News

Filmul evenimentelor de la întâlnirea lui Klaus Iohannis de la Guvern ce a dus la deschiderea şcolilor

14.01.2021 | 17:10
Filmul evenimentelor de la intalnirea lui Klaus Iohannis de la Guvern ce a dus la deschiderea scolilor
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a purtat discuții, joi, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanții Guvernului Cîțu și cu alți specialiști referitor la deschiderea școlilor pe 8 februarie 2021.


Klaus Iohannis: Majoritatea școlilor se vor redeschide pe 8 februarie

UPDATE, ora 17:10 / După discuția de joi de la Palatul Cotroceni, cu membrii Guvernului, Raed Arafat și alte nume importante din domeniul medical, Klaus Iohannis a făcut marele anunț: școlile din România se vor redeschide cu prezență fizică din 8 februarie.

ADVERTISEMENT

”Am avut o discuție foarte importantă cu premierul, ministrul Educației și alte personalități din domeniu. Tema discuției: deschidem sau nu deschidem școlile.

Am ajuns, în unanimitate la o concluzie extrem de importantă: începând din semestrul 2, adică din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta în condițiile în care pandemia evoluează ca în ultimele săptămâni.

ADVERTISEMENT

În localitățile din scenariu verde toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În scenariul galben lucrurile se schimbă: merg în continuare la școală, la grădiniță și școală, copiii de la grădiniță, cei din ciclul primar și cei din anii terminali, 8 și 12.

În scenariul roșu merg copiii de grădiniță și cei din ciclul primar. Când se ajunge peste rata de infectare mai mare de 6 localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, se merge în online. Acestea sunt concluziile principale”, a spus șeful statului.

ADVERTISEMENT

Despre Universități.

”Având în vedere că fiecare are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară, dar sunt liberi să se alinieze la scenariul din preuniversitar

Toate aceste lucruri devin realitate dacă situația pandemică nu se înrăutățește grav. Toate celelalte măsuri rămân în vigoare, se schimbă doar evaluarea pentru școli

ADVERTISEMENT

În 2 februarie, înainte de începerea școlii, vom face o reevaluare a situației pandemice și decizia finală va fi luată în 2 februarie”, a declarat Klaus Iohannis.


A început ședința de la Cotroceni. Klaus Iohannis, discuții cu Raed Arafat și membrii Guvernului privind redeschidere școlilor

UPDATE, ora 16:20 / Ședința de la Palatul Cotroceni, în care Klaus Iohannis, premierul, ministrul Educației, șeful DSU și mai mulți membri ai Guvernului discută despre scenariul deschiderii școlilor pe 8 februarie a început.


Știrea inițială, ora 9:20 / Iohannis i-a chemat la Cotroceni pe Florin Cîțu, pe miniștrii Educației și Sănătății și pe șeful DSU Raed Arafat.

Conform Libertatea, discuția dintre Klaus Iohannis, Florin Cîțu, Vlad Voiculescu, Sorin Cîmpeanu și Raed Arafat va avea loc la prânz.

UPDATE, 13:05 / Ministrul Cîmpeanu a făcut o scurtă declarație înainte de întâlnirea cu Iohannis: „Venim cu realitatile din educatie si nu vom exlculde niciunul dintre scenariu”.

Se vor redeschide școlile pe 8 februarie 2021?

Potrivit sursei citate, președintele Klaus Iohannis va face o serie de declarații pe această temă în jurul orei 17:00.

Ținând cont de situația ratei de infectare din acest moment, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțatcă decizia finală privind redeschiderea școlii în 8 februarie va fi comunicată „până la finele lunii ianuarie, cu o săptămână înaintea începerii cursurilor”.

Totul va fi decis, responsabil, de către decidenții din Sănătate și Educație pe baza evoluției pe care o vom vedea în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie”, a explicat Cîmpeanu.

Tot mai multe voci cer redeschiderea școlii din 8 februarie, printre care și medicul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila cere redeschiderea școlilor

Este absolut fezabil. Școlile nu trebuiau să se închidă, de fapt. Nu există nici o justificare a închiderii școlilor, dacă ne referim măcar la școlile primare. România a devenit unicat în UE, cu o incidență relativ redusă față de alte țări, a ținut școlile închise un an de zile.

Eu sprijin demersul domnului ministru Cîmpeanu de a deschide școlile pe 8 februarie. Mi se pare hazardată afirmația unui reprezentant de la Ministerul Sănătății, care spunea că nu se vor deschide școlile, mai ales că numărul de cazuri noi este tot mai mic, am avut doar 2.000 ieri, cu 7.000 de teste”, a declarat Rafila.

Anunțul lui Rafila vine în contextul în care medicul Valeriu Gheorghiță anunțase că școlile se vor redeschide, cel mai realist, în luna martie, din cauza pandemiei de Covid-19.

ADVERTISEMENT