News

Se reduce ajutorul de înmormântare. Banii primiți de români potrivit noii legi

10.03.2021 | 16:42
Se reduce ajutorul de inmormantare Banii primiti de romani potrivit noii legi
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de miercuri, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021. Potrivit textului, ajutorul de înmormântare se va reduce în acest an în comparație cu valoarea din 2020.

Astfel, odată cu 12 martie, când noua lege va intra în vigoare, acest sprijin financiar se va reduce la 5.380 de lei, de la 5.429 de lei cât era în urmă cu un an.

ADVERTISEMENT

Legea spune că ajutorul de deces trebuie să fie cel puțin egal cu câștigul salarial mediu brut. Din moment ce câștigul salarial mediu brut scade, la fel se întâmplă și cu ajutorul de deces.

Scade ajutorul de înmormântare, potrivit unei legi care intră în vigoare de vineri

La mijlocul acestei săptămâni, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021 a apărut în Monitorul Oficial și se va aplica din 12 martie 2021.

ADVERTISEMENT

Din textul acesteia reiese că ajutorul de deces o să scadă, la data intrării în vigoare a legii, de la 5.429 de lei, cât a fost în 2020 și cât mai este până pe 11 martie 2021, la 5.380 de lei. Așadar, reducerea va fi de fix 49 de lei.

Acest cuantum de 5.380 de lei este cel acordat în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii- salariații, în principal – sau în cazul decesului unui pensionar.

ADVERTISEMENT

În cazul în care este vorba despre decesul unui membru de familie al unei persoane asigurate sau al unui pensionar, ajutorul de deces va fi, începând cu 12 martie 2021, de 2.690 de lei. Și în acest caz vorbim de o scădere (25 de lei), din moment ce până acum suma era de 2.715 lei, anunță Avocatnet.

”Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se afirmă în actul normativ. Dacă câștigul salarial mediu brut pentru 2021 va fi de 5.380 de lei, ajutorul de deces va avea același cuantum.

ADVERTISEMENT

Cine poate cere ajutorul de înmormântare

În cazul decesului unui asigurat sau al unui pensionar, ajutorul poate fi cerut de o singură persoană: cea care poate dovedi că a suportat cheltuielile de înmormântare (soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană care face dovada).

În ceea ce privește dovada suportării cheltuielilor, acest demers se face prin orice mijloc de probă admis de lege (chitanțe sau bonuri fiscale, de exemplu).

ADVERTISEMENT