News

Schimbarea care îi va nemulțumi pe părinți. Ce nu vor mai avea voie să facă în noul an școlar: “Trebuie pusă la punct”

Măsuri drastice în învățământ: Unii părinți vor fi revoltați. Află ce schimbări intervin începând cu noul an școlar. Liniștea profesorilor nu va mai fi perturbată.
25.07.2023 | 08:40
Schimbarea care ii va nemultumi pe parinti Ce nu vor mai avea voie sa faca in noul an scolar Trebuie pusa la punct
Acces restricționat pentru părinții-avocați în școli. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Începând cu toamna, părinții scandaloși nu vor mai avea acces liber în școli, conform noii legi a învățământului preuniversitar. Scopul acestei măsuri este să asigure un mediu sigur și să prevină perturbările în activitatea didactică, acordând profesorilor dreptul la exercitarea actului educațional fără interferențe.

Unii părinți nu vor mai avea acces liber în școli

Cu toate acestea, vor exista excepții, permițând intrarea părinților doar în situațiile în care sunt invitați la discuții cu cadrele didactice sau participă la acțiuni aprobate de conducerea școlii. Corina Atanasiu, președinta Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România, susține această reglementare, considerând că poate contribui la o atmosferă mai propice învățământului.

ADVERTISEMENT

“Am fost de acord cu o astfel de reglementare din mai multe motive. Există părinți care au tendința ca, în cazul unui conflict între propriul copil și un alt elev, să vină să-și facă dreptate. Nu de puține ori am avut copii agresați de părinții altui elev chiar în incinta școlii.

Apoi, la fel, am avut părinți care au venit să tragă la răspundere un cadru didactic pentru o notă mică luată de copil. Suntem de părere că tot ce se întâmplă în școală se reglează cu mecanismele avute la dispoziție de cadrele didactice și de direcțiunea unității de învățământ, fără alte intervenții.

ADVERTISEMENT

Apoi, mai este un aspect. Dacă avem o școală cu 1.500 de elevi, ce ar însemna și 1.500 de părinți în respectivele incinte la venirea sau plecarea din școală? Nici nu cred că este bine din punct de vedere sanitar, în plin sezon de gripă, de exemplu”, a explicat Corina Atanasiu, citată de adevărul.

Ea a remarcat că, în trecut, unii părinți s-au implicat agresiv în rezolvarea conflictelor dintre copii sau în rezolvarea unor probleme legate de note, ceea ce a generat tensiuni și incidente nedorite în școli.

ADVERTISEMENT

Profesorii nu mai pot fi înregistrați în timpul orelor

O altă dispoziție importantă a noii legi interzice înregistrarea cursurilor, însă face o distincție între înregistrările de pe camerele de supraveghere, menite să asigure siguranța, și înregistrările audio-video ale activității didactice.

În acest sens, președinta Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România a pledat pentru montarea camerelor video în școli ca o măsură de prevenire a fenomenului de bullying. Înregistrările ar servi drept mijloc de probă în cazul unor incidente repetate, iar inspectorii ar putea folosi imagini pentru a optimiza procesul de predare. Totuși, implementarea camerelor video în școli trebuie însoțită de o metodologie bine stabilită pentru a proteja confidențialitatea elevilor și a personalului didactic și pentru a evita abuzurile.

ADVERTISEMENT

„Această măsură ar fi cea mai bună armă împotriva fenomenul de bullying care a ajuns la un nivel alarmant în instituțiile de învățământ. Nu de alta, dar acest fenomen poate fi probat cu astfel de imagini pentru că are un caracter repetitiv. Apoi, inspectorii ar putea face inspecții virtuale, fapt ce ar duce la o optimizare a modului de predare, în general. Evident, trebuie pusă la punct o metodologie care să prevadă clar cine și cum se uită pe înregistrări pentru a nu exista probleme“, a remarcat Corina Atanasiu.

 

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un...
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un milion de persoane ar putea beneficia de o nouă măsură
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința...
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința lui Alain Delon. Actorul nu deține permis de port-armă
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Regina Întunericului a povestit la TV, cum comunică cu morții
Regina Întunericului a povestit la TV, cum comunică cu morții
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și...
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și bani pentru persoanele dragi