News

Schimbări majore pentru șoferi. Ce se va întâmpla cu valabilitatea polițelor RCA

Schimbări majore pentru șoferii din România. ASF a pregătit un proiect important care va aduce modificări pe piața polițelor RCA.
03.07.2023 | 08:55
Schimbari majore pentru soferi Ce se va intampla cu valabilitatea politelor RCA
Schimbări majore pentru șoferi. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Schimbări majore pentru șoferi. După situația dificilă de pe piața RCA din ultimii ani, Autoritatea de Supraveghere Financiară a pregătit un proiect destinat modificării privind asigurarea obligatorie de răspundere auto.

Schimbări majore pentru șoferi. Proiect pregătit de AF

În acest sens, Ministerul Finanțelor urmează să anunțe măsurile incluse în proiectul legislativ pentru schimbarea pe piața RCA. Una dintre cele mai importante se referă la daunele aduse terților în urma accidentelor rutiere.

ADVERTISEMENT

O altă schimbare controversată se referă la relația asigurator-persoană prejudiciată-service auto. Mai mult, pe lista de plătitori ai asigurării obligatorie de răspundere civilă ar putea apărea noi categorii, conform proiectului.

Vorbim de cei care dețin vehiculelor autopropulsate ce merg cu o viteză mai mare de 25 de kilometri la oră. Printre acestea se numără bicicletele electrice, dar și trotinetele. Potrivit studiilor, numărul accidentelor în care sunt implicați conducătorii acestor vehicule a crescut.

ADVERTISEMENT

Valabilitatea polițelor RCA, modificare importantă

Altă modificare majoră ar putea fi făcută în privința valabilității polițelor RCA. Proiectul prevede ca șoferii să poată încheia polițe care sunt valabile o perioadă mult mai scurtă de timp. Este vorba de apariția asigurărilor RCA doar pentru câteva zile sau câteva ore.

La ora actuală, conducătorii auto pot face polițe de asigurare obligatorie de răspundere auto pe orice perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni. Condiția este ca mașina să fie înmatriculată pe teritoriul României, așa cum prevede legislația.

ADVERTISEMENT

Amintim că în luna aprilie, a intrat în vigoare proiectul de plafonare a prețurilor RCA. Măsura a fost introdusă după falimentul companiei Euroins. Însă plafonarea tarifelor va expira la toamnă.

Experții în asigurări atrag atenția asupra faptului că este posibil ca românii să plătească mult mai mult pentru asigurări, începând din toamnă. ”Clientul de RCA cumpără la preţul cel mai mic. S-ar putea ca anumite companii, pe anumite segmente, să primească mai multe poliţe decât şi-ar dori.

ADVERTISEMENT

Şi atunci trebuie să vină cu capital. În această situaţie, o companie ar putea prelua prea mulţi clienţi, pentru care să nu aibă bani de despăgubiri. Şapte firme de asigurări au mai rămas acum pe piaţă”, transmitea Sergiu Costache, expert asigurări, pentru Observatornews, la jumătatea lunii iunie.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care...
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care îți „otrăvesc în mod activ” organismul, conform unui medic cardiolog VIDEO
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Rezultate admitere liceu 2024. Repartizarea computerizată, publicată azi
Rezultate admitere liceu 2024. Repartizarea computerizată, publicată azi
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec....
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec. Imagini de senzaţie de pe plaja din Santorini
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de...
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de la divorț: „E mai mult influencer decât tată. Și am făcut un ditamai copilul care..."
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata...
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata în 20 de minute
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București...
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București care s-a îmbrăcat ca o femeie în fața studenților. „Cum să te prezinți în halul ăsta?”