News

Scenariile pentru revenirea la școală. Guvernul ia în considerare patru variante de reluare a cursurilor

28.07.2020 | 15:00
Scenariile pentru revenirea la scoala Guvernul ia in considerare patru variante de reluare a cursurilor
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății propune trei scenarii, dintre care unul cu două variante, pentru condițiile în care se vor redeschide școlile. Noutatea este că aplicarea unui scenariu anume nu va fi  decisă la nivel național, ci la nivel local, informează edupedu.ro.

Scenariul optimist vizează revenirea tuturor elevilor la școală din 14 septembrie, în timp ce acela pesimist prevede reluarea orelor doar în  format online. Scenariul intermediar are două variante prin care elevii vor fi chemați  la școală prin  rotație.

ADVERTISEMENT

Fiecare  dintre aceste scenarii poate fi aplicat întrucât școlile vor putea decide varianta pe care o agrează, împreună cu direcțiile de sănătate publică, inspectoratele școlare, cu acordului  Comitetului județean pentru situații de urgență.

Revenirea la școală, cu garantarea distanței  de un metru între elevi

Scenariul 1, cel optimist, prevede revenirea tuturor elevilor în școli cu asigurarea unei distanțări fizice de minim un metru între copii, cu un metru mai mică decât la examenele din această vară.

ADVERTISEMENT

În prima variantă a scenariului 2, vor reveni la școală toți copiii până la clasa a IV-a inclusiv. Elevii din clasele gimnaziale și de liceu vor reveni la cursuri prin rotație, câte o săptămână sau două, după care vor face cursuri online, urmând ca cealaltă jumătate dintre ei să revină în  sălile de clasă.

A doua variantă a scenariului 2 stipulează că și copiii de grădiniță și elevii din clasele primare vor veni la școală prin rotație, câte jumătate de clasă. În  ambele variante ale celui  de-al doilea scenariu se menține condiția unei distanțe minime de un metru între elevi.

ADVERTISEMENT

În scenariul 3, cel mai pesimist, Ministerul Sănătății prevede ca școala să se desfășoare online pentru toți elevii, indiferent de vârsta acestora.

Școlile pot opta pentru o variantă de reluare a cursurilor

În adoptarea unui scenariu sau altuia fiecare școală trebuie  să facă o analiză locală a riscurilor în baza căreia să se decidă dacă se reiau complet sau parțial cursurile. Decizia se va lua împreună cu inspectoratele școlare și cu  DSP. De asemenea, documentul pe care Ministerul Sănătății l-a trimis Ministerului Educației impune școlilor și primăriilor obligația de a identifica spații suplimentare pentru desfășurarea cursurilor.

ADVERTISEMENT

În plus, administrațiile locale și  unitățile de învățământ vor trebuie să asigure săpun lichid, hârtie igienică, hârtie de șters pe mâini, antiseptic pe bază de alcool și dispensere, dezinfectant pentru bănci, catedră, podele, clanțe etc., măști faciale de protecție pentru elevi, profesori, personalul medical, personalul de curățenie și auxiliar.

ADVERTISEMENT