Fotbal international

Scandal de corupție în Portugalia. Raid al poliției la sediile lui Sporting și Benfica

11.11.2020 | 18:32
Scandal de coruptie in Portugalia Raid al politiei la sediile lui Sporting si Benfica
Scandal de corupție în Portugalia. Raid al poliției la sediile lui Sporting și Benfica. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Poliția portugheză a desfășurat în data de 9 noiembrie un raid la sediile cluburilor Sporting și Benfica Lisabona. Este scandal de corupție în Portugalia, iar fotbalul joacă rolul principal.

Pe lângă sediile celor două cluburi uriașe din captiala Portugaliei, a fost verificat și clubul Santa Clara. Totul în cadrul unui caz în care se anchetează o posibilă spălare de bani prin intermediul unor transferuri de jucători.

ADVERTISEMENT

Conform celor de la Sporting Lisabona, investigația vizează posibile nereguli din perioada 2011-2014 și principalul vizat este președintele clubului Benfica, însă nu doar el este anchetat.

Scandal de corupție în Portugalia. Fotbalul, sub lupa anchetatorilor

Luni, 9 noiembrie, poliția portugheză a luat cu asalt sediile mai multor cluburi de fotbal. Poliția judiciară și autoritatea responsabilă de colectarea taxelor au verificat sediile cluburilor Sporting Lisabona, fosta echipă a lui Cristiano Ronaldo, Benfica Lisabona și Santa Clara, în căutare de dovezi într-un caz amplu prin care sunt verificate anumite transferuri efectuate de aceste cluburi.

ADVERTISEMENT

Conform postului de televiziune portughez TVI, citat de The Guardian, principala țintă a autorităților lusitane este președintele Benficăi, Luis Filipe Vieira, care a fost ales în fruntea clubului de pe Da Luz în luna octombrie a acestui an.

Luis Filipe Vieira mai are la activ un proces de corupție, aflat în plină desfășurare, în care este acuzat alături de alți 16 oameni. El a mai fost acuzat și de faptul că a pus umărul la fentarea unor taxe de către clubul Benfica, pe care l-a implicat și într-un scandal de trucare de meciuri.

ADVERTISEMENT

Anchetă de proporții, dar toată lumea este liniștită: „Aplaudăm investigația”

Vice-președintele clubului alb-roșu a declarat că situația este sub control și că președintele Vieira este extrem de relaxat cu privire la aceste cazuri. În vârstă de 71 de ani, Vieira „rămâne calm și dedicat clubului Benfica. Investigația este derulată de echipele specializate în așa ceva și trebuie respectată. Vom colabora, iar fanii clubului nostru trebuie să fie încrezători că o să continuăm să urmăm aceiași pași care ne-au permis să avem un club performant și stabil din punct de vedere financiar. Indiferent de rezultatele acestui proces, se va demonstra că tot ce am făcut a fost legal”, a declarat Varandas Fernandes la Radio Renascenca.

Acest scandal de corupție din Portugalia nu îi neiniștește nici pe cei de la Sporting Lisabona. Alb-verzii care, alături de Benfica și de cei de la Santa Clara – care sunt anchetați pentru transferurile a trei jucători libieni – sunt și ei implicați în anchetă, dar au emis un comuncat prin care se declară încrezători.

ADVERTISEMENT

„Investigația are în vedere o multitudine de cazuri legate de fotbalul profesionist și ar putea rezulta în acuzații de fraudă, corupție activă și pasivă, dar și spălare de bani. De asemenea, această anchetă vrea să verifice și modul în care au fost achiziționate drepturile sportive și economice ale unor fotbaliști de la anumite cluburi.

Aceste cluburi ar fi primit și împrumuturi din partea unui cetățean din Singapore care deține companii localizate în Insulele Britanice Virgine. Prin intermediul acestor companii, s-ar fi transferat bani cărora li s-a pierdut urma”, se arată în comunicatul lui Sporting.

Atât cei de la Sporting cât și Benfica Lisabona se declară cooperanți cu anchetatorii și vor să ajute la finalizarea investigației, în ciuda faptului că nume importante din cadrul celor două cluburi ar putea avea mult de suferit.

ADVERTISEMENT