News

Se dau bani de la Guvern! În jur de 20.000 de români vor beneficia de ei, chiar din această săptămână

Cine sunt românii care vor primii bani de la Guvern, săptămâna aceasta. Sumele nu sunt deloc mici, însă, doar o anumită categorie se poate bucura de ele.
12.03.2024 | 23:59
Se dau bani de la Guvern In jur de 20000 de romani vor beneficia de ei chiar din aceasta saptamana
Cine sunt românii care primesc ajutor de la Guvern. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru români! Săptămâna aceasta, anumite persoane se vor trezi cu bani în conturi. Sumele nu sunt deloc unele mici, iar de acest stimulent financiar au beneficiat, deja, 15.000 de persoane. Cine sunt viitori norocoși.

Cine sunt românii care vor primi bani din partea Guvernului săptămâna aceasta

De ani buni, la noi în țară se pune accentul pe susținerea producătorilor locali. Oricine poate face asta prin cumpărarea produselor de proveniență locală, dar mult mai așteptat a fost un program de susținere lansat de Guvern.

ADVERTISEMENT

Până acum, 15.000 de legumicultori s-au bucurat de banii primiți din partea statului. Urmează o altă etapă de virare a fondurilor, iar cei care vor să beneficieze de ele, trebuie să respecte un singur pas. Și anume, să se fi înscris la ajutorul de minimis.

Ajutorul de minimis este o formă de sprijin care se acordă unei întreprinderi, indiferent de mprime pe care o are aceasta. Însă, singura condiție este ca acest ajutor să nu depășească 200.000 de euro pe o perioadă de trei ani fiscali.

ADVERTISEMENT

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a venit cu vești bune pentru legumicultori. Săptămâna aceasta va fi acordat sprijinul financiar celor înscriși în programul pentru susținerea producției de legume în spații protejate în extrasezon.

Până în prezent, peste 15.000 de legumicultori au primit, deja, ajutorul din partea Guvernului. Suma alocată până acum se ridică la 76 de milioane de lei. După această primă etapă, urmează ca peste 19.000 de fermieri eligibili din toată țara să primească ajutorul garantat de stat.

ADVERTISEMENT

Fermierii din Olt și Galați, fruntași în topul solicitărilor ajutorului de minimis

Sumele pe care legumicultorii le primesc nu sunt deloc unele mici. Fermierii din întreaga țară primesc 1.000 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați. Condiția este că pe această suprafață de teren să fie cultivați cartofi, castraveți, spanac, fasole, roșii, dar și alte legume.

O altă condiție esențială este ca aceste spații să fie protejate. Această măsură de finanțare are ca scop sprijinirea fermierilor locali, dar și a producției autohtone de legume. În acest fel, legumicultorii sunt mult mai motivați și focusați spre dezvoltarea agriculturii.

ADVERTISEMENT

Deși statul susține cumpărarea legumelor de la fermierii locali, românii de la orașe sunt destul de sceptici. Unii consideră că prețurile sunt destul de piperate, iar alții cred că nici legumele de țară nu mai sunt la fel de sănătoase ca odinioară.

În ultimii ani, s-au efectuat diverse studii pe legume de către Autoritatea Națională Fitosanitară. Din păcate, rezultatele nu au fost deloc cele pe care le așteptau românii. Concluziile studiilor au arătat faptul că din ce în ce mai mulți fermieri optează pentru folosirea pesticidelor pentru culturile de legume.

Potrivit capital.ro, anul trecut, din cele 1.323 de probe testate, la aproape 40% dintre ele au fost identificate prezența reziduurilor de pesticide. Cele mai contaminate legume au fost mărarul, salata și roșiile.

ADVERTISEMENT