News

Se mai poate face cumulul pensiei cu salariul, în 2024? Răspunsul ministrului Muncii

Mulți români aflați în pragul pensiei se întreabă dacă își mai pot continua activitatea. Răspunsul vine chiar de la Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.
07.04.2024 | 14:59
Se mai poate face cumulul pensiei cu salariul in 2024 Raspunsul ministrului Muncii
Simopna Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității sociale / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cumulul pensiei cu salariul reprezintă o formă de a rămâne în activitate și după vârsta legală de pensionare, astfel încât beneficiarul să se poată bucura de ambele drepturi.

Până la ce vârstă se mai poate face cumulul pensiei cu salariul

Cum legile pensiilor se schimbă chiar și de mai multe ori pe an, lucrurile pot suferi modificări și în această privință. Totuși, ce se va întâmpla după 1 septembrie 2024, dată la care ar trebui să intre în vigoare o nouă lege a pensiilor?

ADVERTISEMENT

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, spune că românii pot beneficia de cumulul pensiei cu salariul, pe baza unui acord anual cu angajatorul, doar în limita unei vârste.

„Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității cu acordul anual al angajatorului până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

ADVERTISEMENT

Este opțiunea pe care fiecare dintre noi o avem, aceea de a beneficia de pensie sau de a continua activitatea.

Putem avea în continuare și contract de muncă și putem în continuarea să avem și cumulul pensiei cu salariul fără absolut nicio problemă, dar dacă dorim să rămânem la același angajator avem posibilitatea de a rămâne cu acordul angajatorului până la 70 de ani”, a declarat Simona Bucura Oprescu la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

România s-a angajat să mențină jos cheltuielile cu pensiile

Cea mai importantă modificare adusă acestei legi este că vârsta limită până la care se poate realiza cumulul pensiei cu salariul a crescut de la 68 de ani, la 70 de ani.

În prezent, guvernul încearcă să găsească soluții pentru creșterea nivelului pensiilor, astfel încât să nu se încalce PNRR-ul negociat în perioada 2020 – 2021, prin care România și-a luat angajamentul de a nu depăși 9,4% din PIB, pentru acest sector.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii susține că pragul este unul extrem de scăzut față de alte state. De exemplu, Grecia și Italia au 17%, Franța are 15,9%, iar Germania are 12,6% din PIB, pentru pensii. Media europeană a cheltuielii din PIB cu pensiile este de 13,6%.

ADVERTISEMENT
Tags: