News

Scrisoarea devenită virală a unei profesoare: ”Ne certați, domnule președinte? De când nu ați mai intrat într-o clasă?”

Scrisoarea devenită virală a unei profesoare de franceză din România. Cadrul didactic are un mesaj direct pentru guvernanți și pentru Klaus Iohannis.
05.06.2023 | 16:43
Scrisoarea devenita virala a unei profesoare Ne certati domnule presedinte De cand nu ati mai intrat intro clasa
Scrisoarea devenită virală a unei profesoare. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Scrisoarea devenită virală a unei profesoare din România. În contextul grevei generale din Educație, un dascăl din Suceava are un mesaj extrem de clar pentru guvernanți și pentru șeful statului.

Scrisoarea virală a unei profesoare din România

Profesorii din România se pregătesc să intre în a treia săptămână de proteste. Nici sindicaliștii și nici autoritățile nu lasă de înțeles că ar ceda. În aceste condiții, examenele naționale sunt serios puse în pericol.

ADVERTISEMENT

Luni, 5 iunie, Felicia Vranau, o profesoară de limba franceză de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Suceava, cu o experiență de 38 de ani în învățământ, publică pe Facebook o scrisoare deschisă. Ea este adresată președintelui Klaus Iohannis și “tuturor celor care sunt responsabili de prezentul și de viitorul acestei țări”.

În primele rânduri ale scrisorii sale, profesoare din Suceava reamintește faptul că, prin greva generală, ea și colegii săi nu luptă doar pentru salariilor lor. ”Noi nu luptăm doar pentru salariile noastre care niciodată nu sunt actualizate cu inflația și întotdeauna sunt ultimele pe grila de salarizare”, ci “vrem să atragem atenția asupra calității învățământului subfinanțat și ignorat”.

ADVERTISEMENT

”Ne-am săturat să sponsorizăm educația! Ne-am săturat de acuzații! Cum îndrăznim să tulburăm liniștea guvernării și a rotației miniștrilor ? Uite că, o dată la 20 de ani, îndrăznim ! Greva încă e un drept constituțional.

Nu trebuie să veniți cu așa -ziși „reprezentanți” ai părinților inepți și buni executanți, pentru că voi i-ați pus acolo, care să ne dea ultimatumuri. Dacă vă uitați pe Instagram sau Tik Tok, lucrurile arată altfel. Copiii s-au prins cum merge cu PSD+PNL și nu s-au lăsat manipulați”, notează cadrul didactic.

ADVERTISEMENT
  • 770 de distribuiri a strâns scrisoarea profesoarei din Suceava la ora publicării acestui material

Profesoara Vranau mai notează că, după două săptămâni de grevă, guvernul presează profesorii inclusiv prin amenințări și presiuni pe linie politică. ”Guvernul încearcă să ne forțeze mâna, prin diverse metode (amenințări și presiuni din partea directorilor și inspectorilor școlari care, aproape TOȚI, sunt numiți politic, deși trec de un concurs care, de cele mai multe ori este trucat).”

ADVERTISEMENT

Profesoara din Suceava, replică pentru Iohannis: ”Ne certați, domnule președinte. De când nu ați mai intrat într-o clasă?”

Pe 1 iunie, Klaus Iohannis i-a criticat dur pe profesorii aflați în grevă. ”Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație întreagă care da Evaluare Națională. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?”, a spus șeful statului.

Președintele primește o replică pe măsură de la profesoara din Suceava. Aceasta îi spune liderului de la Cotroceni: ”Ne certați, domnule președinte”. Apoi îl întreabă, retoric: ”De când nu ați mai intrat într-o clasă?

Cadrul didactic grevist îi reproșează faptul că prima doamnă își permite luxul de a preda doar 8 ore pe săptămână, la jumătate de normă. ”Câți dintre noi își permit luxul acesta ? După 38 de ani vechime, mi-am luat încă o jumătate de normă și ce să vezi? Iau același salariu cât îmi dați voi pentru o normă întreagă.

Evident că lucrez la o companie privată. Iar statul îmi percepe CASS și CAS de două ori, ca dublă impunere. Dar dacă m-aș îmbolnăvi nu aș primi indemnizație dublă”, mai spune cadrul didactic.

ADVERTISEMENT