Fotbal intern

Liga 1 nu se va relua mai devreme de 16 mai! FANATIK v-a prezentat cele 2 variante OFICIALE aflate pe masa FRF și LPF. Anunţul Federaţiei

18.03.2020 | 21:45
Liga 1 nu se va relua mai devreme de 16 mai FANATIK va prezentat cele 2 variante OFICIALE aflate pe masa FRF si LPF Anuntul Federatiei
ADVERTISEMENT

UPDATE, 18 martie, ora 19:33 / FRF a anunţat în mod oficial că fotbalul din România nu ar putea fi reluat mai devreme de 16 mai. Oficialii Federaţiei Române de Fotbal au prezentat punctele în jurul cărora s-au purtat dezbaterile.

  • starea de urgență declarată în România;
  • perioada necesară reacomodării la efort a jucătorilor;
  • modificarea termenului UEFA pentru finalizarea competițiilor naționale: 28 iunie față de 1 iunie;
  • situația actuală a fiecărei competiții, meciuri rămase de disputat;
  • expirarea contractelor jucătorilor la data de 30 iunie sau mai devreme;
  • închiderea bazelor sportive
ADVERTISEMENT

În plus, următoarea şedinţă a grupului de lucru, format din reprezentanţi FRF, LPF şi AFAN, va fi organizată pe joi, 19 martie, de la ora 17:00, prin videoconferinţă.


UPDATE, 18 martie, ora 12:59 / FRF, LPF, cluburile din Liga 1 și sindicatul jucătorilor au avut o şedinţă miercuri dimineaţă în care s-a discutat viitorul fotbalului românesc. În urma discuţiilor au fost lansate două scenarii pentru finalul sezonului.

ADVERTISEMENT

Reluarea Ligii 1 pe 16 mai

Primul scenariu, care a fost prezentat de FANATIK încă de aseară, prevede că Liga 1 s-ar relua pe 16 mai, aşa cum U Craiova a cerut. Echipele ar reîncepe antrenamentele pe 16 aprilie, dar totul este cauţionat dacă starea de urgenţă în România se va încheia în acea dată.

În acest scenariu, play-off-ul se va termina până pe 30 iunie, aşa cum a cerut UEFA, în timp ce play-out-ul se va disputa până în luna iulie.

ADVERTISEMENT

Reluarea Ligii 1 pe 13 iunie

Al doilea scenariu prevede reluarea campionatului pe 13 iunie, ceea ce ar însemna că meciurile se vor juca într-o singură manşă, pe teren neutru. La fel ar urma să se întâmple şi în ligile inferioare, unde campionatele ar urma să fie împărţite în două, cu sistem play-off şi play-out, iar partidele s-ar disputa într-o singură manşă.

Decizia definitivă va fi luată în urma unei şedinţe care va avea loc miercuri după-amiază, aceasta fiind condusă de Răzvan Burleanu.

ŞTIRE INIŢIALĂ – 17 martie

Universitatea Craiova a trimis o scrisoare celor de la FRF și LPF prin care conducătorii fotbalului românesc primesc mai multe propuneri, sau „scenarii” pentru reluarea campionatului la mijocul lunii mai 2020. Este luată în considerare inclusiv varianta în care campionatul nu se mai reia, variantă extrem de plauzibilă în condițiile epidemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Desigur, oltenii precizează că scenariul avansat este valabil doar în eventualitatea în care starea de urgență nu va mai fi de actualitate în țara noastră și pandemia de coronavirus va fi stopată.

Universitatea Craiova avansează două scenarii pentru fotbalul românesc

Primul scenariu propus de olteni ia în considerare reluarea campionatului odată cu oprirea pandemiei de coronavirus.

„În acord cu deciziile luate de UEFA în cursul zilei de astăzi, vă propunem în continuare spre analiză următoarele scenarii pentru Cupa României și ultimele 8 etape rămase de disputat din play-off Liga 1:

Reluarea campionatului și continuarea Cupei României. Calendar propus.

Acest scenariu este condiționat de a) neprelungirea stării de urgență, instituită la această dată în România până la data de 16 aprilie 2020, b) de inexistența altor restricții ce ar putea fi impuse de autorități sau de FIFA/UEFA si care ar putea afecta desfășurarea activității sportive precum și de c) acceptul jucătorilor străini de a reveni în România nu mai târziu de 3 aprilie, pentru a putea sta în carantină sau autoizolare cele 14 de zile stabilite ca fiind obligatorii pentru cei ce revin în România.

O altă condiționare este necesitatea ca jucătorii  să aiba la dispoziție minim 4 săptămâni de pregătire astfel încât la începerea campionatului să fie minimizate riscurile de accidentare. Trebuie ținut cont totodată ca jucătorii nu vor mai avea o altă vacanță până la sfârșitul lunii decembrie 2020 și că nu va exista pauză între sfârșitul sezonului 2019-2020 și începutul sezonului 2020-2021.
 
Astfel reunirea  loturilor ar putea avea loc în data de 17 aprilie (prima zi după expirarea celor 30 de zile pentru care a fost decretată starea de urgență)”, și-au început scrisoarea oltenii.

Calendar propus de Universitatea Craiova:

  • 15-17 Mai manșa tur a Cupei României.
  • 19-21 Mai manșa retur a Cupei României.
  • 22-24 Mai:  etapa 3 play-off.
  • 26-28 Mai: etapa 4 play-off.
  • 29-31 mai:  etapa 5 play-off.
  • 1-12 iunie calendar UEFA.
  • 12-14 Iunie etapa 6 play-off.
  • 16-18 iunie etapa 7 play-off.
  • 19.21 iunie etapa 8 play-off.
    23-21 iunie etapa 9 play-off.
  • 26-28 iunie etapa 10 play-off.
  • 30 iunie finala Cupei României.
  • 17-19 iulie prima etapă sezonul 2020-2021.

 

Scrisoare din partea Universității Craiova pentru FRF și LPF

Scrisoarea Universității Craiova pentru FRF
Scrisoarea Universității Craiova pentru FRF

 

 

 

Oltenii au propus două scenarii celor de la FRF
Oltenii au propus două scenarii celor de la FRF
Scrisoarea Universității Craiova pentru FRF
Scrisoarea Universității Craiova pentru FRF

Desigur, cei de la Craiova iau în considerare și scenariul în care Campionatul și Cupa nu se mai dispută. În aceste condiții, oltenii vor să existe transparență maximă în momentul în care se vor stabili echipele care vor retrograda, promova și vor reprezenta România în cupele europene în sezonul viitor. De menționat, acesta pare a fi cel mai plauzibil scenariu, fiind greu de crezut că pandemia de coronavirus va trece atât de ușor.

De menționat că cei de la Craiova înclină spre acest scenariu, pentru a favoriza naționala României în barajul cu Islanda:

„În aceste condiții, u rmează a fi stabilit un nou format pentru campionatul următor, noi criterii de promovare/retrogradare, criterii pentru stabilirea clasamentului final, respectiv pentru stabilirea reprezentantelor României în tururile preliminare ale cupelor europene.

Acest scenariu ar diminua puternic impactul multor situații neprevăzute ce ar putea să apară în perioada următoare (ex: cazuri de infestare în rândul jucătorilor sau stafului, imposibilitatea jucătorilor străini de a reveni în România, imposibilitatea prelungirii contractelor ce expiră la sfârțitul lunii mai 2020).

Totodată acest scenariu ar permite cluburilor să se organizeze sportiv ți administrativ fără să aiba presiunea timpului ți a situațiilor neprevăzute.
 
Dezavantaje pentru acest scenariu: 

1. riscul de a nu încasa o parte din drepturile tv aferente. Soluția este începerea negocierilor cu deținătorul de drepturi fie pentru a obține plata integrală, fie ca eventualele pierderi să fie acoperite procentual din fiecare an de contract rămas până la expirarea termenului.

2. pregătirea meciurilor de baraj ce urmează să fie disputate de echipa națională a României (există posibilitatea ca acestea să nu se dispute indiferent de voința Federației, fiind supuse acelorași riscuri ca și reluarea campionatului). Pentru a spijini echipa națională, în acest scenariu, propunem că jucătorii ce vor fi convocați să fie puși la dispoziție începând cu 1 mai astfel încât vor avea la dispoziție peste 5 săptămâni de pregătire centralizată.

Apreciind avantajele și dezavantajele rezultând din cele două scenarii și, în același timp, având în vedere incertitudinile existente cu privire la evoluția situației epidemiologice în România precum și probabilitatea de agravare a situației existente, opțiunea clubului nostru este pentru scenariul al doilea expus mai sus”.

ADVERTISEMENT