News

Scandalul în jurul manifestanților din Berzunţi ia proporții. AUR, vehementă la adresa Ucrainei: ”Stat obișnuit să calce în picioare drepturile și libertățile minorităților”

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ia poziție în scandalul iscat în jurul manifestanților din Berzunţi. Formațiunea reacționează vehement la adresa Ucrainei.
04.01.2023 | 12:53
Scandalul in jurul manifestantilor din Berzunti ia proportii AUR vehementa la adresa Ucrainei Stat obisnuit sa calce in picioare drepturile si libertatile minoritatilor
AUR, reacție vehementă la adresa Ucrainei după scandalul în jurul manifestanților din Berzunţi. Sursa foto: hepta.ro / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Continuă polemica pe seama ”mascaților” din Berzunți, județul Bacău, care au afișat simboluri pro-ruse în Ajun de Anul Nou.

AUR, reacție vehementă la adresa Ucrainei după scandalul în jurul manifestanților din Berzunţi

Marți, 3 ianuarie, Ambasada Ucrainei la București a avut o reacție promptă după scandalul provocat de parada controversată a cetățenilor din această localitate.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii au anunțat, într-un comunicat, că vor deschiderea unei anchete în legătură cu această manifestație care, coincidență sau nu, a avut loc în aceeași zi în care armata rusă lansa un atac masiv cu rachete asupra mai multor orașe din statul vecin.

La 24 de ore după cererea diplomației Kievului în România, o reacție în acest scandal a venit și din partea AUR.

ADVERTISEMENT

Formațiunea condusă de George Simion cere Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să răspundă ”ferm şi neîntârziat” Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

Reprezentanții AUR consideră inacceptabil faptul că misiunea diplomatică ucraineană ”şi-a permis” să ceară efectuarea unei anchete ”rapide şi detaliate” pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

În același comunicat, cei de la AUR afirmă că ”tonul imperativ al diplomaților ucrainieni este inacceptabil, cu atât mai mult cu cât vine din partea unui stat obișnuit să calce în picioare drepturile și libertățile minorităților naționale”.

Partidul parlamentar din România face aluzie la recenta lege a minorităților din Ucraina, despre care se spune că lezează grav drepturile românilor.

ADVERTISEMENT

”Oricât de neinspirată, deplasată și nepotrivită cu momentul actual ar fi manifestarea localnicilor din Berzunți, tonul imperativ al diplomaților ucraineni este inacceptabil, cu atât mai mult cu cât vine din partea unui stat obișnuit să calce în picioare drepturile și libertățile minorităților naționale.

România nu are nimic în comun cu sistemul de justiție ucrainean și nu se poate întoarce la tradiția anchetelor ”rapide și detaliate” care au distrus destine, au despărțit familii și au deznaționalizat comunități întregi după cel de-Al Doilea Război Mondial”, se arată în comunicatul AUR.

Ce au cerut cei de la Ambasada Ucrainei după incidentul de la Berzunți

În comunicatul de marți, ucrainenii consideră că simbolurile agresiunii ruseşti trebuie să fie interzise în toată lumea civilizată.

”Cu regret constatăm faptul că în ziua când Ucraina a fost supusă unui atac masiv cu rachete din partea Federaţiei Ruse, în judeţul Bacău a fost organizată o manifestare semi-glumă în cadrul căreia au fost folosite simboluri ale teroriştilor ruşi.

Suntem convinşi că asemenea manifestare contrazice dispoziţiei poporului român, care şi-a exprimat sprijinul necondiţionat Ucrainei în războiul declanşat de către Federaţia Rusă împotriva statului ucrainean. Sperăm că acest eveniment va fi evaluat corespunzător de către societatea română”, a menţionat misiunea diplomatică ucraineană, pe Facebook.

ADVERTISEMENT