News

Schimbări majore în sistemul asigurărilor de sănătate. Două milioane de români vor trebui să aleagă un nou medic de familie

Ministerul Sănătății pregătește o ordonanță de guvern care va schimba regulile privind accesul la îngrijire medicală a persoanelor care nu sunt asigurate în sistemul public.
11.08.2022 | 15:17
Schimbari majore in sistemul asigurarilor de sanatate Doua milioane de romani vor trebui sa aleaga un nou medic de familie
Românii neasigurați vor trebui să se înscrie din nou la un medic de familie. Colaj Fanatik/ Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Guvernul va modifica prin ordonanță Legea 95/2006 privind reforma în sistemul sănătății, modificările vizând serviciile medicale oferite persoanele care nu fac dovadă că sunt asigurate, precum și acces mai facil pentru categoriile defavorizate la medicamente contraceptive și vaccinuri.

Toți neasigurații vor trebui să se înscrie la medicul de familie

În momentul de față, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevăzut de lege. Aceste servicii sunt acordate, în special, în cadrul spitalelor, situație care a dus la suprasolicitarea spitalelor. Acum Guvernul vrea să transfere o parte din aceste servicii către asistența medicală primară, iar pachetul minimal extins pentru cei neasigurați va fi aliniat la pachetul de bază în asistență medicală primară.

ADVERTISEMENT

Costurile suplimentare vor fi suportate printr-un acord încheiat de către statul român cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, suma împrumutată fiind de 75.000.000 euro. Conținutul pachetului minimal de servicii, precum și modalitatea de plată a serviciilor medicale în asistența medicală primară cuprinse în acest pachet va fi stabilit prin contractul-cadru anual care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în România.

Pentru a beneficia de asistența medicală primară, „persoanele care nu fac dovada calității de asigurat au obligația să se înscrie pe lista unui medic de familie, iar persoanele care nu fac dovada calității de asigurat și care sunt înscrise pe lista unui medic de familie, se reînscriu pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie, în mod liber ales”, se arată în proiectul de ordonanță pus în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Potrivit estimărilor MS, în această situație se află circa 2.000.000 de persoane. Măsura ar avea ca rezultat un acces mai larg și mai facil al neasiguraților la servicii de sănătate, iar spitalele vor rămâne cu mai mulți bani pentru gestionarea activităților curente.

Contraceptive gratuite pentru unele femei

O altă modificare substanțială vizează gratuitatea la medicamente contraceptive și imunologice (printre acestea din urmă, fiind și vaccinurile) pentru unele categorii vulnerabil. „Intervenția privind prevenirea sarcinilor nedorite prin creșterea accesului la servicii de planificare familială din cadrul Programului național de sănătate a femeii și copilului va fi reorganizată în acord cu noul cadru legislativ astfel încât să se asigure accesul populației din grupurile vulnerabile la contracepție pentru reducerea numărului de sarcini nedorite, a abandonului copii și a mortalității materne”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

ADVERTISEMENT

Modul în care se va face accesul la aceste medicamente, precum și lista lor urmează să fie stabilite prin normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică. Printre categoriile ce ar putea să beneficieze de această gratuitate, nota de fundamentare menționează șomerii, persoane care fac parte din familii beneficiare de ajutor social, femei cu domiciliul stabil în mediul rural, alte persoane fără venituri, eleve şi studente, femei care au efectuat un avort, la cerere, într-o unitate sanitară publică.

Donatorii de celule stem nu vor mai plăti asigurare

În al treilea rând, Ministerul Sănătății vrea să încurajeze donarea celule stem hematopoietice prin acordarea statutului de asigurat donatorilor, fără ca aceștia să mai plătească la Fondul asigurărilor de sănătate. Ordonanța stabilește două categorii de persoane care pot beneficia de această facilitate: donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit, pentru o perioadă de 10 ani de la donare; donatorii de celule stem hematopoietice care sunt identificați ca fiind compatibili cu un pacient neînrudit sau înrudit, pentru evaluarea medicală finală în vederea donării, donare și monitorizarea postdonare, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.

ADVERTISEMENT

Această măsură va avea în rândul populației un impact mare din punct de vedere al luării hotărârii de donare a celulelor stem hematopoietice, deoarece există o protecție legală și socială în ceea ce privește asigurarea socială. Măsura propusă este una de sporire a încrederii în sistemul medical, venind și pe fondul unor eventuale instabilități economice și sociale”, consideră Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT