News

Scandal sexual în SUA. Joe Biden, candidatul probabil al democraților la președinția Statelor Unite, acuzat de hărțuire

02.05.2020 | 13:31
Scandal sexual in SUA Joe Biden candidatul probabil al democratilor la presedintia Statelor Unite acuzat de hartuire
ADVERTISEMENT

Fostul vicepreședinte al SUA, Joe Biden, candidatul cu cele mai mari șanse să obțină nominalizarea din partea Partidului  Democrat, pentru alegerile prezindețiale din acest an, este acuzat de agresarea sexuală a unei foste angajate. Presupusa victimă susține că agresiunea s-ar  fi petrecut în martie 1993, când Biden era doar senator, dar Biden a respins acuzațiile, scrie Business Insider.

Agresiunea sexuală ar fi avut loc în 1993

Victima ar fi fost Tara Reade, care lucra la biroul senatorial al lui Joe Biden în 1993. Acuzația inițială a fost făcut de către Lynda LaCasse, o fostă vecină a Tarei Reade, care a afirmat că aceasta din urmă i-ar fi povestit incidentul într-o conversație  din 1995 sau 1996.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Reade a confirmat existența unui  asemenea incident și a depus o plângere împotriva lui Joe Biden, în care susține că acesta i-a băgat mâna pe sub fustă și a penetrat-o cu degetele pe un coridor al Senatului. Reade ar fi vorbit pe această temă cu șeful de personal al lui Biden, Ted Kaufman. ”A luat notițe când am vorbit cu el”, a relatat Reade adăugând că acestea ar putea fi în arhiva senatorului, depozitată acum la Universitatea din Delaware.

Joe Biden a respins acuzațiile și a cerut Arhivelor Naționale să precizeze dacă există vreo plângere de acum aproape 30 de ani împotriva lui, dar răspunsul de la Arhivelor Naționale a fost  negativ. Ulterior, Biden a cerut secretariatului Senatului american să  cerceteze dacă o plângere  similară există în arhivele Congresului. ”Afirmația nu este adevărată. Pur și simplu, nu s-a întâmplat”, a spus Biden.

ADVERTISEMENT

Joe Biden, verificat de oamenii lui  Obama

În apărarea sa a intervenit o fostă consilieră a președintelui Barack Obama, Valerie Jarrett. Înainte ca Obama să devină președinte, Jarrett a verificat toate eventualele probleme de integritate ale potențialilor candidați pentru postul de vicepreședinte, post pentru Biden era cap de listă.

În perioada verificărilor, Jarrett a avut acces și la arhiva actelor de la biroul de senator al lui  Biden de la Universitatea din Delaware. Potrivit legii americane, actele congressmanilor sunt arhivate, dar nu sunt publice decât dacă  respectivul congressman își dă acordul.

ADVERTISEMENT

Joe Biden are șansele cele mai mari de a fi desemnat de către Partidul Democrat drept candidat la alegerile prezidențiale împotriva lui Donald Trump. La sfârșitul anului trecut, Trump a trecut cu bine printr-o procedură de demitere, după ce au apărut informații că ar fi cerut președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să determine anchetarea pentru corupție a firmei pentru care lucra fiul lui Biden.