News

Scoaterea UDMR de la guvernare, nășită de președintele Iohannis. Lider al Uniunii: „Suntem mai grei de cap”

Scoaterea UDMR din coaliția de guvernământ a fost anunțată indirect de către președintele Klaus Iohannis încă de la sfârșitul lunii mai.
23.06.2023 | 16:14
Scoaterea UDMR de la guvernare nasita de presedintele Iohannis Lider al Uniunii Suntem mai grei de cap
Klaus Iohannis și Kelemen Hunor au avut o relație incomodă/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a reproșat președintelui Klaus Iohannis că „nu a mișcat un deget” ca să evite scoaterea Uniunii de la guvernare,  deși liderii ungurilor ardeleni nu ar fi avut motive întemeiate să spere că vor fi salvați de șeful statului. Istoricul relațiilor recente dintre Iohannis și UDMR arată că Iohannis nu a avut niciodată o simpatie prea mare pentru formațiunea condusă de Kelemen.

Frustrările UDMR față de președintele Iohannis

În interviul acordat pentru publicația maghiară Maszol.ro. Kelemen Hunor a evitat să spună dacă scoaterea UDMR de la putere ar fi fost decisă de către președintele Klaus Iohannis, dar afirmat că, în mod cert, șeful statului „nu a mişcat un deget pentru a menţine coaliţia.” Președintele Uniunii s-a arătat însă mai supărat pe cele două partide care au rămas la guvernare.

ADVERTISEMENT

După mulţi ani, s-a dovedit încă odată că o mare parte a clasei politice româneşti nu poate transmite societăţii mesajul: Puteţi să ne luaţi în serios promisiunile pentru că ne ţinem de cuvânt. Prin asta, mai degrabă, transmit mesajul că „Orice am promite, ne vom răzgândi şi va fi cumva”. Acest „va fi cumva” este de fapt una dintre marile boli cronice ale politicii interne româneşti”, a afirmat preşedintele UDMR.

Negocierile care au precedat rotativa guvernamentală au lăsat impresia că PNL a fost artizanul principal al scoaterii UDMR de la guvernare, cu social-democrații care s-au opus, dar fără prea multă vlagă, din moment ce varianta finală a aranjamentului le-au adus ce și-au dorit. Însă UDMR ar fi trebuit să se alarmeze și din cauza semnalelor primite de la Palatul Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Ca regulă generală, președintele Klaus Iohannis s-a comportat de la bun început ca și cum guvernul Ciucă ar fi fost alcătuit doar din PNL și PSD, din declarațiile sale privind activitatea guvernamentală lipsind referirile la UDMR. O excepție ar fi mesajul transmis de șeful statului delegaților la Congresul UDMR din aprilie. „Faptul că în prezent UDMR deţine portofolii ministeriale dovedeşte că este o formaţiune matură, ai cărei membri îşi asumă răspunderea de a fi parte a guvernării chiar şi în perioade dificile”, se arăta în mesajul președintelui.

A fost doar o politețe formală, la fel ca discursurile susținute de către Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, ambii lăudând activitatea miniștrilor UDMR și dând asigurări că relația partidelor lor cu Uniunea este foarte bună. În mai puțin de două luni, au scos UDMR de la guvernare fără ezitări.

ADVERTISEMENT

Scoaterea UDMR din Guvern, anunțată cu două săptămâni înainte

Notabilă este și o declarație prin care Klaus Iohannis a cerut socoteală UDMR pentru discursul ținut de premierul Ungariei, Viktor Orban, la ediția din 2022 a școlii de vară de la Băile Tușnad, discurs pe care unii comentatori l-au socotit rasist, întrucât făcea referințe la imigranții din Europa de Vest.

Ei (reprezentanții UDMT – n.red.) vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și cred că trebuie să fie o discuție inclusiv în coaliția de guvernare”, spunea Iohannis în iulie 2022.

ADVERTISEMENT

Iar cel care a pecetluit soarta UDMR a fost chiar președintele Iohannis printr-o declarație care a trecut aproape neobservată la vremea respectivă. „Nu am de gând să mă opun niciunei formule care duce la o guvernare stabilă. Încă se poartă discuţii, încă se poartă negocieri. Coaliţia va trebui să se hotărască cum va trebui să arate viitorul guvern şi cine trebuie să fie în coaliţia de guvernare”, a declarat Klaus Iohannis, pe 26 mai, când a fost întrebat dacă UDMR ar trebui să rămână la guvernare. Practic, prin această declarație, președintele a dat cale liberă expulzării lui Kelemen Hunor și miniștrilor săi din Guvern, din moment ce oricum PNL și PSD ar fi avut majoritate în Parlament.

Cu toate acestea, când deja devenise evident că li se pregătește „exitul”, liderii UDMR încă sperau că, în urma consultărilor de la Cotroceni, de după demisia lui Nicolae Ciucă, președintele Iohannis va media disputa cu liberalii. Însă dacă PNL și PSD au fost chemați împreună la Cotroceni, UDMR a fost chemată separat. „Face parte din şirul semnalelor. Suntem mai tari de cap, înţelegem mai greu. Am mers până la capăt şi chiar cred că am dus negocierile până unde se putea”, a admis Tanczos Barna, într-un interviu acordat acum trei zile la Prima News.

Iluziile UDMR au fost spulberate, simbolic, prin faptul că, președintele Iohannis nici măcar nu a dat mâna cu membrii delegației trimise la consultări, spre deosebire de cazul delegației comune a PSD și PNL. „De la un anumit nivel în sus nu cobori sub un anumit nivel”, a comentat sarcastic, Kelemen Hunor, într-un interviu acordat RFI.

Iar ranchiuna președintelui are motive care merg cu mulți ani înainte. La alegerile prezidențiale din 2014, Uniunea a cerut explicit alegătorilor maghiari din Transilvania să voteze pentru Victor Ponta, iar UDMR a colaborat cu guvernele PSD din perioada 2017-2019, vreme când social-democrații era nefrecventabili pentru Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT