Sport

Scandal politic după incidentele de la România – Kosovo: „Un slogan nu schimbă realitatea”. Reacția presei internaționale

Incidentele de pe Arena Națională au provocat un adevărat scandal politic. Ce a scris presa din Kosovo după momentele controversate de la meciul cu România.
13.09.2023 | 00:19
Scandal politic dupa incidentele de la Romania  Kosovo Un slogan nu schimba realitatea Reactia presei internationale
Presa din străinătate a reacționat după incidentele de la România - Kosovo. Foto: sport.pictures.eu.
ADVERTISEMENT

Incidentele de la România – Kosovo au atras atenția marilor publicații ale Europei. Ultrașii de la „Uniți Sub Tricolor” au scandat „Kosovo e Serbia”, iar partida a fost întreruptă timp de 50 de minute. Presa kosovară a venit cu replica pentru „tricolori”, în timp ce Memli Krasniqi, președintele Partidului Democratic din Kosovo, a avut o reacție dură.

Scandal politic după incidentele de la România – Kosovo: „Un slogan nu schimbă realitatea”

România nu recunoaște statul Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în urmă cu 15 ani. Gruparea naționalistă „Uniți Sub Tricolor”, prezentă pe Arena Națională, a afișat în tribune mesajul „Kosovo e Serbia”, iar oaspeții au răbufnit. Aceștia au mers rapid la marginea terenului, după care la vestiare, fiind iritați de scandările suporterilor României.

ADVERTISEMENT

Memli Krasniqi, președintele PDK, a stat cu ochii pe evenimentele petrecute pe Arena Națională și a avut o replică dură. Krasniqi consideră că nicio scandare a adversarilor nu poate schimba realitatea, aceea că statul Kosovo este un stat independent.

„Nu există niciun slogan care să schimbe realitate. Începând cu 17 februarie 2008, Kosovo este un stat independent, iar de la 3 mai 2016, Kosovo este membru UEFA. Sloganurile politice, corurile fasciste, huiduielile sau insultele adresate băieților noștri nu ne vor opri.

ADVERTISEMENT

Kosovo, în calitate de stat și echipa națională, se va prezenta cu mândrie peste tot în lume, chiar și acolo unde nu ne vor. Am muncit mult pentru această zi și nu vom ceda în fața acestor mici fasciști turbofolk. Kosovo este eternă”, a scris Memli Krasniqi, pe pagina de Facebook.

Reacția presei internaționale după incidentele de la România – Kosovo

De asemenea, presa din Kosovo nu a trecut cu vederea evenimentele tensionate petrecute pe Arena Națională. Jurnaliștii locali au catalogat drept „scandalos” mesajul afișat de ultrașii de la „Uniți Sub Tricolor”.

ADVERTISEMENT

„Arbitrul le-a ordonat celor două echipe să părăsească terenul. Willy Delajod a decis să oprească meciul după ce fanii români au aprins mai multe materiale pirotehnice și au afișat un mesaj scandalos: «Kosovo e Serbia»”, a scris publicația kosovară Gazeta Express.

Publicații cu renume din Europa au abordat subiectul controversat petrecut pe Arena Națională. „Scandal politic în România: jucătorii din Kosovo părăsesc terenul”, au scris spaniolii de la cotidianul AS.

ADVERTISEMENT

„Arbitrul francez a oprit jocul din cauza scandărilor discriminatorii ale ultrașilor români. Au apărut chiar și bannere cu mesajul ‘Kosovo e Serbia’. De subliniat faptul că România nu recunoaște statul Kosovo. Jucătorii au fost trimiși la vestiare și au stat acolo aproape o oră””, au notat jurnaliștii de la Gazzetta dello Sport, cel mai prestigios ziar din Italia.

Presa sârbă a reacționat după ce românii au scandat „Kosovo e Serbia”

Inevitabil, cele petrecute pe Arena Națională au ajuns și în presa din Serbia. Jurnaliștii sârbi de la Blic au descris firul evenimentelor petrecute la București și au scos în față faptul că România nu recunoaște independența statului Kosovo.

“Scene șocante la vecini. Fotbaliștii din așa-zisa Kosovo au plecat de pe teren din cauza bannerului ‘Kosovo e Serbia’. Un scandal incredibil s-a întâmplat în București, pe Arena Națională. După afișarea bannerului și scandările ‘Kosovo e Serbia’, jucătorii echipei oaspete nu au mai vrut să joace.

România nu recunoaște așa-zisul stat Kosovo și este foarte clară în această privință. Cei din Kosovo le-au considerat scandări xenofobe și de aceea nu au mai vrut să continue”, au scris sârbii de la Blic.

„România – Kosovo a fost întrerupt după ce fanii au scandat ‘Kosovo e Serbia’. Oficialii UEFA au oprit jocul pentru comportament discriminatoriu. Din păcate, fotbalul a trecut în plan secund în această seară. În timpul meciului România – Kosovo am văzut noi incursiuni politice. Ultrașii au scandat în repete rânduri numele Serbiei. Restul spectatorilor prezenți pe stadion i-au huiduit pe cei din galerie”, au scris și jurnaliștii spanioli de la Marca.

ADVERTISEMENT