Sport

Se rescrie „duelul morții”! Anul trecut, Liverpool și Atletico Madrid au contribuit la creșterea deceselor provocate de COVID-19

Atletico Madrid și Liverpool se pregătesc pentru duelul din a treia etapă a grupelor UEFA Champions League. Cele două au fost adversare și anul trecut, în optimi, la început de pandemie, returul de pe Anfield fiind responsabil pentru numeroase decese.
19.10.2021 | 10:31
Se rescrie duelul mortii Anul trecut Liverpool si Atletico Madrid au contribuit la cresterea deceselor provocate de COVID19
ADVERTISEMENT

Returul meciului din optimile UEFA Champions League, sezonul 2019-2020, Liverpool – Atletico Madrid și Festivalul Cheltenham, destinat iubitorilor de curse de cai, sunt evenimentele considerate responsabile pentru un număr considerabil de morți înregistrat la începutul pandemiei COVID-19.

Meciul de pe Anfield Road s-a disputat pe 11 martie 2020, în timp ce festivalul a avut loc în perioada 16-19 martie 2020. În ciuda crizei epidemiologice care tocmai se declanșase la nivel global, autoritățile au respins în mod repetat adunările în masă.

ADVERTISEMENT

Guvernul respinsese în mod repetat necesitatea de a anula adunările în masă în zilele care au precedat evenimentele. Din această cauză, un om de știință e de părere că Liverpool – Atletico Madrid și Festivalul Cheltenham au dus la un număr crescut de decese în Marea Britanie.

Atletico Madrid – Liverpool, „duelul morții”. Confruntarea din startul pandemiei COVID-19 a stârnit un scandal imens

Profesorul Tim Spector, de la King’s College, din Londra, susține că cele două evenimente din martie 2020 „a cauzat multă suferință în rândul populației și multe persoane au murit, o tragedie care ar fi putut fi evitată”.

ADVERTISEMENT

Omul de știință a folosit o aplicație pentru a raporta cazurile de coronavirus, iar aceasta a arătat că Chelteham și Nord-Vestul Angliei s-au transformat în focare de COVID-19. Datele au demonstrat și că în perioada 22-29 martie 2020 s-au înregistrat mult mai multe infectări în Liverpool și Chelteham decât în regiunile din apropiere.

În ciuda faptului că mai multe state europene erau deja intrat în lockdown în zilele în care aveau loc cele două evenimente sportive, Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a vrut să aștepte până pe 23 martie pentru a le spune oamenilor din UK „să stea acasă”.

ADVERTISEMENT

În momentul în care a fost instaurat lockdown-ul, în Marea Britanie erau deja 6650 de cazuri de infectări cu coronavirus, dintre care 336 de decese.

La ora meciului, Anfield Road a fost plin ochi, în tribune luând loc și numeroși suporteri ai lui Atletico Madrid. Încă de acum un an, Guvernul britanic a fost acuzat că manșa retur din optimile de finală ale Ligii Campionilor a provocat 41 de decese din cauza COVID-19.

ADVERTISEMENT
  • 251 de mii de persoane au participat la Festivalul Cheltenham în 2020, cu aproximativ 15 mii mai puține decât în 2019

Probleme și la Madrid din cauza duelului dintre echipa lui Diego Simeone și „cormorani”

Meciul dintre Liverpool și Atletico Madrid a fost arătat cu degetul de specialiști. Conform experților, capitala Spaniei a devenit un adevărat focar de coronavirus din două motive: manifestațiile de „Ziua Femeii”, din 8 martie 2020, dar și a „duelului morții” de pe Anfield, la care au asistat aproximativ trei mii de fani ai echipei lui Simeone.

Pe teren, Atletico Madrid a obținut atunci calificarea. Spaniolii au câștigat la general cu 4-2 și au acces în sferturile de finală. „Cormoranii” au acum șansa revanșei și managerul Jurgen Klopp a lansat deja săgeți către stilul de joc al campioanei din LaLiga. Meciul de pe Wanda Metropolitano e programat marți, 19 octombrie, de la ora 22:00.

Jurgen Klopp îi aruncă mănușa lui Diego Simeone: „Nu îmi place cum joacă Atletico Madrid”

La conferința de presă premergătoare partidei, Jurgen Klopp a afirmat că respectă rezultatele lui Atletico Madrid, dar că nu admiră deloc stilul practicat de echipa lui Diego Simeone. Managerul german a criticat vehement acest lucru și în 2020, după ce Liverpool a fost eliminată de Atletico.

„Tot ceea ce face Diego Simeone este corect. Este campionul Spaniei până la urmă. Are niște jucători de clasă mondială, cărora le exploatează toate calitățile și luptă cu toate armele pentru a supraviețui. Spune multe despre Simeone, nu am cum să nu îi respect calitățile.

Dacă îmi place ce face? Nu prea. Dar e normal, pentru că eu prefer alt fotbal. Fiecare antrenor are stilul său de joc. Probabil că sunt și alții ca mine, dar cert este că Atletico are rezultate. E o mașinărie de obținut rezultate”, a declarat Jurgen Klopp, la conferința de presă.

Diego Simeone a vorbit și el despre confruntarea de pe Wanda Metropolitano și, deși echipa sa este gazdă, tehnicianul argentinian crede că Liverpool pornește cu prima șansă.

„Jucăm așa de zece ani de zile și tot ceea ce contează este să o facem la fel de bine și împotriva lui Liverpool. Este o echipă cu mobilitate bună, căreia nu îi este teamă să lase spații libere în defensivă. Au jucători extrem de rapizi, iar odată cu revenirea lui van Dijk și-au întărit defensiva. Va trebui să găsim modalități pentru a îi răni.

Dar nu va fi deloc ușor, deoarece va trebui să ne ridicăm la nivelul lor de intensitate dacă vrem să avem o șansă. Vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat Diego Simeone, înainte de Atletico Madrid – Liverpool.

  • 2 este locul pe care îl ocupă Atletico Madrid în grupa B, cu patru puncte, două mai puține decât liderul Liverpool
ADVERTISEMENT