News

Se alege praful de stațiunea considerată ”perla turismului românesc”. S-a închis și ultimul hotel

O stațiune din România considerată drept ”perla turismului românesc” se stinge treptat. Recent, s-a închis și ultimul hotel.
11.11.2023 | 14:51
Se alege praful de statiunea considerata perla turismului romanesc Sa inchis si ultimul hotel
”Perla turismului românesc”, așa cum era recunoscută stațiunea Voineasa, într-o situație critică. S-a închis ultimul hotel. Sursa foto: Facebook / Stațiunea Voineasa
ADVERTISEMENT

Stațiunea Voineasa, considerată în trecut ”perla turismului românesc”, se află într-o situație tot mai dificilă. Recent, ultimul hotel funcțional din zonă s-a închis. ”Stațiunea se desființează cu totul”, spune primarul comunei vâlcene.

”Perla turismului românesc”, așa cum era recunoscută stațiunea Voineasa, într-o situație critică. S-a închis ultimul hotel

În România, Voineasa a fost recunoscută în trecut ca fiind o stațiune de importanță națională. Situată pe Valea Lotrului, în judeţul Vâlcea, la poalele Munţilor Lotru, la o altitudine de aproximativ 700 m, locația este la doar 60 km distanţă de municipiul Râmnicu Vâlcea.

ADVERTISEMENT

Foarte mulți turiști veneau în zonă, în special în perioada comunismului și în anii 90. Voineasa era destinația ideală pentru cei care doreau o scurtă evadare din cotidian și din viața aglomerată a orașelor. Locația este împânzită de păduri şi spații verzi. Liniștea şi calmul care o învăluie aduc o stare de bine vizitatorilor.

Din păcate, munții, pădurile, râurile și lacurile stau, de mai mulți ani, într-o mare de nepăsare. Dintr-o stațiune superbă, cu un potențial enorm, Voineasa se stinge puțin câte puțin cu fiecare an.

ADVERTISEMENT

Treptat, hoteluri, case de vacanță, restaurante sau săli de spectacole din zonă și-au închis porțile. Astfel, din ”perla turismului românesc”, zona riscă să devină o stațiune a betoanelor părăsite.

Recent, și ultimul hotel care mai funcționa în zonă, Lotru, s-a închis. Administratorul acestuia, Blocul Național Sindical (BNS), a decis să pună lacătul pe el, după mai mulți ani în care a funcționat pe pierdere.

ADVERTISEMENT

Închiderea acestui hotel paralizează total întreaga stațiune. Mai exact, proprietățile deținute de sindicate sunt legate între ele prin utilități. ”Confederațiile sindicale și-au împărțit între ele utilitățile – unii au apa, alții au curentul, ce mai au ei”, spune primarul Gabriel Năstăsescu pentru Libertatea.

De Hotelul Lotru depinde alimentarea cu apă. Cu închiderea sa, nici unitățile de cazare ale Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR) sau ale Sindicatul Frăția nu vor mai putea funcționa.

ADVERTISEMENT

Primăria dorește să ia în chirie hotelul. BNS se opune

După ultima decizie a BNS, edilul comunei vâlcene a concluzionat că ”Stațiunea se desființează cu totul”. Cu toate acestea, el spun că are o soluție pentru recuperarea stațiunii: Hotelul Lotru să fie dat în chirie administrației publice pentru a putea investi în el. ”Îi facem licitație în secunda doi. Noi știm ce să facem cu ele, dar nu vor să ne lase (n.r. sindicatele)”, spune primarul.

În replică, președintele BNS, Dumitru Costin, spune că bunurile sindicatului nu se pot înstrăina în niciun fel. ”Legea dialogului social spune că bunurile sindicale pot fi folosite numai potrivit intereselor membrilor de sindicat, fără a putea fi împărțite între aceștia”.

Între timp, și zona pare una pustie. Voineasa s-a golit și de localnici, nu doar de turiști. Din datele oficiale, circa 1000 de suflete mai locuiesc azi în comună. Odinioară, aici erau peste 2000 de locuri de cazare. În prezent, abia dacă mai există 100 funcționale.

Stațiunea dispunea de o bază de tratament importantă. Aici se puteau trata afecțiuni precum: nevroza astenică, afecțiuni ale aparatului locomotor, ale căilor respiratorii, dar și alte boli asociate.

ADVERTISEMENT