Life

Prima țară din lume care interzice pungile de plastic pentru produsele proaspete. Cum se vor face de acum încolo cumpărăturile

Care este prima țară din lume care interzice pungile de plastic în magazine. Cum se vor vinde de acum produsele proaspete.
03.07.2023 | 19:49
Prima tara din lume care interzice pungile de plastic pentru produsele proaspete Cum se vor face de acum incolo cumparaturile
Care este singura țară din lume care a interzis pungile din plastic. Sursa foto: colaj Fanatik/ Unsplash
ADVERTISEMENT

Prima țară din lume care renunță la pungile de plastic folosite pentru produsele proaspete care se vând în supermarketuri. Decizia a fost luată pentru a proteja pe cât de mult posibil mediul înconjurător.

Singura țară din lume care interzice pungile de plastic

Noua Zeelandă a adoptat noi măsuri după ce a oprit fabricarea și comercializarea mai multor produse din plastic. La momentul actual, este singura țară din lume care interzice pungile de plastic utilizate pentru produsele proaspete în supermarketuri, în special pentru fructe și legume.

ADVERTISEMENT

Măsura a intrat în vigoare cu doar câteva zile din urmă și face parte dintr-un proiect mai mare prin care autoritățile vor să reducă plasticul de unică folosință. De altfel, în ultimii ani mai multe țări au impus o taxă pentru utilizarea pungilor de plastic.

„Noua Zeelandă produce prea multe deșeuri, prea multe deșeuri de plastic”, a spus ministrul asociat al Mediului, Rachel Brooking, conform BBC, citată de a1.ro. Ea a mai spus că peste un miliard de pungi de plastic au fost salvate de când s-a interzis comercializarea celor mai groase în anul 2019.

ADVERTISEMENT

Astfel, că autoritățile se așteaptă ca noua măsură să împiedice utilizarea a 150 de milioane de pungi de plastic pe an. Chiar dacă mulți oameni își aduc propriile sacoșe de acasă încă de acum patru ani, unii vor putea fi deranjați.

Criticii sunt de părere că măsura nu este una bună

Pe de altă parte, au apărut deja criticii care consideră că oamenii vor începe ca de acum să pună alimentele în pungi de unică folosință din hârtie, ceea ce ar însemna că problema nu va fi rezolvată, de fapt.

ADVERTISEMENT

„Încă merită să facem asta, dar vrem cu adevărat să reducem ambalajele de unică folosință. Așa că vrem ca oamenii să-și aducă propriile pungi, iar supermarketurile să vândă pungi reutilizabile cu produse”, a mai spus Rachel Brooking.

Un lanț de magazine din Noua Zeelandă, care deține 185 de supermarketuri în întreaga țară, a început să vândă și să le pună clienților la dispoziție pungi din poliester care pot fi folosite de mai multe ori.

ADVERTISEMENT

„Știm că schimbarea este grea și le va lua puțin timp. Avem niște clienți morocănoși”, a dezvăluit Catherine Lgabeer, șefa de sustenabilitate la Countdown. Compania speră că astfel va încuraja clienții să reducă folosirea produselor din plastic.

ADVERTISEMENT