News

Scandal monstru în Marina Regală din Marea Britanie. Un submarin nuclear a fost ”reparat cu lipici”

Marina Regală britanică e în centrul atenției după ce s-a aflat că un submarin nuclear a fost reparat ”cu lipici”, lucru considerat incredibil.
02.02.2023 | 09:09
Scandal monstru in Marina Regala din Marea Britanie Un submarin nuclear a fost reparat cu lipici
Submarin nuclear reparat cu lipici. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Contrar protocolului și măsurilor de siguranță, niște ”Dorei” ar fi improvizat reparația la submarin, fără să le pese că pun în real pericol viața tuturor de la bord.

Scandal monstru în Marina Regală din Marea Britanie

Marina a demarat o anchetă oficială după ce submarinul nuclear, marca Trident, a fost reparat cu ”lipici”. Submarinul HMS Vanguard a avut parte de reparații defectuoase la țevile de răcire, după ce un șurub a căzut în timpul unei inspecții la camera reactorului navei.

ADVERTISEMENT

Potrivit The Sun, capetele șuruburilor s-au desprins în urma unor strângeri excesive, însă personalul a preferat să le lipească înapoi, deși conform procedurii ar fi trebuit înlocuite puțurile deteriorate.

Inginerii au raportat această problemă drept una procedurală, fără să menționeze natura defectuoasă a reparației.

ADVERTISEMENT

”Este o rușine. Nu poți tăia colțuri cu nucleare. Standardele sunt standarde. Standardele nucleare nu sunt niciodată compromise”, a declarat o sursă din Marină.

Șuruburile lipite au fost descoperite în momentul în care echipajul submarinului era pregătit de drum. Anchetatorii vor urmări înregistrări ale reparațiilor pentru a afla când a avut loc această ”lucrare” și cine e responsabil în mod direct.

ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării din UK a transmis că un ”defect” a fost găsit pe HMS Vanguard, această situație fiind ”raportată și remediată prompt”. Directorul executiv al companiei Babcock, cea responsabilă de reparații, s-a întâlnit cu secretarul apărării Ben Wallace, pentru a se asigura că lucrările viitoare nu vor mai fi improvizate.

Babcock are contracte de miliarde de lire sterline pentru întreținerea subflotelor marine Astute și Vanguard, fiind al doilea cel mai mare partener din acest domeniu al Ministerului Apărării.

ADVERTISEMENT

Într-o reacție oficială, compania Babcock a transmis că ”orice problemă legată de calitate este o mare dezamăgire, dar propriile noastre procese de inspecție robuste au descoperit problema. Nu a existat niciun impact asupra siguranței sau operaționalului din partea lucrării”.

ADVERTISEMENT