News

Se pot organiza nunţi după 15 mai? Anunţul lui Marcel Vela

23.04.2020 | 09:58
Se pot organiza nunti dupa 15 mai Anuntul lui Marcel Vela
ADVERTISEMENT

Începând cu 15 mai, data la care expiră decretul pentru prelungirea stării de urgență instituite ca urmare a răspândirii noului tip de coronavirus pe teritoriul României, vor intra în vigoare o serie de măsuri menite să relaxeze restricțiile de distanțare socială. Totul se va face, însă, gradual și numai în cazul în care se va constata o scădere semnificativă a deceselor, precum și a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19, a subliniat președintele Klaus Iohannis în declarația de presă susținută la finalul ședinței de urgență de marți, 21 aprilie.

Marcel Vela a făcut anunțul. Nu se vor putea organiza nunți după data de 15 mai

În aceste condiții, este greu de crezut că nunțile și toate celelalte evenimente care implică un număr foarte mare de participanți vor putea să aibă loc în viitorul apropiat. De altfel, chestionat pe marginea acestui subiect, chiar dacă nu a oferit un răspuns concret, ministrul de Interne Marcel Vela s-a arătat la rândul său sceptic în privința șanselor ca autoritățile să permită astfel de manifestații.

ADVERTISEMENT

Cu părere de rău nu pot da un răspuns pozitiv pentru că nunţile românilor în perioada în care chiar dacă se relaxează în 15 mai condiţiile de reţinere, de comprimare a unor posibilităţi de a ne mişca liber, de a fi alături de cei dragi, aceste condiţii nu se vor relaxa sută la sută.

Individual probabil vom avea dreptul la această mişcare de a ne duce, a ne relaxa, de a ne plimba, de a rezolva câteva probleme individuale, dar, din păcate, presupun eu, nu vă dau un răspuns oficial, nu cred că în 15 mai am scăpat cu totul de acest coronavirus.

ADVERTISEMENT

Nu înseamnă că în 15 mai virusul s-a oprit şi ia o pauză. Noi va trebui să fim atenţi în continuare, să ne protejăm, să purtăm mască, să avem grijă să ne spălăm pe mâini, să nu stăm mai mult de trei la o discuţie, să respectăm distanţarea socială, anumite activităţi se vor relua în anumite condiţii”, le-a explicat oficialul celor care i-au adresat întrebări pe rețelele de socializare.

Nunțile cu mai mult de 8 persoane ar putea avea loc în luna august

Totodată, potrivit ministrului, nu este momentul unei relaxări care să permită desfășurarea evenimentelor cu sute de participanți, pentru că pericolul nu a fost, încă, depășit în totalitate. Le oferă, însă, o alternativă tuturor cuplurilor care își doresc să își unească destinele în această perioadă: amânarea petrecerii până „mai la toamnă”.

ADVERTISEMENT

Vestea bună este că Guvernul ia în calcul ca în luna august să relaxeze măsurile astfel încât nunțile să poată avea loc și cu un număr mai mare de 8 participanți. Asta dacă evoluția epidemiei de coronavirus o va permite.

Cred că în august va fi o relaxare, cu mai multe persoane, nu cu sute sau mii de persoane, dar va fi o relaxare în 23 august probabil, dar depinde de cum reacţionăm fiecare român astfel încât să diminuăm infecţiile cu acest virus”, a precizat Marcel Vela.

ADVERTISEMENT

Cât despre pompieri, poliţişti şi poliţişti de frontieră, care prin activitatea lor intră în contact cu persoane suspecte sau infectate cu Covid-19, aceștia ar putea beneficia de un stimulent din partea Executivului. „Este o analiză pe care o facem la nivel guvernamental şi la nivelul MAI.

Încă nu am stabilit cuantumul coeficientului stimulentului de risc. Din punctul meu de vedere, nu va fi la nivelul medicului, care este în contact permanent cu bolnavul de coronavirus, dar eu, ca ministru, mă voi preocupa să primiţi un stimulent de risc pompierii, dar şi poliţiştii, poliţiştii de frontieră, care sunteţi, să spunem, în a doua linie”, a mai spus ministrul de Interne.

ADVERTISEMENT