News

Se încing spiritele în dosarul vaccinurilor. Pe cine aruncă vina Florin Cîțu pentru achiziția dozelor în plus

Dosarul vaccinurilor se anunță unul cu dezvăluiri incendiare. Foștii miniștri implicați în dosar au început deja să caute alți vinovați pentru achiziția de vaccinuri neutilizate.
11.12.2023 | 17:15
Se incing spiritele in dosarul vaccinurilor Pe cine arunca vina Florin Citu pentru achizitia dozelor in plus
Florin Cîțu susține că doar s-a conformat solicitărilor foștilor miniștri ai sănătății. Vlad Voiculescu spune că ex-premierul și-a asumat toate achizițiile de vaccinuri / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, fostul premier al României, se consideră nevinovat pentru cheltuirea a peste un miliard de euro, plus TVA, pe vaccinuri care vor rămâne, în mare parte, nefolosite.

Andrei Baciu, delegat de Florin Cîțu cu responsabilități de ministru al sănătății

Din perspectiva fostului șef al Executivului, el nu a făcut decât să se supună unor decizii luate la nivel european și a unor propuneri venite de la Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Cîțu face trimitere la ceilalți trei suspecți din dosarul achizițiilor de vaccinuri: foștii miniștrii Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, dar și fostul secretar de stat cu atribuții delegate, Andrei Baciu, care a fost audiat luni, la DNA.

Interesant este că tocmai Florin Cîțu a fost cel care i-a delegat atribuțiile sale de ministru interimar al Sănătății lui Andrei Baciu, după plecarea din guvern a lui Vlad Voiculescu.

ADVERTISEMENT

Ce spun procurorii DNA despre Florin Cîțu

Potrivit rechizitoriului DNA, achizițiile contractate în ianuarie și mai 2021, de 90.394.056 de doze au fost în surplus, în condițiile în care 37.588.366 de doze fuseseră acceptate de România încă din decembrie 2020. Numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare, comunicat Comisiei Europene, era de de 10,7 milioane.

Procurorii susțin că pentru a crea ”aparența de legalitate”, Florin Cîțu a semnat, în data de 13 mai 2021, un Memorandum cu tema ”Încheierea de către Comisia Europeană a unui nou contract de achiziție de vaccin împotriva COVID 19, pentru anii 2022 – 2023, produs de BioNTeh/Pfizer, prin care a considerat necesară aprobarea participării României la acest nou contract de achiziție a vaccinului Comirnaty produs de compania BioNTeh/Pfizer, pentru anii 2022 – 2023”.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu spune că doar s-a conformat solicitărilor venite de la Ministerul Sănătății

Florin Cîțu se consideră nevinovat și susține că acuzațiile procurorilor sunt neîntemeiate. El spune că infracțiunea de abuz în serviciu, de care este învinuit, nu poate fi susceptibilă e comitere prin adoptarea de memorandumuri și că adoptarea acestuia a fost ”o chestiune de oportunitate analizată și transpusă în mod eronat într-o haină juridică”.

Dezvăluirile au fost făcute de Florin Cîțu în fața Comisiei juridice din cadrul Senatului României, acolo unde a fost audiat înainte ca parlamentarii să voteze pentru ridicarea imunității.

ADVERTISEMENT

Fostul premier, care a venit însoțit de avocatul său, susține că nu se putea opune solicitărilor venite de la Ministerul Sănătății, în contextul unei pandemii globale.

”În perioada respectivă, invocată în dosarul Parchetului, ținând cont de gravitatea și specificul cu totul aparte al situației, care a influențat societatea sub toate aspectele, nu a existat nicio cerință a Ministerului Sănătății pe care prim-ministrul Florin Vasile Cîțu să o fi respins.”, se arată în raportul Comisiei juridice, consultată de FANATIK. Cu alte cuvine, ministerul Sănătății a propus, iar el a semnat.

Vlad Voiculescu: ”Decizia privind achiziția de vaccinuri i-a aparținut exclusiv premierului”

Interesant este că același lucru îl spune și Vlad Voiculescu despre Florin Cîțu. Potrivit fostului ministru al sănătății, întreaga responsabilitate a achiziției de vaccinuri îi aparține acestuia.

”Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme. Există înregistrări ale ședințelor de guvern și documente care probează că premierul și-a asumat aceste decizii”, a scris Voiculescu pe contul său de Facebook, în dimineața în care a aflat că va fi urmărit penal.

La rândul său, Cîțu spune că decizia de a achiziționa mai multe doze a fost luată la nivelul Comisiei Europene și a Consiliului European.

”Decizia luată la nivel european (Comisia Europeană, Consiliul European) a fost să se achiziționeze mai multe doze decât populația estimată pentru vaccinare, ținând cont de lipsa unui precedent cu privire la existența acestui virus”, a mai arătat Florin Cîțu, potrivit raportului.

De asemenea, Cîțu le-a spus membrilor comisiei că, potrivit unei înțelegeri inițiale, România urma să primească 200 de milioane de doze de vaccin, în anii următori. Potrivit clauzelor contractuale, statul român trebuie să plătească respectivele doze, indiferent dacă mai dorește sau nu să le folosească. Pandemia de COVID a fost declarată încheiată în mai 2023, de către OMS.

Andrei Baciu, urmărit penal în dosarul achiziției de vaccinuri din pandemie

Luni, 11 decembrie, Andrei Baciu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, a fost pus sub urmărire penală de către DNA, în dosarul achizițiilor de vaccinuri în pandemie.

”În contextul menţionat mai sus, suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcţia de secretar de stat cu atribuţii delegate de ministru al Sănătăţii, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi susţinut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîţu Florin Vasile, în calitate de prim-ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacţionarea şi ordonanţarea la plată a achiziţiei, în plus, a unei cantităţii de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.

Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menţionate mai sus în condiţiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane şi că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”, se arată în comunicatul DNA.

Andrei Baciu și-a anunțat demisia de la conducerea casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cu doar câteva ore înainte să fie audiat de procurori.

ADVERTISEMENT