News

Schimbare radicală de vreme în România. Ce se întâmplă după ce scăpăm de ciclonul polar. E anormal pentru această perioadă

Vremea se schimbă radical în toată țara, după ciclonul polar. Meteorologii anunță prognoze anormale pentru această perioadă
09.12.2023 | 11:01
Schimbare radicala de vreme in Romania Ce se intampla dupa ce scapam de ciclonul polar E anormal pentru aceasta perioada
După frig și zăpadă, meteorologii prognozează temperaturi anormal de ridicate pentru această perioadă / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Vremea va fi capricioasă la sfârșitul acestui an. După frig, lapoviță și ninsoare, temperaturile vor fi anormal de ridicate pentru această perioadă.

Maxime care vor depăși 10 grade

Potrivit meteorologilor, după ciclonul polar se vor înregistra temperature anormale pentru această perioadă de sfârșit de an. O veste nu tocmai bună pentru cei care doresc să se bucure de zăpadă de Crăciun.

ADVERTISEMENT

„Pentru săptămâna sărbătorilor de iarnă, sunt estimate temperaturi potrivite finalului de decembrie, adică valori maxime ce pornesc de la zero grade în depresiuni şi ajung la 7-8 grade in vestul ţării”, potrivit Observator.

În zona Capitalei, se vor înregistra valori de temperastură de 5-6 grade la orele amiezii. Vor fi precipitații în majoritatea zonelor din țară dar mai ales sub formă de ploaie și poate lapoviță. Doar în zonele înalte va ninge, o bucurie pentru practicanții sporturilor de iarnă și pentru cei care vor să-și petreacă sărbătorile la munte.

ADVERTISEMENT

Oricum, meteorologii anunță temperaturi anormal de ridicate începând cu săptămâna viitoare, inclusiv în București, cu maxime care vor depăși 10 grade.

„Pe parcursul săptămânii viitoare, treptat temperaturile vor fi în creştere în majoritatea zonelor din țară. Astfel, așteptăm valori termice care se vor situa peste normalul perioadei în vest, sud-vest, centru. O condiție esențială ca aceste temperaturi să se mențină ridicate și pe parcursul zilei ar fi lipsa ceții sau a norilor stratiformi. Precipitațiile vor fi mai însemnate cantitativ în vestul, centrul și în nord-vestul țării. Există posibilitatea ca spre finalul săptămânii viitoare vremea să se răcească, iar precipitaţiile în zonele montane să se transforme în lapoviță și ninsori”, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Prognoze alarmante pentru 2024

Pentru anul 2024, în contextul încălzirii globale, specialiștii au prognoze alarmante. Temperatura medie globală ar putea depăși temporar pragul de 1,5°C peste nivelurile preindustriale, în 2024, a anunțat vineri Biroul britanic de meteorologie, trăgând un semnal de alarmă în cadrul summitului COP28 de la Dubai.

Potrivit Met Office, este aproape sigur că anul 2023 este cel mai cald înregistrat vreodată, iar 2024 ar putea fi și mai cald. Se preconizează că anul viitor temperatura medie globală se va situa între 1,34°C și 1,58°C peste media preindustrială pentru perioada 1850-1900.

ADVERTISEMENT

Guvernele din întreaga lume au convenit în 2015 să încerce să limiteze creșterea medie a temperaturii globale la 1,5°C în cadrul Acordului de la Paris, care este considerat un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Deși atingerea nivelului de 1,5°C într-un singur an nu înseamnă că lumea va depăși acest prag pe termen lung, aceste previziuni îi vor sprijini cu siguranță pe cei care solicită acțiuni urgente în cadrul negocierilor COP28 pentru reducerea emisiilor responsabile de încălzirea globală.

„Previziunile sunt în concordanță cu tendința actuală de încălzire globală de 0,2°C pe deceniu și sunt întărite de un eveniment major El Niño”, a declarat Nick Dunstone, șeful departamentului de prognoză din cadrul Serviciului meteorologic britanic.

„Ca urmare, ne așteptăm la încă doi ani succesivi de temperaturi globale record și, pentru prima dată, prognozăm o șansă rezonabilă ca un an să depășească temporar 1,5°C”, a adăugat el, precizând totodată că o depășire temporară nu ar constitui o încălcare a Acordului de la Paris.

 

ADVERTISEMENT