News

Vlad Voiculescu, urmărit penal de DNA în dosarul vaccinurilor. Fostul ministru aruncă vina pe Iohannis: „Nicio decizie nu era luată fără domnul președinte”. Update

Vlad Voiculescu a ajuns la DNA, vineri, fiind audiat în dosarul vaccinurilor anti-Covid din perioada pandemiei. Ce a declarat?
08.12.2023 | 12:55
Vlad Voiculescu urmarit penal de DNA in dosarul vaccinurilor Fostul ministru arunca vina pe Iohannis Nicio decizie nu era luata fara domnul presedinte Update
Vlad Voiculescu, audiat la DNA. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT
08-12-2023
10:59

DNA anunță că Vlad Voiculescu este urmărit penal

După ce fostul ministru al Sănătății a fost audiat vineri la DNA, procurorii anti-corupție au dat un comunicat în care au informat că s-a început urmărirea penală împotriva lui Vlad Voiculescu, în dosarul achiziţiei de vaccinuri anti-Covid.

“În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoanele respective are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de “opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”, a transmis DNA, într-un comunicat.

“În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, mai transmit procurorii DNA.

Vlad Voiculescu este audiat la DNA în dosarul vaccinurilor anti-Covid din perioada pandemiei. În această dimineață, fostul ministru al Sănătății s-a prezentat la sediul instituției având asupra sa mai multe documente referitoare la achiziția vaccinurilor.

Vlad Voiculescu a fost chemat la DNA în dosarul vaccinurilor anti-Covid

Întâmpinat de jurnaliști, Vlad Voiculescu a oferit o serie de declarații. El a ținut să precizeze că așteaptă ca procurorii DNA să îi spună de ce anume este acuzat. La rândul său, fostul ministru a transmis că este pregătit să declare „cum au stat lucrurile”.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Sănătății susține că el nu reprezenta factorul decizional cu privire la achiziția vaccinurilor și nici nu era informat. ”Eu n-am fost în cercul de comandă. Nu trebuie să-mi probez nicio nevinovăţie”, a declarat Voiculescu.

De altfel, Vlad Voiculescu a aruncat vina pe președintele Klaus Iohannis. Potrivit acestuia, fostul premier Florin Cîțu nu ar fi luat nicio decizie importantă fără să fie anunțat șeful statului.

ADVERTISEMENT

„Nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte în privinţa achiziţiei de vaccinuri. Vedeți un grafic cu verde vedeți media europeană, cu roșu câte a comandat România pentru 2021. România este sub media europeană.

Toate țările au cumpărat pentru 2021, cu excepția Poloniei, e singura țară care a comandat mai puține doze decât România. Avem aici raportul de vaccinare. Vă amintiți cine era la televizor în fiecare zi? Pe prima pagină din raport: recunoașteți personajul? (arată fotografia lui Klaus Iohannis – n.r.) A doua pagină – domnul Ciucă, pe a treia pagină domnul Ghiorghiță, pe a patra pagină domnul Baciu. Și aici se cam termină”, a declarat Vlad Voiculescu.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a fost pus sub acuzare

Amintim că fostul premier Florin Cîțu a fost chemat la DNA, zilele trecute, fiindu-i aduse la cunoștință acuzațiile de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, conform procurorilor.

DNA anchetează modalitatea în care, în perioada ianuarie-mai 2021, ar fi fost achiziționate un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna). În acest dosar mai sunt vizați fostul premier Florin Cîţu şi fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă.

ADVERTISEMENT

„Deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, arată procurorii DNA.

 

ADVERTISEMENT