News

Schimbări importante în magazinele din România. Cum se vor comercializa laptele și produsele lactate

O lege adoptată de Guvernul României aduce schimbări importante în magazinele din România. Laptele și produsele lactate se vor comercializa distinct.
13.02.2023 | 21:22
Schimbari importante in magazinele din Romania Cum se vor comercializa laptele si produsele lactate
A intrat în vigoare Legea laptelui. Cum veți găsi produsele lactate pe rafturile magazinelor din România. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Executivul a adoptat o nouă lege privind laptele și produsele din lapte prezente pe rafturile magazinelor. Comercianții din țară care nu respectă actul normativ riscă amenzi de până la 50.000 de lei și alte sancțiuni suplimentare.

A intrat în vigoare Legea laptelui. Cum veți găsi produsele lactate pe rafturile magazinelor din România

Din această lună, Legea laptelui și a produselor lactate nr. 307/2022 a fost pusă în aplicare în țara noastră. Prin acest act normativ, Guvernul a stabilit noi reguli în privința așezării la raft a produselor lactate care sunt obținute 100% din lapte.

ADVERTISEMENT

Legea are scopul de a face o diferențiere mai bună între prima categorie de produse și cele care sunt pe bază de lapte sau cu adaosuri vegetale. Normele metodologice ale Legii laptelui au fost adoptate pe 8 februarie, iar regulile au intrat în vigoare începând cu ziua de 10 februarie.

Ce obligații au comercianții după intrarea în vigoare a acestei legi? Ei bine, aceștia trebuie să se asigure că laptele și produsele care conțin 100% lapte sunt plasate pe rafturi diferite de cele cu adaosuri vegetale.

ADVERTISEMENT

În schimb, produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, produsele alimentare şi specialităţile din grăsimi hidrogenate sau vegetale, cum este margarina, se vor putea comercializa într-un spațiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită a cumpărătorului cu privire la conținutul acestor produse, informează Guvernul României.

Inspectorii ANPC și ANAF, acțiune de informare a agenților economici

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, încă de luni, 13 februarie 2023, inspectori ai ANPC și ANAF au început să meargă în echipe mixte în hypermarket-uri/supermarket-uri și magazine alimentare, pentru a-i informa și consilia pe operatorii economici cu privire la responsabilitățile ce le revin, ca urmare a intrării în vigoare a Legii laptelui.

ADVERTISEMENT

”Autoritățile vor verifica modul de etichetare și prezentare a produselor alimentare în locul în care sunt expuse, precum și alte informații oferite în legătură cu acestea, prin orice mijloc de informare în masă, care nu trebuie să inducă în eroare consumatorii.

La finalizarea acțiunilor de informare la fața locului, medicii veterinari oficiali, în colaborare cu inspectorii ANPC și ANAF, vor întocmi note de constatare, în care se vor menționa măsurile și termenele stabilite pentru conformare”, anunță ANSVSA.

ADVERTISEMENT

Conform ANSVSA, Legea laptelui obligă patiseriile, pizzeriile şi cofetăriile să eticheteze şi să delimiteze produsele făcute cu lapte 100% de cele din grăsimi vegetale. Regulile se vor aplica și în restaurante, spune legea. Nerespectarea legii în vigoare se poate lăsa cu amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei sau chiar cu suspendarea activității.

Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete”, mai informează autoritățile.

ADVERTISEMENT
Tags: