News

“Şcoala te face Om. Om Mare te faci singur”. Îndemnul lui Mircea Geoană către tineri, într-un discurs ţinut la Liceul “Sf. Sava”

Mircea Geoană a susţinut un discurs în faţa liceenilor de la "Sf. Sava", în care a vorbit despre ambiţie, educaţie şi despre ce înseamnă să fii lider.
13.12.2023 | 12:18
Scoala te face Om Om Mare te faci singur Indemnul lui Mircea Geoana catre tineri intrun discurs tinut la Liceul Sf Sava
Mircea Geoană a avut un discurs motivaţional în faţa elevilor de la Liceul "Sf. Sava" Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rolul educaţiei în dezvoltarea României a fost tema centrală abordată de Mircea Geoană în cadrul conferinţei TEDxSaint Sava National College Youth, al cărei obiectiv este tocmai descoperirea de “idei care merită împărtăşite”.

Mircea Geoană avertizează că “experienţa” este cea mai mare capcană în viaţă

Actualul secretar general al NATO şi-a împărtăşit experienţa de viaţă, dar şi viziunea asupra locului şi rolului educaţiei în societate, pe baza cunoştinţelor acumulate în decursul timpului. De altfel, nu mai departe de acum câteva săptămâni el a fost la un liceu în provincie, “Ion Ghica” din Răcari (jud. Dâmboviţa), unde a fost surprins ca pe unul dintre pereţi din sala de festivităţi să vadă o plăcuţă cu inscripţia “Şcoala este făcută pentru a face copiii să devină Oameni Mari”.

ADVERTISEMENT

Având ca imbold acest mesaj şi corelat cu experienţa sa de licean, Mircea Geoană le-a vorbit săptămâna aceasta tinerilor de la Liceul Sf. Sava, pe care el însuşi l-a absolvit, în faţa cărora a avut o abordare educaţională al cărui motto a fost “Şcoala te face Om. Om Mare te faci singur”.

“Cineva realizat, cineva care face diferenţa, cineva care poate că va fi într-o carte de istorie într-o zi, pe acela nu-l mai face şcoala. Om Mare se face singur. Investeşte în el şi are ambiţie de autodepăşire”, le-a spus Mircea Geoană elevilor. Prin mesajul său, fostul ministru de externe speră să-i ajute pe adolescenţi să ajungă “Oameni Mari”.

ADVERTISEMENT

Primul aspect punctat de Geoană a fost legat de marea dilemă a liceenilor, respectiv ce facultate să urmeze. În opinia sa nu contează foarte mult dacă studiile universitare vor fi urmate în ţară, Europa sau SUA. “Nu contează prea tare atâta vreme cât acel stop nu este punctul terminus, ci este doar un pas în odiseea cunoaşterii. Nu contează unde începi”. El a dat şi câteva exemple, precum cel al lui Adrian Bot, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, dar care a emigrat în 1994 în SUA, unde și-a luat doctoratul în medicină și științe biomedicale, la New York University – Mount Sinai School of Medicine. Mai mult, acesta este descoperitorul tratamentului pentru limfom malign, care în 2017 a fost aprobat de FDA, în SUA, iar în 2018 și 2019 a fost aprobat și în Uniunea Europeană.

De asemenea, Mircea Geoană a dat exemplul Florinei Bita, Chief Financial Officer la Google, în Sillicon Valley, dar absolventă a ASE-ului bucureştean.

ADVERTISEMENT

De asemenea, fostul şef al diplomaţiei române îi îndeamnă pe tineri să-şi păstreze vie curiozitate, avertizându-i totodată că “experienţa” este cea mai mare capcană în viaţă, pentru că îţi dă o falsă speranţă. “Eu învăţ la vârsta mea, în job-ul de la NATO. În fiecare zi învăţ ceva şi sunt curios. Şi vă îndemn şi pe voi să vă păstraţi curioazitatea, indiferent ce-o să faceţi mai târziu în viaţă”, le-a spus Geoană liceenilor de la Sava.

Geoană îi îndeamnă pe tineri să încerce să devină lideri

Un alt aspect abordat a fost sentimentul de provincialism pe care îl au românii, acela de a fi inferiori, nu la fel de buni ca occidentalii. “Vă spun ca unul care a trecut prin acest complex şi l-a depăşit cu succes. Tineri ca voi, cu educaţie serioasă şi dorinţa de a face treabă, sunteţi cel puţin la fel de buni cu concurenţii voştri din întreaga lume. Am văzut tineri cu bursă integrală la Harvard şi la MIT, care veneau din Tecuci sau Râmnicu Vâlcea”, a mai spus Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT

Un alt îndemn al secretarului general adjunct al NATO către liceeni este acela de a fi “inovatori”, nu “imitatori”. “Pentru că întotdeauna originalul este mai bun decât copia”, spune el. De asemenea, Geoană îi sfătuieşte pe tineri să nu se mulţumească să fie doar buni profesionişti în domeniul pe care-l vor alege, ci să încerce să devină lideri. “Între un bun profesionist şi un lider este o distanţă substanţială. Căutaţi-vă şi cultivaţi-vă instinctele de lider. A fi un bun profesionist este bine, a face o diferenţă în orice faceţi înseamnă lidership”, a subliniat Mircea Geoană.

Discursul fostului ministru de externe în faţa liceenilor de la “Sf. Sava” a fost axat pe zece puncte principal, un “decalog” din care mai amintim sfatul ca tinerii să fie activi în viaţa socială şi să nu accepte “dictatura mediocrităţii să ne distrugă viitorul”, dar şi pe acela ca, în momentele mai grele, să nu se lase învinşi de “curajul de a visa”.

De asemenea, Mircea Geoană îi sfătuieşte pe tineri să fie “ambasadorii Ţării” în tot ceea ce întreprind şi, nu în ultimul rând, să îmbrăţişze schimbarea şi să nu se lase compleşiţi de ea. “Veţi trăi probabil în cel mai complicat şi transformaţional deceniu al umanităţii. Nimic nu se va compara cu ceea ce o să trăiţi voi. Ştiu că va fi greu, pentru că e complicat, e neclar. Pe vremea mea era mult mai simplu. Pentru voi e mult mai complicat. Această perioadă de transformare va avea învingători şi învinşi, ca de fiecare dată. Şi ca naţiuni şi ca indivizi. Înarmaţi-vă cu ce vă trebuie, pentru că aveţi ce vă trebuie să navigaţi în această perioadă complicată”, a mai spus Geoană, care în final i-a îndemnat încă o dată pe liceeni să încerce să devină “Oameni Mari”.

ADVERTISEMENT