News

Scandal de Bobotează. Un premier ateu îi sfidează pe capii Bisericii Ortodoxe

Noi tensiuni între premierul ateu al Greciei, Alexis Tsipras şi mitropolitul Serafim de Pireu, după ce Tsipras nu a participat la ceremonia de sfinţire a apei de Bobotează în portul...
07.01.2016 | 17:05
Scandal de Boboteaza Un premier ateu ii sfideaza pe capii Bisericii Ortodoxe
ADVERTISEMENT

Noi tensiuni între premierul ateu al Greciei, Alexis Tsipras şi mitropolitul Serafim de Pireu, după ce Tsipras nu a participat la ceremonia de sfinţire a apei de Bobotează în portul Pireu. Tensiunile dinte premierul elen, Alexis Tsipras, şi mitropolitul Serafim de Pireu s-au amplificat miercuri după ce acesta din urmă a criticat absenţa şefului guvernului la ceremonia de sfinţire a apei de Bobotează în Pireu, principalul port al Greciei, relatează joi agenţia de presă RIA Novosti.

Primul ministru Tsipras, împreună cu preşedintele ţării Prokopis Pavlopoulos, a asistat totuşi la ceremonia de sfinţire a apei în piaţa Deksameni din cartierul Kolonaki din Atena.

ADVERTISEMENT

După ceremonie, Tsipras a plecat fără să facă vreo declaraţie, în timp ce preşedintele elen şi-a exprimat speranţa că lumina creştinismului va risipi întunericul crizei.

Tsipras planificase iniţial să se deplaseze în portul Pireu, unde prin tradiţie şeful guvernului elen asistă la sfinţirea apei de Bobotează.

ADVERTISEMENT

Înainte de alegeri, în urmă cu un an, Tsipras, despre care se ştie că este ateu, a vizitat Pireul şi chiar a lansat un porumbel.

Dar în acest an, el nu a mers în portul Pireu după ce mitropolitul Serafim a condamnat în termeni foarte duri decizia parlamentului elen de a legaliza căsătoriile civile între persoanele de acelaşi sex.

ADVERTISEMENT

Legislativul de la Atena a aprobat o lege în acest sens la 22 decembrie 2015, iar, înainte de vot, premierul Tsipras a declarat că această lege scoate ţara din înapoiere şi că statului elen ar trebui să-i fie ruşine pentru marginalizarea ‘unei părţi semnificative dintre confraţi şi concetăţeni’, care din cauza orientării lor sexuale nu s-au putut bucura mult timp de drepturile lor fundamentale, ca alte cupluri.

Tsipras a prezentat cu această ocazie scuze sutelor, miilor de concetăţeni , care — a spus el — au fost discriminaţi o lungă perioadă de timp, potrivit RIA Novosti.

ADVERTISEMENT

Mitropolitul Serafim a declarat că legalizarea uniunilor dintre persoane de acelaşi sex este contrară principiilor credinţei (creştine) şi că acum “se doreşte crearea unui nou tip de om care nu există în natură”. “America şi Fundaţia Soros promovează un parteneriat civil pentru a distruge credinţa ortodoxă în Europa”, a acuzat mitropolitul Serafim de Pireu, cunoscut pentru declaraţii făcute împotriva unor acţiuni ale autorităţilor în prezent şi în trecut.

Ceremoniile ocazionate de Bobotează în Pireu au fost sabotate şi de autorităţile locale. De altfel, nici televiziunea publică nu a mai transmis anul acesta niciun reportaj de la sfinţirea apelor de Bobotează la Pireu, fapt criticat de asemenea de mitropolit, scrie Agerpres.

Sursă: www.realitatea.net

ADVERTISEMENT