News

Schimbarea din noua lege a pensiilor de care puțini români ştiu. Ce perioade din stagiile de cotizare nu vor mai fi luate în calcul

Noua lege a pensiilor este așteptată de milioane de români, însă puțină lume știe că există o schimbare importantă în lege care va reseta total sistemul.
29.01.2024 | 09:07
Schimbarea din noua lege a pensiilor de care putini romani stiu Ce perioade din stagiile de cotizare nu vor mai fi luate in calcul
Schimbarea din noua lege a pensiilor de care puțini români ştiu. Ce perioade din stagiile de cotizare nu vor mai fi luate în calcul
ADVERTISEMENT

Despre ce este vorba? Conform experților din domeniu, o parte din perioadele asimilate stagiilor de cotizare nu vor mai fi luate în calcul. Pentru început, trebuie menționat că Legea 360/2023 prevede o indexare a pensiilor încă din ianuarie 2024, însă schimbările se vor vedea cu adevărat doar din toamnă.

Schimbarea din noua lege a pensiilor de care puțini români ştiu

Legea pensiilor a fost publicată în Monitorul Oficial în 6 decembrie 2023, astfel că pensiile au fost majorate cu 13,8% din 1 ianuarie 2024, urmând ca din septembrie 2024 să fie recalculate. Punctul de pensie va ajunge, așadar, la 2.032 lei, iar vârsta de pensionare va fi 65 de ani, valabilă atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

ADVERTISEMENT

O schimbare importantă e reprezentată de stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limita de vârstă. Acesta va fi de 15 ani, conform documentului. Totodată, noua formulă de calcul va fi bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar conform principiului contributivității.

Dacă stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani, un stagiu complet de cotizare contributiv va fi stabilit la 35 de ani în câmpul muncii. Desigur, persoanele care au realizat acest stagiu de cotizare în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap vor beneficia de reducerea vârstelor standard de pensionare.

ADVERTISEMENT

Un alt punct important de reținut, stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime, în timp ce mamele vor putea să se pensioneze cu câte șase luni mai devreme pentru fiecare copil născut și crescut, în limita unei reduceri de 3 ani și 6 luni. Mai mult, vor fi luate în considerare la stabilirea pensiei sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

Perioadele asimilate stagiilor de cotizare care dispar

Cel mai important, însă, de la 1 septembrie perioadele asimilate stagiilor de cotizare vor fi afectate serios de noua lege. De exemplu, dispar perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate. Conform legii, perioadele asimilate sunt considerate “perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuții de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii și care se valorifică la stabilirea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public”.

ADVERTISEMENT

Conform Legii 360/2023, vor fi considerate perioade asimilate perioadele în care asiguratul ”a urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar, pe durata studiilor ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă, diplomă de licență, de master sau de doctor”, sau a fost militar sau prizonier.

La fel, vor fi considerate astfel de perioade toate lunile între 1 aprilie 2001 și 1 ianuarie 2006, dacă persoana asigurată a primit indemnizații de asigurări sociale. Pe aceeași listă se numără persoanele care au beneficiat de concedii medicale din cauza unor accidente de muncă și boli profesionale, de la 1 ianuarie 2005, sau de concediu pentru creșterea copilului.

ADVERTISEMENT

Mai mult, cei care au făcut mai multe facultăți pot alege drept perioadă de asimilare o singură perioadă de timp în care au urmat o singură facultate. Conform Avocatnet.ro, aceste perioade asimilate se valorifică doar dacă nu se suprapun cu stagii de cotizare.

ADVERTISEMENT