News

Scandal la UMF Cluj-Napoca. Zeci de studenți și-ar fi cumpărat diplomele

23.11.2020 | 22:48
Scandal la UMF ClujNapoca Zeci de studenti siar fi cumparat diplomele
5 cadre universitare au fost trimise în judecată
ADVERTISEMENT

Mai multe cadre didactice de la UMF Cluj-Napoca au fost trimise în judecată după ce au falsificat diplome pentru farmaciștii care nu s-au prezentat la examene.

Cele cinci cadre didactice sunt suspectate că nu ar fi susținut cursuri de formare continuă pentru farmaciști și au fost trimise în judecată pentru abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

ADVERTISEMENT

Aproape 50 de cursanți au primit diplome, cu toate că nu au participat la cursuri și nu au susținut niciio probă de verificare a cunoștințelor, conform News.ro.

Mai mulți profesori de la UMF Cluj au probleme cu legea

În cursul lunii octombrie 2020, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj au dispus trimiterea în judecată a 5 inculpaţi, având la data faptelor calitatea de cadre universitare ale UMF ”Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în scopul obţinerii unui folos pentru altul şi instigare la fals intelectual”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie – decembrie 2016, două cadre didactice universitare de la UMF Cluj-Napoca nu au susținut un curs de formare continuă farmaceutică, desfășurat în perioada 16-29 noiembrie 2016 și au vătămat interesele UMF Cluj-Napoca, cu consecința obținerii unui folos pentru altul constând în credite EFC pentru 30 de farmaciști înscriși la examen.

Totodată, în luna decembrie 2016, respectivii inculpaţi au determinat pe rectorul UMF Cluj-Napoca să emită 30 de diplome de participare pentru persoanele înscrise la curs, în condiţiile în care aceste persoane nu au participat la desfăşurarea cursului şi nu au beneficiat de o evaluare a cunoştinţelor dobândite prin participarea la curs”, au completat procurorii.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul cercetărilor au fost audiate 44 de persoane din județele Cluj, Bihor, Sălaj, Arad, Sibiu, Mureș și Alba și au fost verificați 39 de farmaciști.

Totodată, în luna decembrie 2016, inculpatele au determinat pe rectorul UMF Cluj-Napoca să emită 17 diplome de participare, pentru persoanele înscrise la cele două cursuri, în condiţiile în care aceste persoane nu au participat la desfăşurarea cursurilor şi nu au beneficiat de o evaluare a cunoştinţelor dobândite prin participarea la curs.

ADVERTISEMENT

Urmărirea penală a fost efectuată de către procurori pe parcursul a 3 ani, fiind începută în 15.01.2018 ca urmare a sesizării de oficiu a organelor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj”, au mai precizat procurorii.

ADVERTISEMENT