News

Schimbări majore pentru șoferi. Ce se va întâmpla cu valabilitatea polițelor RCA

Schimbări majore pentru șoferii din România. ASF a pregătit un proiect important care va aduce modificări pe piața polițelor RCA.
03.07.2023 | 08:55
Schimbari majore pentru soferi Ce se va intampla cu valabilitatea politelor RCA
Schimbări majore pentru șoferi. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Schimbări majore pentru șoferi. După situația dificilă de pe piața RCA din ultimii ani, Autoritatea de Supraveghere Financiară a pregătit un proiect destinat modificării privind asigurarea obligatorie de răspundere auto.

Schimbări majore pentru șoferi. Proiect pregătit de AF

În acest sens, Ministerul Finanțelor urmează să anunțe măsurile incluse în proiectul legislativ pentru schimbarea pe piața RCA. Una dintre cele mai importante se referă la daunele aduse terților în urma accidentelor rutiere.

ADVERTISEMENT

O altă schimbare controversată se referă la relația asigurator-persoană prejudiciată-service auto. Mai mult, pe lista de plătitori ai asigurării obligatorie de răspundere civilă ar putea apărea noi categorii, conform proiectului.

Vorbim de cei care dețin vehiculelor autopropulsate ce merg cu o viteză mai mare de 25 de kilometri la oră. Printre acestea se numără bicicletele electrice, dar și trotinetele. Potrivit studiilor, numărul accidentelor în care sunt implicați conducătorii acestor vehicule a crescut.

ADVERTISEMENT

Valabilitatea polițelor RCA, modificare importantă

Altă modificare majoră ar putea fi făcută în privința valabilității polițelor RCA. Proiectul prevede ca șoferii să poată încheia polițe care sunt valabile o perioadă mult mai scurtă de timp. Este vorba de apariția asigurărilor RCA doar pentru câteva zile sau câteva ore.

La ora actuală, conducătorii auto pot face polițe de asigurare obligatorie de răspundere auto pe orice perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni. Condiția este ca mașina să fie înmatriculată pe teritoriul României, așa cum prevede legislația.

ADVERTISEMENT

Amintim că în luna aprilie, a intrat în vigoare proiectul de plafonare a prețurilor RCA. Măsura a fost introdusă după falimentul companiei Euroins. Însă plafonarea tarifelor va expira la toamnă.

Experții în asigurări atrag atenția asupra faptului că este posibil ca românii să plătească mult mai mult pentru asigurări, începând din toamnă. ”Clientul de RCA cumpără la preţul cel mai mic. S-ar putea ca anumite companii, pe anumite segmente, să primească mai multe poliţe decât şi-ar dori.

ADVERTISEMENT

Şi atunci trebuie să vină cu capital. În această situaţie, o companie ar putea prelua prea mulţi clienţi, pentru care să nu aibă bani de despăgubiri. Şapte firme de asigurări au mai rămas acum pe piaţă”, transmitea Sergiu Costache, expert asigurări, pentru Observatornews, la jumătatea lunii iunie.

ADVERTISEMENT
Tags: