News

Școala online ar putea reveni din cauza scumpirilor energiei. Primarul unui oraș a cerut școlilor să ia în calcul această variantă

Primarul din Bârlad, Dumitru Boroș, a trimis o circulară școlilor din oraș în care le cere să ia în calcul varianta școlii online sau a cursurilor în schimburi pentru economisirea energiei.
03.09.2022 | 15:31
Scoala online ar putea reveni din cauza scumpirilor energiei Primarul unui oras a cerut scolilor sa ia in calcul aceasta varianta
Primarul orașului Bârlad, Dumitru Boroș/ Foto: Facebook - Dumitru Boroș
ADVERTISEMENT

Facturile uriașe la energie pun administrațiile locale în dificultate în ce privește asigurarea fondurilor necesare școlilor pentru plata facturilor la curent electric sau la gaze și astfel sunt luate în calcul variante de reducere a consumului care poate afecta procedul educațional.

Cele trei propuneri ale primarului

O asemenea situație a apărut la Bârlad, unde primarul Dumitru Boroș a trimis o adresă la grădinițele, școlile și liceele din oraș prin care li se cere să precizeze ce măsuri au luat pentru reducerea consumului prin comparație cu anii următori, scrie Vremea Nouă.

ADVERTISEMENT

Primarul propune și trei variante de reducere a consumului, precum scurtarea duratei cursurilor, învățarea în schimburi pentru ca numai unele clase să fie luminate și încălzite, precum și desfășurarea orelor în regim online sau mixt.

Prin prezenta vă rugăm să ne comunicați dacă unitatea dumneavoastră a semnat contracte sau acte adiționale la contractele de utilități și dacă au fost făcute obiecțiuni. Totodată, vă solicităm propuneri pentru înlăturarea pierderilor, a consumului nejustificat și propuneri privind realizarea de economii. De asemenea, rugăm unitățile de învățământ să ne comunicați daca ati solicitat la ISJ Vaslui suplimentarea finanțării de bază pentru acoperirea cheltuielilor generate de creșterea prețurilor la energie, gaz, apă etc.

ADVERTISEMENT

Unitățile de învățământ la care finanțarea de bază nu acoperă cheltuielile de funcționare au luat decizii privind realizarea eficientă a sistemului de învățământ optimizând și eficientizând cheltuielile astfel încât să nu fie afectați indicatorii procesului de învățământ, cum ar fi:

Diminuarea timpilor de desfășurare a orelor;
Efectuarea orelor in 2 schimburi pentru a încălzi și ilumina doar anumite săli de clasă;
Efectuarea orelor in sistem online sau mixt”, se spune în adresa primarului.

ADVERTISEMENT

Primarul se teme de destabilizare financiară

De asemenea, edilul cere școlilor să calculeze și economiile care s-ar putea realiza. Formal, aceste decizii trebuie luate în consiliile de administrație ale unităților de învățământ.

Avem rugămintea să tratați această problemă cu celeritate și seriozitate, deoarece cât de curând vor sosi următoarele facturi și trebuie să dăm dovadă de bună gestionare a crizei în care ne aflăm”, a încheiat primarul Boroș.

ADVERTISEMENT

Ulterior, într-o postare pe Facebook, edilul susține că nu a cerut ca școlile să treacă în regim online pentru a face economii la energie.

Ideea orelor online a făcut parte dintre posibilele scenarii pe care le putem evita dacă luăm în serios îngrijorările legate de viitoarele facturi la încălzire existente la nivel mondial, nu doar la Bârlad. Toată lumea se întreabă ce va fi și cât de tare ne vom destabiliza din punct de vedere financiar. Ar trebui să stăm cu mâinile în sân și să ne ia iarna «prin surprindere»? Nu avem obligația de a găsi soluții de pe acum?”, a scris Dumitru Boroș.

ADVERTISEMENT