Șirul certurilor care degenerează în insulte din Parlament pare să nu se mai termine, un nou episod de acest tip înregistrându-se în Comisia pentru cercetarea abuzurilor și petiții din Camera Deputaților. Ca de obicei, unul dintre protagoniști a fost de la AUR, Dumitru-Virgil Focșa, ce a avut-o ca adversară pe Steluța Cătăniciu (PSD), președinta comisiei.
Cei doi s-au certat pe tema petițiilor depuse de cei care reclamă implementarea tehnologiei 5G în România, nu mai puțin de 107 la număr, referitoare la prezumtivele efecte nocive ale acesteia asupra mediului și oamenilor. O chestiune procedurală legată de aceste petiții a provocat un schimb de insulte care a ajuns în atenția Comisiei juridice, care va trebui să decidă dacă aplică sancțiuni și care dintre cei doi parlamentari va fi sancționat.
Ședința a avut loc la sfârșitul lunii octombrie, ocazie cu care președinta comisiei, Steluța Cătăniciu a propus clasarea petițiilor întrucât nu aveau trecute pe ele domiciliul petenților și nici măcar nu erau semnate. „Atâta timp cât eu nu-mi asum să semnez petiția, conform legii, nu poate comisia să răspundă pentru că așa este Regulamentul”, a argumentat Cătăniciu precizând că anterior s-a cerut de către stafful comisiei ca petenții să revină cu petiția completată corect, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Dumitru-Virgil Focșa a încercat, fără succes, să obțină o amânare a unei decizii, cerând chiar audierea reprezentanților a două asociații.
„Domnul deputat Focșa Dumitru Viorel – vicepreședinte al Comisiei, referindu-se la cele 107 petiții înscrise în tabel și având ca obiect nemulțumiri cu privire la implementarea tehnologiei 5G, a negat informația primită de către consilierul care a lucrat dosarele și anume că toate acestea ar fi sosit nesemnate sau în care petenții nu-și precizează domiciliul și prin urmare, a solicitat să i se prezinte dosarele de la marginal 2 și marginal 67 din tabelul respectiv, afirmând și faptul că cei doi petiționari ar trebui să fie audiați în plenul Comisiei. Cele două dosare au fost aduse și prezentate doamnei președinte Cătăniciu Steluța și ulterior domnului vicepreședinte Focșa Dumitru Viorel, observându-se faptul că ambele petiții sunt într-adevăr nesemnate”, se arată în sinteza ședinței din 26 octombrie.
Focșa a continuat să conteste clasarea ajungând chiar să vocifereze și să comenteze legat de faptul că Steluța Cătăniciu a absolvit studiile de drept după 40 de ani:
Focșa: Conduceți o comisie de abuzuri și faceți abuz cu mine aicea?
Cătăniciu: Nu sunteți normal la cap, uitați-vă la dumneavoastră că nu sunteți normal la cap! Dement!
Focșa: Ce-ați spus?
Cătăniciu: Ce-ați auzit…
În acel moment, Focșa s-a ridicat de pe scaun și s-a apropiat amenințător de Cătăniciu. „Mă faceți pe mine dement în timpul ședinței? O să vă chem în instanță!”, a strigat deputatul AUR, înainte de a părăsi sala.
La final, membrii comisiei care au rămas în sală au decis să-l pârască pe Dumitru Focșa la Biroul Permanent al Camerei pe motiv că a filmat pe ascuns cu telefonul discuția din comisie. „Membrii Comisiei și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că au fost înregistrați audio-video fără a li se solicita acordul și având în vedere specificul Comisiei, prin faptul că petițiile adresate Comisiei conțin date cu caracter personal care sunt protejate de legislația internă și europeană”, se spune în sinteza ședinței.
Nici Dumitru Focșa nu s-a lăsat mai prejos și a trimis o jalbă la Biroul Permanent pe motiv că a fost jignit. „În calitate de deputat al Parlamentului României, condamn cu fermitate atacurile fără precedent aduse la adresa mea”, afirmă ritos Dumitru Focșa în scrisoare în care cere sancționarea lui Cătăniciu.
Ca de obicei în asemenea cazuri, Biroul Permanent a discutat mai puțin de 15 secunde subiectul și a dispus prin vot trimiterea cazului la Comisia juridică, care funcționează și drept comisie disciplinară pentru deputații cu probleme de comportament.