News

Cine sunt românii care se pot înscrie direct la examenul auto. Pot obține permisul de conducere fără a face școala de șoferi în România

Misiunea şoferilor a fost uşurată, o Ordonanţă de Urgenţă modificând regulile de obţinere a permisului auto pentru o anumită categorie de cetăţeni.
21.10.2023 | 09:36
Cine sunt romanii care se pot inscrie direct la examenul auto Pot obtine permisul de conducere fara a face scoala de soferi in Romania
Permisul auto va fi obţinut mai uşor de cei care îl au deja emis de alte state Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Regulile de obţinere a permisului auto s-au schimbat prin Ordonanţă de Urgenţă, iar una dintre cele mai importante prevederi îi priveşte pe cei care au obţinut carnetul de şofer în alte ţări.

Permisul reţinut în baza unei constatări preliminare poate fi restituit mai uşor

Modificările aduse Codului Rutier îi vizează în mod special pe cei ale căror permise auto sunt emise în alte țări, permise care nu pot fi preschimbate în ţara noastră. Dacă până acum aceştia trebuiau să urmeze cursurile unei școli de șoferi în România și să se înscrie la examenul pentru obținerea permisului, acum lucrurile stau total diferit.

ADVERTISEMENT

Conform noilor reglementări, posesorii acestui tip de permis se vor putea înscrie direct la probele de examinare teoretică și practică, considerându-se că au deja experiență în conducerea unui vehicul.

Practic, şoferii cu permisul de conducere auto emis de alte state nu vor mai trebui decât să dovedească faptul că sunt apți din punct de vedere medical pentru susținerea respectivului examen.

ADVERTISEMENT

“În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România”, se arată într-un comunicat MAI.

O altă facilitate pentru cei care nu au reședința sau domiciliul în România este că aceştia pot să înmatriculeze provizoriu un vehicul, cu scopul de a-l înmatricula ulterior în altă țară, până acum acest lucru fiind permis numai celor care aveau reședința sau domiciliul în ţara noastră.

ADVERTISEMENT

O altă prevedere a Ordonanţei de modificare a Codului Rutier este că dacă permisul auto poate fi restituit dacă “a fost reținut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenței unor substanțe din categoria celor psihoactive.

Conform noilor reglementări, permisul poate fi restituit “în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența din organism a substanțelor psihoactive”.

ADVERTISEMENT

Până acum restituirea se putea face doar în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale, mai informează Ministerul Afacerilor Interne, o procedură destul de greoaie, care făcea ca restituirea să dureze foarte mult.

ADVERTISEMENT