Schimbările climatice, efect devastator asupra României. Ce se va întâmpla cu vremea în ţara noastră până la finalul secolului. Scenariul ANM

Cristian Ghindă    Catalin Nae   
în HotNews
21/11/2019, 15:42
Schimbările climatice, efect devastator asupra României. Ce se va întâmpla cu vremea în ţara noastră până la finalul secolului. Scenariul ANM
România va fi puternic afectată de schimbări climatice în perioada următoare. foto: pixabay.com

În ultimii ani, experţii în meteorologie au constatat o schimbare tot mai profundă a climei şi trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că omenirea s-ar putea confrunta cu o criză fără precedent tocmai din cauza acestor modificări. Totodată, vara anului 2019 a fost cea mai călduroasă din istoria estimărilor meteo realizate în emisfera de nord. Ţara noastră, parte a acestei emisfere a resimţit şi ea din plin efectele schimbărilor climatice.

Scenariile ANM indică o creştere considerabilă a temperaturilor în ţara noastră

Secetă severă, inundaţii devastatoare şi temperaturi anormale. Toate aceste fenomene extreme au fost experimentate de ţara noastră în ultimii ani, iar din ce în ce mai multe persoane devin conştiente de efectul negativ al schimbărilor climatice. Conform unui studiu realizat de IRES la comanda Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Resigurare din România (UNSAR), peste 90% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale, iar 46% dintre cei intervievaţi spun că acestea reprezintă un lucru extrem de serios.

Potrivit informaţiilor prezentate în cadrul unei conferinţe pe teme climatice, organizată de Universitatea Bucureşti, vremea în ţara noastră se va schimba radical în anii ce urmează, iar temperaturile vor marca o majorare considerabilă. Scenariile de viitor concepute de ANM indică o tendinţă de creştere a temperaturii medii în România până la finalul acestui secol.  Cea mai ridicată creştere va fi înregistrată pe timpul verii, apoi iarna, iar cele mai mici diferenţe ar urma să fie înregistrate în lunile octombrie şi noiembrie, relatează unul din studiile prezentate în cadrul conferinţei şi citat de scena9.ro.

Schimbările climatice vin cu o serie de efecte devastatoare

Tot aceste scenarii indică faptul că în perioada 2021 – 2050, temperaturile vor fi mai mari cu 1,5 până la 2,5 grade Celsius comparativ cu perioada 1961 – 1990, în vreme ce în perioada 2061 – 2090, temperaturile din ţara noastră ar urma să fie cu 2,5 până la 5 grade Celsius mai mari faţă de perioada 1961 – 1990.  Această schimbare climatologică va fi resimţită în special în sudul ţării, unde temperaturile vor ajunge să fie cu 5 grade mai ridicate până la finalul acestui secol. Cel mai rău scenariu posibil mai arată că, în cazul în care gazele cu efect de seră nu vor fi limitate, temperatura în lunile de vară va urca chiar şi cu 6 grade Celsius, ceea ce va fi devastator pentru agricultură.

Din păcate, efectele schimbărilor climatice sunt ireversibile, chiar dacă se stopează gazele cu efect de seră, ceea ce înseamnă că omenirea trebuie să se adapteze noilor condiţii. Specialiştii averizează însă că acestea ar trebui stopate în anii care urmează, pentru că altfel riscăm ca după mijlocul acestui secol să ne confruntăm cu adevărate catastofe de mediu. Încălzirea globală ar urma să ducă la topirea gheţarilor, creşteri ale nivelului mărilor şi oceanelor, schimbări ale perioadelor de înflorire a plantelor, temperaturi insuportabile, modificări ale anotimpurilor şi incendii tot mai frecvente de păduri.

Liderii planetei s-au întâlnit în această toamnă la un summit ONU pe tema schimbărilor de mediu pentru a lua măsuri la nivel global pentru neutralizarea emisiilor de carbon zero până în 2050. Din nefericire, doar 20 de state au adoptat legi şi obiective în acest sens. Preşedintele SUA, Donald Trump, nici măcar nu a luat parte la summit, el considerând, în continuare, că schimbarea climatică nu există. De asemenea, la începutul lunii noiembrie, India a fost nevoită să decreteze stare de urgenţă după ce calitatea aerului din New Delhi a ajuns la un nivel aproape toxic. În ciuda acestui fapt, India, unul dintre marii poluatori ai planetei, nu are încă un plan concret pentru a lupta contra poluării extreme. În aceste condiţii, viitorul rămâne încă incert şi, cel mai probabil, în perioada următoare vom avea mai multe schimbări şi de efecte devastatoare.

Închide ×