News

Scandalos! Liber la incendiile în şcoli fără atragerea răspunderii, printr-o hotărâre pregătită de Guvern

08.03.2021 | 19:10
Scandalos Liber la incendiile in scoli fara atragerea raspunderii printro hotarare pregatita de Guvern
ADVERTISEMENT

Guvernul intenționează să relaxeze măsurile de securitate la incendiu în ce privește mai multe tipuri de clădiri, inclusiv școli. Potrivit noilor reglementări, 32% din școli nu vor mai avea nevoie de avizare sau autorizare de securitate la incendiu.

Noile reguli sunt stabilite printr-un proiect de hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

ADVERTISEMENT

Măsura vine la numai câteva luni după ce două spitale, cel de urgență din Piatra-Neamț și Institutul „Matei Balș”, s-au confruntat cu incendii soldate cu victime.

Autorizarea privind securitatea la incendiu, menținută doar pentru școlile mari

În nota de fundamentare a proiectului de HG se justifică măsura prin necesitate înlăturării unei poveri administrative în cazul unor instituții care nu ar avea nevoie de evaluare specială pentru securitatea la incendiu.

ADVERTISEMENT

În unele situații, avizarea privind securitatea la incendiu, ca parte a procesului de autorizare a lucrărilor de construcții și autorizarea la punerea în funcțiune a edificiului, sunt percepute de către beneficiari/investitori ca piedici în dezvoltarea unor proiecte care vizează construcții noi sau existente. În această idee, procesul de avizare și autorizare nu trebuie să impună o povară administrativă inutilă în sarcina acestora, iar respectivul proces să fie orientat strict către categorii de construcții care, prin caracteristici și nivelul riscului de incendiu, justifică exercitarea rolului de autoritate a statului prin aceste activități”, menționează documentul citat.

Astfel, va fi eliminată obligativitatea avizării-autorizării pentru amenajările temporare, cum ar fi corturile pentru evenimente, care nu pot fi asimilate unor construcții clasice.

ADVERTISEMENT

Însă principalele modificări vizează creșterea suprafeței construite de la care școlile au neapărată nevoie de avizare-autorizare la incendiu. Suprafața minimă crește de la 150 m² la 600 m² pentru clădirile cu destinație de învățământ gimnazial, liceal, profesional, postliceal sau universitar, inclusiv spațiile de cazare aferente, iar pentru grădinițe și școli primare suprafața este mărită de la 150 m² la 175 m². Tot la 175 m² este mărită suprafața minimă pentru clădirile cu destinație de servicii sociale destinate protecției familiei și copilului, persoanelor cu dizabilități și din domeniul violenței domestice.

Din totalul de 2810 clădiri cu destinația învățământ supuse obligației de avizare/autorizare în prezent, urmare modificărilor propuse, un număr de 899 nu vor mai fi supuse acestei obligații, reprezentând 32% din total. Din totalul de 131 clădiri cu destinația case de copii supuse obligației de avizare/autorizare în prezent, urmare modificărilor propuse, nu au fost identificate construcții care nu vor intra sub incidența hotărârii de Guvern”, menționează documentul citat.

ADVERTISEMENT

În cazul azilelor pentru bătrâni sau pentru persoanele fără adăpostt se modifică criteriile de încadrare, adică nu se va mai ține cont de aria desfășurată (150 m²), ci de numărul de utilizatori (50 de locuri), indiferent de suprafață.

Pe de altă parte, vor trebui să primească aviz/ autorizație de securitate la incendiu spațiile comerciale amenajate în stațiile de metrou, precum și încăperile sau grupurile de încăperi, încadrate ca săli aglomerate și căile de evacuare aferente, indiferent de aria construită ori destinație. Este vorba spațiile în care se află minim 150 persoane, dacă sunt amplasate la etajele superioare, și minim 200 persoane dacă sunt amplasate la parter.

ADVERTISEMENT