News

Scandal la spitalul din Vulcan! Pacienți bolnavi psihic, cobai pentru experimente cu medicamente

23.07.2020 | 14:33
Scandal la spitalul din Vulcan Pacienti bolnavi psihic cobai pentru experimente cu medicamente
ADVERTISEMENT

Scandal de amploare la spitalul din Vulcan. Avocatul Poporului a descoperit câteva informații îngrijorătoare în urma demersurilor scrise și a anchetelor referitoare la efectuarea studiilor clinice pe pacienții vulnerabili de la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, Secția de Psihiatrie Vulcan.

Concret, pacienții au fost folosiți drept „cobai”. Aceștia nu și-au dat însă niciodată consimțământul pentru testarea unor medicamente.

ADVERTISEMENT

Aproape imediat, Avocatul Poporului a sesizat Procurorul General al României și ancheta a demarat la finalul anului trecut.

Scandal la spitalul de psihiatrie din Vulcan!

Potrivit informațiilor care au ajuns la Avocatul Poporului, zeci de pacienți fără discernământ ar fi fost folosiți într-un studiu de testare a unor medicamente.

ADVERTISEMENT

De altfel, acest lucru a fost spus chiar de managerul spitalului, Nicușor Bîgiu în septembrie 2019. Studiul ar fi avut loc în perioada 2005-2012 și în el ar fi fost folosiți între 20 și 30 de persoane. Toate informațiile în legătură cu pacienții folosiți drept „cobai”, au dispărut.

„În urma solicitării unor informații suplimentare cu privire la testele clinice în cauză, SCPN Brașov a comunicat instituției Avocatul Poporului mai multe documente și informații privind studiile clinice efectuate în perioada 2001-2015, fiind constituită și o comisie internă la nivelul spitalului, pentru a investiga aspectele desfășurate în acea perioadă de timp. 

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, documentele medicale ale pacienților implicați în studii nu se mai regăsesc în arhiva spitalului”, se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.

Culmea, după mai multe investigații făcute de Avocatul Poporului s-a constat că Secția Vulcan a Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov nu a fost niciodată acreditată pentru a face studii clinice pe pacienți.

ADVERTISEMENT

„Instituția Avocatul Poporului, a continuat demersurile la Ministerul Sănătății, ANMDMR și Comisia Națională de Bioetică a Academiei de Științe Medicale, în urma răspunsurilor acestor instituții rezultând din nou lipsa documentelor medicale.

În urma demersurilor efectuate, a rezultat că Secția Vulcan a SCPN Brașov nu a fost niciodată autorizată în scopul efectuării studiilor clinice, însă, în fapt acestea au avut loc, potrivit declarațiilor personalului medical din această secție”, precizează Avocatul Poporului.

„Ca atare, Avocatul Poporului a continuat demersurile, semnalând procurorului general, următoarele aspecte:

-au fost efectuate teste clinice pe pacienți cronici ai Secției Vulcan SCPN Brașov, contrar faptului că aceasta nu a fost niciodată autorizată pentru aceste studii;

-nu se regăsesc documentele studiilor (inclusiv a formularelor de consimțământ și a documentelor sursă) de pe Secția Vulcan din arhiva SCPN Brașov (cu excepția unei foi de observație a unei singure paciente, care nu are cuprinse mențiuni despre consimțământul informat)”.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: