Life

Se poate face botez în zi de post? Răspunsul preoților

Părinții își pot creștina copiii într-o zi de post? Ce au dezvăluit duhovnicii Bisericii Ortodoxe Române despre acest aspect.
11.10.2023 | 19:00
Se poate face botez in zi de post Raspunsul preotilor
Părinții își pot creștina copiii într-o zi de post? Ce au dezvăluit pastorii Bisericii Ortodoxe Române despre acest aspect. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Se poate face botez în zi de post? Răspunsul preoților despre cel mai important eveniment din viața fiecărui om și care trebuie să aibă loc la 40 de zile de la venirea pe lume. Sfânta Taină a Botezului are semnificații unice.

Părinții își pot creștina copiii într-o zi de post? Ce au dezvăluit preoții Bisericii Ortodoxe Române despre acest aspect

Părinții își pot creștina copiii într-o zi de post? Ce au dezvăluit duhovnicii Bisericii Ortodoxe Române despre acest aspect. Învățăturile spun că Taina Sfântului Botez poate avea loc și în timpul perioadelor de post.

ADVERTISEMENT

Un aspect extrem de important de care trebuie să țină cont familiile care fac acest lucru este să renunțe la petrecere. De asemenea, data creștinării trebuie stabilită de comun acord cu preotul care va oficia slujba.

„Spre deosebire de nunți botezul poate fi oficiat și în perioada postului. Botezul în sine nu contravine postului. Ceea ce ar contraveni postului at fi o eventuală «cumătrie», adică petrecerea de după botez.

ADVERTISEMENT

Celui mic nu are de ce să nu îi fie bine. Mai bine botezat, uns cu Sfântul și Marele Mir și împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului în post, decât să mai stea o perioadă departe de aceste Sfinte Taine.

Prin urmare faceți botezul așa cum se cuvine la data stabilită, însă vă recomand să nu faceți petrecere după botez. Acest lucru cu adevărat nu ar fi creștinesc, din contră este un păcat și nu ar fi deloc benefic pentru voi!”, a declarat preotul Andrei Autodori, conform doxologia.ro.

ADVERTISEMENT

Botezul, un moment sacru pentru copil

Botezul reprezintă un ritual care se desfășoară încă din perioada Noului Testament și care se găsește în toate confesiunile creștine. De asemenea, preoții spun că înseamnă modalitatea de intrare vizibilă în comunitatea creștină.

Totodată, Biserica Ortodoxă Română ne amintește că este vorba de una dintre cele 7 taine (sacramente). Prin botez copilul este cufundat în apă ca să simbolizeze sfârșitul unui fel vechi de viață și un început nou.

ADVERTISEMENT

Biblia menționează prima dată botezul în viața lui Ioan Botezătorul. Acest lucru avea loc în Vechiul Testament ca mai apoi, în Noul Testament, datorită morții lui Iisus pe cruce, botezul să fie mai mult despre iertarea de păcate.

ADVERTISEMENT
Tags: