Life

Trucul care te ajută să obții cozonacul perfect. Ce trebuie să faci dacă aluatul nu a crescut cât trebuie. Secretul celor mai pricepuți patiseri

Trucul cu care poți obține cozonacul perfect. Ce să faci dacă aluatul nu a crescut suficient. Metodele prin care îl poți salva.
22.12.2023 | 17:07
Trucul care te ajuta sa obtii cozonacul perfect Ce trebuie sa faci daca aluatul nu a crescut cat trebuie Secretul celor mai priceputi patiseri
Cum poți obține cozonacul perfect. Sursa foto: Freepik/ azerbaijan_stockers
ADVERTISEMENT

Trucul care te poate ajuta să obții cozonacul perfect. Dacă aluatul nu a crescut suficient, există metode prin care îl poți salva. În general, acestea nu dau greș.

Cum poți obține cozonacul perfect. De ce aluatul nu a crescut cât trebuie

Cozonacul se numără printre cele mai apreciate preparate dulci de sărbători și este consumat de mulți români. Cele mai multe persoane preferă să-l facă acasă, însă poate fi o adevărată provocare.

ADVERTISEMENT

Nu este un desert tocmai ușor de preparat, deoarece este nevoie să respecți cantitățile de ingrediente recomandate, să frămânți aluatul mai mult timp și să îl lași la crescut.

Deși respectă cu strictețe rețeta pentru cozonac, multe gospodine se pot confrunta cu o problemă foarte comună. Mai exact, aluatul nu a crescut cât a fost nevoie, dar mai poate fi salvat.

ADVERTISEMENT

Este important să știi care e motivul pentru care aluatul nu a crescut suficient și sunt mai multe cauze. De exemplu, s-ar putea ca drojdia să fie inactivă sau veche.

Este un ingredient important în procesul de dospire, iar aluatul nu va crește dacă drojdia nu va produce suficient dioxid de carbon. Pentru a te asigura că nu vei avea probleme, trebuie să folosești mereu drojdie proaspătă, care este încă în termenul de valabilitate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, o altă cauză poate fi setarea temperaturii ambientale greșite. Dacă pui aluatul într-un loc prea cald sau prea rece, s-ar putea ca drojdia să nu funcționeze corespunzător. Temperatura potrivită este în jur de 24 – 27 °C.

Aluatul are nevoie de timp pentru a crește, iar dacă nu-l lași suficient nu va ajunge la dimensiunea potrivită. E bine să ții cont de recomandările rețetei.

ADVERTISEMENT

O cantitate insuficientă de zahăr, precum și excesul de sare reprezintă alte cauze pentru care aluatul nu a crescut. Un alt motiv poate să fie aluatul prea dens sau prea uscat, care poate să facă expansiunea dioxidului de carbon produs de drojdie să si mai dificilă, potrivit dcmedical.ro.

Atunci când faci cozonac, asigură-te că folosești vase și ustensile curate, fără urme de grăsime sau ulei. O cantitate prea mare de drojdie sau apa prea caldă pot face cozonacul să nu crească suficient. Din fericire, poți salva aluatul dacă ții de cont de un truc foarte util.

Cum poți salva aluatul cozonacului. Trucul folosit de patiseri

O soluție pe care o poți aplica este să lași aluatul la dospit suplimentar, timp de 30 de minute sau mai mult, într-un loc cald, fără curent. În acest fel, drojdia se poate activa. Dacă este curent, drojdia poate să dospească mai lent.

În cazul în care aluatul nu crește, pune în el o cantitate mică de drojdie proaspătă (1/4 linguriță sau chiar dublu). Se amestecă bine și se lasă la dospit din nou. Poți folosi, de asemenea, o cantitate mică de drojdie uscată în aluat, pe care să o amesteci.

Un alt lucru de care e bine să ții cont este să folosești un vas acoperit cu o cârpă umedă sau folie de plastic. Așa se va menține umiditatea, iar aluatul poate crește așa cum trebuie.

Dacă niciunul dintre aceste sfaturi nu funcționează, atunci poate fi nevoie să începi să prepari un alt aluat. Asigură-te că respecți toți pașii și că ingredientele sunt proaspete, mai ales drojdia.

ADVERTISEMENT
Tags: