Sport

Schimbări majore în fotbal. IFAB și FIFA pregătesc reguli preluate din rugby

În ultimii ani mai multe reguli au făcut ca fotbalul să se schimbe radical. Însă, ultimele măsuri pregătite de IFAB și FIFA dau totul peste cap.
28.11.2023 | 19:42
Schimbari majore in fotbal IFAB si FIFA pregatesc reguli preluate din rugby
În ultimii ani mai multe reguli au făcut ca fotbalul să se schimbe radical. Însă, ultimele măsuri pregătite de IFAB și FIFA dau totul peste cap. Sursă foto: Sky Sports
ADVERTISEMENT

În primăvară, forurile de conducere ale fotbalului au decis că portarilor să le fie interzis să-i destabilizeze pe fotbaliștii care execută lovitura de la 11 metri. Astfel, goalkeeper-ului i-a fost interzis să întârzie executarea unui penalty sau să atingă barele laterale.

Fotbalul se schimbă total cu ultimele reguli apărute

La distanță de 8 luni de la acea măsură îndelung criticată, IFAB și FIFA au venit cu un nou pachet de reguli care va schimba radical fața fotbalului. Cele două foruri s-au reunit la Londra și au luat o serie de decizii importante.

ADVERTISEMENT

Conform Sky Sports,  International Football Association Board (IFAB) a aprobat propunerea prin care doar căpitanul de echipă se va putea apropia de arbitru. După ce a fost aplicată în fotbalul mic, această regulă va fi testată și la nivel superior.

O altă măsură ce va fi preluată din rugby se referă la faptul că va fi implementată eliminarea temporară, pentru 10 minute. Această regulă se va aplica fotbaliștilor care ar trebui să primească mai mult de un cartonaș galben, dar care nu ar merita să fie eliminați.

ADVERTISEMENT

Aplicarea mai strictă a Legilor Jocului împotriva jucătorilor și antrenorilor care dau dovadă de conduită nerespectuoasă și gestionarea mai bună a meleurilor create pe teren au fost, de asemenea, printre măsurile discutate.

Mai multă putere pentru VAR

În plus, IFAB și FIFA își doresc ca pe viitor să crească rolul sistemului VAR în fotbal. Astfel, în viitorul apropiat, arbitrii video vor putea interveni și la lovituri libere, cornere sau al doilea cartonaș galben pentru un jucător, nu numai la eliminări și penalty-uri așa cum se întâmplă acum.

ADVERTISEMENT

În cazul în care această măsură va ajunge să fie aplicată, arbitrul VAR va avea o influență și mai mare asupra jocului, iar meciurile se vor prelungi și mai mult, deoarece vor exista mult mai multe întreruperi.

De asemenea, membrii au convenit asupra necesității de a continua dezvoltarea tehnologiei semi-automatizate de ofsaid pentru a ajuta arbitrii de pe teren să accelereze luarea deciziilor în astfel de situații.

ADVERTISEMENT

Dacă unele măsuri vor intra în vigoare cât mai curând, altele vor mai avea de așteptat. IFAB și FIFA au hotărât ca o decizie finală în această privință să se ia la reuniunea anuală din 2 martie 2024, de la Glasgow.

ADVERTISEMENT
Tags: