News

Scandal pe bacșișul oferit de turiştii români în Grecia! De ce au fost numiți zgârciţii Europei

Scandal pe bacșișul oferit de turiştii români în Grecia după ce o femeie a îndrăznit să întrebe cât se lasă de obicei ospătarului
20.08.2021 | 16:33
Scandal pe bacsisul oferit de turistii romani in Grecia De ce au fost numiti zgarcitii Europei
Românii s-au certat pe bacșișul care trebuie oferit în Grecia. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Problema a fost dezbătută serios și sute de oameni au încercat să răspundă, însă concluzia nu a fost pe placul tuturor. Astfel, Adina Popescu, administratorul unui grup care se ocupă cu vacanțe pe teritoriul Greciei a ținut să afle câți bani lasă bacșiș românii atunci când servesc masa la o tavernă de pe litoralul elen.

Nu a durat mult până când spiritele s-au încins și distanța între un popor „mână largă” și zgârciții Europei a fost parcursă destul de repede. Mai exact, au existat persoane care au explicat că ajunși într-o altă țară trebuie să respecte un blazon și să nu se uite la fiecare cent cheltuit. Nu toți au fost de acord și le-au adus aminte acestora că în privința „tips-ului” legile sunt clare peste tot în lume.

ADVERTISEMENT

Scandal pe bacșișul oferit de turiştii români în Grecia!

Peste un milion de români au fost anul acesta în Grecia, 90 la sută dintre ei fiind prezenți pe teritoriul elen pentru cel puțin șapte zile. Conform statisticilor oficiale, turiștii din țara noastră cheltuie de la 500 de euro în sus pentru sejurul lor, aici fiind incluși și banii de cazare.

Sunt câteva sute de euro bune pe care românii le alocă anual pentru mâncarea la taverne, sute de euro de care proprietarii greci se bucură, dar și ospătarii care servesc la mese. Nu o dată, românii au încercat să-și arate dragostea pentru eleni și au lăsat bani serioși la masă.

ADVERTISEMENT

„Depinde de cât de bine m-am simțit și de cât de serviabili au fost angajații localului, și evident, cât de bună a fost mâncarea -> 5-15%”, a notat Gelu Popa. „2-5 euro, atât se dă în orice țară normală, Franța, Austria, Germania, Grecia, numai românii aruncă cu banii. 10% din notă numai la români vezi”, a ținut să puncteze Adrian Coco.

A fost contrat destul de serios. „ 2 euro ? Pentru un ospătar și un bucătar și cei care îți spală farfuriile, paharele ..?! Mi se pare jignitor”, a transmis Monica Olaru. „Nu este o regulă, nemții iau și ultimul cent de pe masă! Lași cât vrei, nu 1 sau 20 %. Dacă îți place mâncarea, servirea, locația etc. Mai depinde și ce figuri vrei să faci și pe cine să impresionezi, la care se adaugă și cantitatea de alcool consumată”, a subliniat George Enescu.

ADVERTISEMENT

Cât se lasă „tips” la tavernele grecești

Dilema a continuat și câteva sute de oameni și-au povestit experiențele din Grecia. Culmea, în discuție s-au implicat chiar și greci sau români care locuiesc pe teritoriul acestei țări. „În Grecia nu se prea dă bacșiș, mai ales la tavernele de familie. Grecii sunt mai chibzuiți. Dacă ești turist trebuie să lași ceva, dar cât vrei tu, deoarece nemții, olandezii și mai sunt popoare care nu dau nimic. Grecii sunt obișnuiți și fără. Afacerea e gândită și fără bacșiș. În România însă riști să-ți iei înjurături pentru că afacerea e gândită cu bacșiș”, a ținut să lămurească problema Călin Rădulescu.

Au fost mai mulți utilizatori care au transmis că grecii au grijă să-și oprească singuri partea lor. „Cam peste tot te încarcă pe notă, stai liniștit. Ți le scrie în greacă și dă-ți tu seama ce acolo. Te pui la masă își aduce apa direct fără să întrebe. La sfârsit e pe notă. Vara asta minim 10 taverne au făcut schema asta în Zakynthos. În meniu au caracatiță cu nu știu ce 18€ și când vine nota e defalcată caracatița un pret, garnitura altul. Nu-s chiar așa fraieri grecii cum îi cred unii”, a spus Răzvan Căbulea

ADVERTISEMENT

„Deși sunt jumătate grecoaica în majoritatea cazurilor comand pe bază de meniu. În 20 ani nu mi s-a întâmplat să mă păcălească nimeni nicăieri. Cred că trebuie să te mai uiți și unde te așezi la masă. Și niciodată nu te duci la tavernele cu poze mari colorate puse la intrare”, a zis Mihaela Karapanagioti-Tomescu.

„Dacă în tavernă sunt mai mulți greci decât turiști, atunci taverna are șanse sa fie bună. În general tavernele bune nu sunt foarte stradale că sunt cunoscute de localnici și nu au nevoie de publicitate, nu au nici poze mari colorate la intrare. Și mai e un secret: dacă vedeți în farfurii cartofi prăjiți făcuți bine și nu congelați sau înecați în ulei atunci mâncarea e bună”, a mai adăugat aceasta.

„Nu e ca și când nu ne așteptam la asta. De vreo câțiva ani ați descoperit Grecia, deși locul vostru e cel mult la Costinești. Nu e de mirare că sunteți zgârciții Europei, ăia care vor să fie tratați regește, dar să plătească 2 lei”, a zis Oprișiu Ovidiu.

„În Statele Unite ale Americii e între 15% și 20%. Dacă îți permiți să mergi la restaurant, trebuie să lași și bacșiș nu să invoci tot felul de motive. Acolo e o lege nescrisă, pe care toată lumea o respectă”, a explicat și Nina Parnes.

ADVERTISEMENT