News

Schimbarea care îi va nemulțumi pe părinți. Ce nu vor mai avea voie să facă în noul an școlar: “Trebuie pusă la punct”

Măsuri drastice în învățământ: Unii părinți vor fi revoltați. Află ce schimbări intervin începând cu noul an școlar. Liniștea profesorilor nu va mai fi perturbată.
25.07.2023 | 08:40
Schimbarea care ii va nemultumi pe parinti Ce nu vor mai avea voie sa faca in noul an scolar Trebuie pusa la punct
Acces restricționat pentru părinții-avocați în școli. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Începând cu toamna, părinții scandaloși nu vor mai avea acces liber în școli, conform noii legi a învățământului preuniversitar. Scopul acestei măsuri este să asigure un mediu sigur și să prevină perturbările în activitatea didactică, acordând profesorilor dreptul la exercitarea actului educațional fără interferențe.

Unii părinți nu vor mai avea acces liber în școli

Cu toate acestea, vor exista excepții, permițând intrarea părinților doar în situațiile în care sunt invitați la discuții cu cadrele didactice sau participă la acțiuni aprobate de conducerea școlii. Corina Atanasiu, președinta Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România, susține această reglementare, considerând că poate contribui la o atmosferă mai propice învățământului.

ADVERTISEMENT

“Am fost de acord cu o astfel de reglementare din mai multe motive. Există părinți care au tendința ca, în cazul unui conflict între propriul copil și un alt elev, să vină să-și facă dreptate. Nu de puține ori am avut copii agresați de părinții altui elev chiar în incinta școlii.

Apoi, la fel, am avut părinți care au venit să tragă la răspundere un cadru didactic pentru o notă mică luată de copil. Suntem de părere că tot ce se întâmplă în școală se reglează cu mecanismele avute la dispoziție de cadrele didactice și de direcțiunea unității de învățământ, fără alte intervenții.

ADVERTISEMENT

Apoi, mai este un aspect. Dacă avem o școală cu 1.500 de elevi, ce ar însemna și 1.500 de părinți în respectivele incinte la venirea sau plecarea din școală? Nici nu cred că este bine din punct de vedere sanitar, în plin sezon de gripă, de exemplu”, a explicat Corina Atanasiu, citată de adevărul.

Ea a remarcat că, în trecut, unii părinți s-au implicat agresiv în rezolvarea conflictelor dintre copii sau în rezolvarea unor probleme legate de note, ceea ce a generat tensiuni și incidente nedorite în școli.

ADVERTISEMENT

Profesorii nu mai pot fi înregistrați în timpul orelor

O altă dispoziție importantă a noii legi interzice înregistrarea cursurilor, însă face o distincție între înregistrările de pe camerele de supraveghere, menite să asigure siguranța, și înregistrările audio-video ale activității didactice.

În acest sens, președinta Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România a pledat pentru montarea camerelor video în școli ca o măsură de prevenire a fenomenului de bullying. Înregistrările ar servi drept mijloc de probă în cazul unor incidente repetate, iar inspectorii ar putea folosi imagini pentru a optimiza procesul de predare. Totuși, implementarea camerelor video în școli trebuie însoțită de o metodologie bine stabilită pentru a proteja confidențialitatea elevilor și a personalului didactic și pentru a evita abuzurile.

ADVERTISEMENT

„Această măsură ar fi cea mai bună armă împotriva fenomenul de bullying care a ajuns la un nivel alarmant în instituțiile de învățământ. Nu de alta, dar acest fenomen poate fi probat cu astfel de imagini pentru că are un caracter repetitiv. Apoi, inspectorii ar putea face inspecții virtuale, fapt ce ar duce la o optimizare a modului de predare, în general. Evident, trebuie pusă la punct o metodologie care să prevadă clar cine și cum se uită pe înregistrări pentru a nu exista probleme“, a remarcat Corina Atanasiu.

 

ADVERTISEMENT