News

Schimbări importante în legislația rutieră. Care sunt șoferi obligați să scoată mai mulți bani din buzunar

Guvernul a decis schimbări importante în legislația rutieră. Care sunt șoferi obligați să scoată mai mulți bani din buzunar.
04.09.2023 | 09:24
Schimbari importante in legislatia rutiera Care sunt soferi obligati sa scoata mai multi bani din buzunar
Modificări în legislația rutieră. Șoferii indisciplinați, obligați să scoată mai mulți bani din buzunar. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Guvernul României a decis schimbări importante în legislația rutieră. Care sunt șoferii obligați să scoată mai mulți bani din buzunar. Cele mai importante modificări referitoare la regimul drumurilor.

Modificări în legislația rutieră. Șoferii indisciplinați, obligați să scoată mai mulți bani din buzunar

Recent, Guvernul României a actualizat legislația rutieră. A fost adoptată o ordonanță (OUG) prin care sancționează șoferii care încalcă restricțiile de circulație pe drumurile închise temporar din cauza acumulărilor de zăpadă, arborilor căzuți sau transporturilor agabaritice.

ADVERTISEMENT

Mai exact, aceștia vor fi obligați să suporte cheltuielile pentru intervențiile cauzate de nerespectarea restricțiilor rutiere. În plus, aceiași cetățeni vor plăti și pagubele produse în caz de accident.

Se modifică legislația referitoare la regimul drumurilor: OG 43/1997. Noul set de decizii are rolul de a descuraja șoferii care ignoră restricțiile de trafic pe drumurile închise temporar.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost adoptat joi, 31 august. El va modifica prevederile referitoare la responsabilitatea celor care vor intra cu autoturismele pe drumurile pe care autoritățile restricționează circulația.

Vorbim de situații cum ar fi ninsorile abundente, surpări, căderi de arbori sau în cazul în care pe respectivele drumuri circulă utilaje agabaritice. Schimbarea din legislația rutieră prevede ca șoferii care ignoră aceste interdicții și rămân blocați sau produc accidente pe un drum cu restricții ”să fie obligați să acopere cheltuielile ocazionate de deplasare echipelor de intervenție trimise să îi asiste”.

ADVERTISEMENT

Trebuie precizat că propunerea nu vizează în mod deosebit încasarea unor sume de la utilizatori, dar se intenționează descurajarea utilizatorilor care produc aceste evenimente.

Totodată, prin recuperarea costurilor la intervenție se vizează reducerea unor cheltuieli care nu se regăsesc în activitatea principală de întreținere și reparații sau în administrarea și exploatarea drumurilor de interes național“, arată nota de fundamentare a actului normativ, conform Avocatnet.

ADVERTISEMENT

Obligații pentru șoferii care provoacă accidente cu pagube

Ordonanța mai prevede ca șoferii auto care intră pe drumuri restricționate și provoacă accidente soldate cu pagube materiale să fie obligați să achite contravaloarea devizului acestora. Totul în termen de 15 zile de la primirea procesului verbal aferent.

Șoferii din România vor avea aceeași responsabilitate și dacă vor cauza un accident pe un drum înzăpezit pe care au circulat fără să fi respectat obligația de a dota mașina cu anvelope de iarnă.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat...
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat decisiv lumea în care trăim
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele,...
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele, în Teleorman. Martorii la eveniment, indignaţi: "Poliţia e acolo să le asigure circul"
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani:...
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani: Nu aș mai face la fel niciodată!
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Trăistariu, vorbe grele după Eurovision. De ce a ajuns concursul o catastrofă
Trăistariu, vorbe grele după Eurovision. De ce a ajuns concursul o catastrofă
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată