News

Schimbări importante în Codul Rutier. Cum s-ar putea susține examenul de permis

Se pregătesc schimbări importante în Codul Rutier. Parlamentarii vor să modifice modalitatea de susținere a examenului pentru permisul auto, de către viitorii șoferi.
13.06.2022 | 10:07
Schimbari importante in Codul Rutier Cum sar putea sustine examenul de permis
Examenul auto s-ar putea susține în orice zonă din țară. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege important se află în atenția parlamentarilor. Senatorii urmează să dezbată o inițiativă care vizează modificarea Codului Rutier, referitoare la locația examenului practic pentru obținerea permisului auto, perioada de instruire și persoanele însoțitoare din timpul evaluării.

Se pregătește modificarea Codului Rutier. Examenul practic pentru permis s-ar putea susține în orice zonă a țării

Mai exact, se are în vedere ca examenul auto să poată fi susținut în orice zonă a țării, și nu doar în cea de domiciliu sau de reședință. Un astfel de demers ar fi util pentru viitorii șoferi.

ADVERTISEMENT

S-ar putea scurta perioada de instruire

Mai mult, se dorește și schimbarea perioadei de instruire pentru a deveni conducător auto cu acte-n regulă. Concret, intervalul pentru partea teoretică și traseu ar putea fi scurtat.

Totodată, s-ar putea susține sala imediat după finalizarea cursului de legislație, după care să se înceapă orele de ședință pentru examenul practic.

ADVERTISEMENT

”Cursurile de pregătire practică în vederea obţinerii permisului de conducere, corespunzător categoriei de permis solicitat, pot începe şi după ce candidatul a fost declarat «ADMIS» de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor”, se arată în proiectul legislativ.

Prin începerea cursurilor practice imediat după sală se consideră că ar fi mai pregătiți candidații și așa ar crește rata de promovabilitate.

ADVERTISEMENT

Instructorul ar putea lua parte la susținerea examenului practic pentru permis

Modificările menționate nu sunt singurele luate în calcul. În ziua examenului, în mașină ar putea fi și instructorul, pe lângă candidat și polițist. Avantajele unei astfel de situații ar fi:

”-Nu va mai fi necesară prezența unui alt martor în timpul examinării, așa cum e acum;

-Prezența instructorului în mașină ar putea reprezenta un sprijin de ordin psihologic pentru candidați;

ADVERTISEMENT

-Instructorii vor putea evalua direct comportamentul elevilor pe parcursul examinării și vor putea adapta metodele de pregătire a acestora”, se mai arată în inițiativa legislativă.

Pentru ca acest proiect să devină o lege, el trebuie să treacă de voturile atât a senatorilor cât și a deputaților, să fie promulgat de către Klaus Iohannis și apoi publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT