament”, potrivit unui document publicat de Libertatea.

Încheierea acestei tranzacții, care era echivalentă cu o supraînălțare a radarului pe cheltuiala companiei Lidl, a fost respinsă de instanță, în septembrie 2022. Această variantă a fost readusă în discuție la mijlocul acestui an.

”Motivul respingerii iniţiale a tranzacţiei de instanţă a fost unul pur formal, dar care nu a atins voinţa părţilor, astfel încât instanţa nu poate reţine lipsa unui acord al MApN ca motiv de nulitate cât timp la dosarul cauzei s-a depus şi s-a susţinut de toate părţile încheierea unei tranzacţii.

Consideră că instanţa de judecată nu poate decide în locul autorităţii de specialitate care este opţiunea tehnică preferată, acesta fiind un element de oportunitate ce excede competenţei instanţei, iar cât timp reclamanta a ales varianta a doua – ce presupunea înălţarea şi modernizarea radarului pe cheltuiala Lidl, nu a statului, instanţa nu era în drept să cenzureze tranzacţia şi cu atât mai mult nu mai este în drept la acest moment să anuleze autorizaţia de construire”, a mai arătat avocatul.

Dosarul se judecă la Tribunalul Dolj, la instanța de contencios administrativ fiscal. Indiferent de decizia judecătorilor, aceasta nu va fi una definitivă, ea putând fi atacată apel.

ADVERTISEMENT
Tags: