News

Scandal diplomatic între Serbia și Croația. Președintele Vučić nu a fost lăsat să viziteze lagărul de la Jasenovac

Autoritățile de la Zagreb au interzis accesul pe teritoriul Croației al președintelui Serbiei, Aleksandar Vučić, care intenționa să viziteze lagărul de exterminare de la Jasenovac, din al doilea război mondial.
17.07.2022 | 14:03
Scandal diplomatic intre Serbia si Croatia Presedintele Vucic nu a fost lasat sa viziteze lagarul de la Jasenovac
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, intenţiona să facă duminică o vizită privată la centrul memorial Jasenovac, pecum și în localitatea Pakrac, scrie Rador.

Cotidianul croat “Jutarnji list” scrie că Vučić l-ar fi informat pe preşedintele Partidului Sârb Democrat Independent din Croaţia, Milorad Pupovac asupra intențiilor, fără să notifice și guvernul croat.

ADVERTISEMENT

Jasenovac este localitatea în care naționaliștii croați au înființat un lagăr de exterminare în al doilea război mondial, unde majoritatea victimelor au fost etnici sârbi.

Pakrac a fost locul unei bătălii din august 1995 din războiul care a opus Croația separatiștilor sârbi.

ADVERTISEMENT

Aleksandar Vučić intenționa  să intre pe teritoriul croat din Bosnia-Herțegovina, însă croații au anunțat că nu-i permit accesul întrucât nu a fost respectat protocolul diplomatic.

Ca represalii, ministrul sârb de interne, Aleksandar Vulin, a decis ca, pe viitor, oficialii statului croat vor trebui să anunţe şi să-şi motiveze vizita sau tranzitarea Serbiei, chiar și în cazurile în care dețin pașaport diplomatic. „Va fi instituit un regim special de control” a declarat Vulin.

ADVERTISEMENT

La rândul său, premierul sârb, Ana Brnabić, s-a arătat scandalizată de poziția guvernului croat.

Este cel mai mare scandal din istoria modernă a relaţiilor dintre Serbia şi Croaţia. I-a fost interzisă preşedintelui Serbiei o vizită privată la Jasenovac, locul suferinţei sârbilor, singurul lagăr în care au fost ucişi 20.000 de copii.

ADVERTISEMENT

A vrut să viziteze şi să depună flori, iar un stat al Uniunii Europene consideră că a dorit să producă haos. Pentru mine este un scandal de prim rang. Este ca şi cum preşedintelui Israelului i s-ar interzice să viziteze Auschwitz”, a spus Brnabić.

ADVERTISEMENT