News

Schimbări în programul Rabla pentru electrocasnice. Ce sume vor primi românii pentru aparatele vechi

12.04.2021 | 11:33
Schimbari in programul Rabla pentru electrocasnice Ce sume vor primi romanii pentru aparatele vechi
ADVERTISEMENT

Au apărut schimbări importante în programul Rabla pentru electrocasnice. Sumele pe care le vor primii românii pentru aparatele vechi vor fi influențate de clasa de eficiență energetică.

Prin programul „Rabla pentru electrocasnice”, oamenii care vor să-și înlocuiască aparatele vechi, cu consum ridicat de energie, vor primi bani de la stat pentru acest lucru. Voucherele primite vor avea valori diferite, stabilite în funcție de clasa de eficiență energetică, începând cu clasa C.

ADVERTISEMENT

Noulproiect de ordin, aflat în dezbatere la Ministerul Mediului, propune modificarea și completarea ghidului de finanțare a respectivului program. Astfel, valoarea oferită în schimbul aparatelor vechi nu poate depăși 50% din prețul noului produs.

Schimbări în programul Rabla pentru electrocasnice. Ce sume vor primi românii pentru aparatele vechi

Sumele pe care le vor primi oamenii care vor să-și înlocuiască electrocasnicele apar în proiectul de ordin pus în dezbatere la Ministerul Mediului. Astfel, pentru mașinile de spălat rufe, din clasa energetică A, valoarea voucherului primit va fi de 300 lei.

ADVERTISEMENT

Pentru cele din noua clasă energetică B, oamenii vor primi un voucher în valoare de 250 lei, în timp ce pentru mașinile de spălat din noua clasă energetică C, valoarea voucherului va fi de 200 lei. Până acum, era prevăzută suma de 300 lei pentru aparatele cu eficiență energetică cel puțin A++.

Mașinile de spălat rufe cu uscător nu erau prevăzute în program până acum. Oamenii care vor să înlocuiască astfel de aparate vor primi 500 de lei pentru cele din clasa energetică A, 450 lei  pentru cele cu noua clasă energetică B și 400 lei pentru aparatele cu noua clasă energetică C.

ADVERTISEMENT

Pentru alte tipuri de electrocasnice, televizoare, mașini de spălat vase, frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice și congelatoare, valoarea vaucherelor va fi de 400 lei, pentru cele cu noua clasă energetică A, 350 lei pentru aparatele din clasa energetică B și 300 lei pentru cele din clasa energetică C. Până în prezent se acorda un voucher în valoare de 400 lei pentru cele cu eficiența energetică A și A ++.

De la data de 1 martie, producătorii și comercianții sunt obligați să stabilească noile clase energetice pentru produsele proprii, care variază de la A la G. Acestea vor fi afișate la raft sau în magazinele online. Noile reglementări au pornit de la etichetele energetice introduse de Uniunea Europeană, prin care s-a renunțat la simbolurile +.

ADVERTISEMENT

Programul Rabla pentru electrocasnice ar fi trebuit să înceapă în luna decembrie a anului 2020. Administrația Fondului pentru Mediu a amânat lansarea acestuia. Schimbările de mai sus se vor aplica pentru ediția din acest an.

ADVERTISEMENT