News

Scandal uriaș după ce mascații din Berzunți s-au costumat in ruși si au defilat cu litera Z pe tractoare. Autoritățile au demarat o anchetă

E scandal uriaș în Bacău, după ce parada tradițională din Ajunul Anului Nou, în localitatea Berzunți, a avut ca temă principală conflictul dintre Rusia și Ucraina.
03.01.2023 | 12:02
Scandal urias dupa ce mascatii din Berzunti sau costumat in rusi si au defilat cu litera Z pe tractoare Autoritatile au demarat o ancheta
Mascații din localitatea băcăuană Berzunți au defilat costumați în soldați ruși / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Bună Ziua Bacău
ADVERTISEMENT

În fiecare an, parada mascaților din Berzunți parodiază evenimentele importante petrecute în ultimele 12 luni și ironizează personajele zilei. La sfârșit de 2022, băcăuanii și-au ales un subiect extrem de sensibil: războiul din Ucraina.

În Bacău s-ar fi defilat cu portretul lui Putin

Astfel, în afară de tradiționalele capre, urși, căluși, etc, au apărut la paradă și mascați îmbrăcați în haine militare, cu tractoare modificate astfel încât să pară mașini de luptă.

ADVERTISEMENT

Nu au lipsit simbolurile armatei ruse în ofensiva din Ucraina, adică litera ”Z”, steagul rusesc sau portrete ale lui Vladimir Putin.

Plugușorul în vreme de război: ”Violați tot ce prindeți”

Într-un clip postat de Bacău TV, plugușorul este adaptat astfel încât să pară un dialog între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

Astfel, Putin e cel care îndeamnă, prin versuri, la violențe, distrugeri și chiar violuri.

”De prin munți și de prin văi, să vină toți rușii mei, cu câte-o bombă la ei! Câte-o bombă, o cătușă, să nu stea ca proștii la ușă! Dărâmați tot ce vedeți, violați tot ce prindeți! Cotropiți în goana mare să mutăm din nou hotare”, spune personajul care-l întruchipează pe Vladimir Putin în plugușorul rostit la Berzunți.

Imaginile au declanașat un scandal uriaș în mediul online, acolo unde mai mulți internauți au fost de părere că tema aleasă de mascați este una cel puțin neinspirată.

ADVERTISEMENT

Polițiștii au deschis un dosar penal după defilarea mascaților

Luni seara, polițiștii din Bacău au anunțat că au deschis un dosar penal în această cauză.

“Polițiștii băcăuani s-au sesizat din oficiu cu privire la imaginile video apărute în spațiul public și au demarat verificări în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului Nr. 31 din 2002, pentru a stabili cu exactitate situația de fapt, iar în funcție de rezultat se vor lua măsurile legale ce se impun”, a transmis IPJ Bacău, într-un  comunicat de presă.

Oamenii legii trebuie să verifice dacă în cadrul manifestării din Berzunți au fost folosite simboluri cu caracter fascist, rasist sau xenofob și dacă au incitat la ură și violență etnică, rasială sau religioasă.

ADVERTISEMENT