News

Schimbările climatice, risc pentru sistemul financiar american. Ce planuri are Joe Biden?

11.11.2020 | 19:00
Schimbarile climatice risc pentru sistemul financiar american Ce planuri are Joe Biden
ADVERTISEMENT

Federal Reserve (Fed – banca centrală americană) a recunoscut pentru prima dată în mod formal schimbările climatice ca o potențială amenințare la adresa stabilității sistemului financiar și a declarat că lucrează pentru a înțelege mai bine acest pericol.

În raportul său semestrial privind stabilitatea financiară, Fed precizează că investește în aprofundarea înțelegerii implicaților schimbărilor climatice asupra piețelor, expunerilor financiare și interconectărilor dintre piețe și instituțiile financiare.

ADVERTISEMENT

Președintele ales Joe Biden are un plan climatic, în valoare de 2 trilioane de dolari, descris drept unul dintre cele mai ambițioase propuse vreodată de un candidat.

Fed se află în primele etape ale formulării abordării sale asupra schimbărilor climatice

Instituția va analiza implicațiile schimbărilor climatice prin prisma stabilității financiare și se așteaptă ca băncile să aibă la dispoziție sisteme care să identifice, să măsoare, să controleze și să monitorizeze în mod adecvat toate riscurile.

ADVERTISEMENT

Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că „știința și arta” de a încorpora schimbările climatice în reglementările financiare sunt noi, dar că Fed este „foarte activă în primele etape” de a se pune la curent și de a lucra cu oficiali din întreaga lume.

„Salut introducerea schimbărilor climatice” în raportul semestrial, a declarat într-un comunicat guvernatorul Fed, Lael Brainard, care conduce comitetul de stabilitate financiară al băncii centrale. “O lipsă de claritate cu privire la expunerile adevărate la riscuri climatice specifice pentru activele reale și financiare, împreună cu evaluări diferite cu privire la dimensiunile și calendarul acestor riscuri, pot crea vulnerabilități la evenimente brute de reevaluare.”, relatează POLITICO.

ADVERTISEMENT

Ce ar putea însemna mandatul lui Biden pentru schimbările climatice

Pentru prima dată, SUA au ales un președinte care intenționează să facă din combaterea schimbărilor climatice o prioritate de la bun început. Joe Biden s-a angajat să înceapă procesul de reînscriere la acordul climatic de la Paris în prima zi a președinției sale și recunoaște criza climatică drept una dintre cele mai urgente provocări cu care se confruntă umanitatea.

Donald Trump a scos SUA din acordul de la Paris și a demontat reglementările de mediu.

Planul climatic al lui Biden, în valoare de 2 trilioane de dolari, a fost descris drept unul dintre cele mai ambițioase propuse vreodată de un candidat. Planul se concentrează pe energie curată, reziliența climatului, justiția ecologică și creșterea economică și stabilește un obiectiv de a atinge emisii zero până în 2050.

ADVERTISEMENT

Biden intenționează să investească 400 de miliarde de dolari pe parcursul a zece ani în cercetarea și inovarea energiei curate, inclusiv tehnologia bateriilor, captarea carbonului, reactoare nucleare modulare mici, eficiența energetică și multe altele. Planul va promova, de asemenea, energia eoliană offshore, vehiculele electrice și calea ferată de mare viteză și va responsabiliza poluatorii, protejând în același timp persoanele de culoare și comunitățile cu venituri mici.

Aceste investiții vor fi plătite prin încetarea subvențiilor pentru combustibilii fosili și inversarea unor reduceri de impozite acordate de administrația Trump pentru corporații și cei bogați.

Toate aceste opțiuni au o componentă suplimentară în afară de reducerea amprentei de carbon: creează noi locuri de muncă.

Biden a mai spus că nu va permite fracturarea hidraulicăpe terenurile federale. Fracking-ul este un proces de forare în care substanțele chimice sunt injectate în roci pentru a elibera gaze naturale și petrol și este controversat din cauza impactului său asupra mediului.

Cu toate acestea, din moment ce aproximativ 90% din acestea apar pe terenuri aflate în proprietatea statelor sau în proprietate privată, marea majoritate a fracking-ului nu va fi afectată.

Planul ambițios al lui Biden s-ar putea să se lovească de obstacole. Dacă republicanii vor continua să controleze Senatul, adoptarea unei noi legislații privind energia și clima ar putea fi dificilă.

Partidul republican a arătat până acum o reticență în a cheltui bani pentru stimularea economiei, în ciuda pandemiei.

În caz contrar, există încă motive pentru ca președintele ales Biden să creadă că camera superioară ar putea fi deschisă unor planuri climatice.

În timp ce președintele Trump a adoptat o abordare anti-climatică stridentă, a existat o atenuare a retoricii de la unii republicani în ultimii doi ani, scrie BBC.

Există deja precedente de cooperare. În septembrie, democrații și republicanii au cooperat la un proiect de lege pentru reducerea utilizării hidrofluorocarburilor (HFC), o familie de gaze utilizate în mod obișnuit ca agenți frigorifici. Acestea includ unele dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră cunoscute de știință.

În aceeași lună, Senatul a adoptat, de asemenea, un proiect de lege numit Legea privind conservarea faunei sălbatice, destinată îmbunătățirii conservării speciilor și protejării ecosistemelor vitale.

Dacă se va pune de acord cu Senatul asupra legislației, președintele ales Joe Biden va trebui să emită ordine executive, similar modului în care președinții Obama și Trump au depășit astfel de obstacole.

Președintele Trump le-a folosit pentru a anula zeci de reglementări de mediu referitoare la producția de petrol și gaze și la standardele de kilometraj pentru mașini și camioane. Se așteaptă ca multe dintre aceste anulări ale lui Trump să fie anulate la randul lor la începutul mandatului administrației Biden.

Punctul slab al abordării executive este că acesta este deschisă acțiunilor în justiție. Președintele Obama a trebuit să folosească ordinele executive pentru a încerca să pune în aplicare o politică climatică cheie, Planul pentru o energie curată, dar acesta a fost blocat de Curtea Supremă.

Dacă președintele ales Biden va merge pe această cale, Curtea Supremă ar putea prezenta un potențial obstacol.

Curtea se va pronunța în cele din urmă asupra oricărui litigiu privind propunerile sale climatice și, cu puternica majoritate conservatoare a instanței, ar putea fi o problemă semnificativă pentru Joe Biden.

Lumea este pregătită să-l susțină pe Joe Biden în ceea ce privește schimbările climatice

Aproape imediat ce a fost declarat un câștigător, lumea a început să se alinieze pentru a colabora cu viitorul președinte SUA privind schimbările climatice.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson i-a trimis urări de bine președintelui ales Joe Biden și vicepreședintelui ales Kamala Harris, oferindu-se să colaboreze strâns la „prioritățile noastre comune de la schimbările climatice la comerț și securitate”.

Din Fiji, care riscă să se scufunde, prim-ministrul i-a trimis pe Twitter felicitări lui Biden: „Împreună, avem o planetă de salvat dintr-o urgență climatică (#ClimateEmergency)”.

Premierul suedez Stefan Löfven a spus că este gata să „conducă o tranziție verde, creând locuri de muncă pentru viitor”.

Președintele Greciei, Katerina Sakellaropoulou, i-a oferit felicitări, precum și cooperare și prietenie, în „întâmpinarea SUA din nou în Acordul de la Paris privind schimbările climatice!”.

Pe măsură ce tweet-urile au continuat să apară din Noua Zeelandă, Austria, Islanda și din alte părți ale lumii, era clar că Biden va avea în spate o coaliție în ziua 1 a președinției sale pentru un efort global restabilit și fără precedent pentru a face față crizei climatice.

ADVERTISEMENT
Tags: