News

Se schimbă total regulile examenului toxicologic. Unde vor fi testați șoferii implicați în accidente

Șoferii vor fi testați toxicologic în Ambulanță, astfel că activitatea SMURD ar putea fi dată peste cap de noul ordin publicat de Ministerul Sănătății.
13.03.2024 | 19:47
Se schimba total regulile examenului toxicologic Unde vor fi testati soferii implicati in accidente
Se schimbă total regulile examenului toxicologic. Unde vor fi testați șoferii implicați în accidente
ADVERTISEMENT

În prezent, orice șofer care era implicat într-un accident era testat la fața locului cu aparatul etilotest și drugtest, chiar de către polițiști. Ulterior, pentru cei care erau depistați că au consumat alcool sau substanțe interzise înainte de a se urca la volan, următoarea oprire era la spital, unde li se lua sânge pentru un nou set de analize.

Se schimbă total regulile examenului toxicologic potrivit Ministerului Sănătății

Acum, Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a decis ca acești șoferi să fie testați toxicologic în ambulanțele SMUD, așadar ”la locul faptei”. Problema cea mai mare e în județele unde nu există ambulanțe SMURD, astfel că rămâne de văzut cum se va proceda în aceste zone ale țării. Conform Observatornews.ro, coordonatorul SMURD Bogdan Oprița avertizează că întreg sistemul va fi dat peste cap.

ADVERTISEMENT

Legea stabilește să fie recoltate două probe biologice în interval de o oră, însă nu e precizat dacă SMURD ar trebui să fie prezent la fața locului după prima probă pentru a o recolta și pe a doua. Așadar, multe întrebări fără răspuns, mai ales că recoltarea probelor pentru stabilirea substanțelor psihoactive se va face și din urină, nu doar din sânge.

Așadar, specialiștii nu știu cum vor reuși să recolteze probleme de urină în ambulanță. O altă problemă o reprezintă accidentele grave, unde mai multe persoane sunt în stare gravă. Aici, medicul va fi pus într-o situație complicată, pentru că va trebui să decidă dacă acordă ajutor persoanelor grav rănite sau se ocupă cu prelevarea de probe biologice.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, o altă noutate absolută e introducerea obligativității efectuării examenului clinic atunci când sunt recoltate probele biologice. Acestea ar trebui să dureze 10 minute de persoane, însă acest lucru ar trebui efectuat doar în unitatea de primiri urgențe a unui spital. Alexandru Rafila are, însă, probleme mult mai mari pentru că angajații din sistem se pregătesc de grevă.

Grevă generală în sistemul sanitar, oamenii sunt nemulțumiți de salarii

Astfel, 5000 de angajați ai spitalelor au protestat în urmă cu 48 de ore în fața Parlamentului, oamenii fiind nemulțumiți de salarii ”Astăzi este ziua noastră,a Personalului Medical și mulțumim guvernanților pentru cadoul oferit: lipsa dialogului social! ACUM, în Piața Constituției, Solidaritatea protestează, Sănătatea nu cedează!”, au comentat sindicaliștii evenimentul.

ADVERTISEMENT

”Protestul este îndreptat și împotriva formei ultimei Ordonanțe de Urgență privind unele creșteri salariale în sănătate, aceasta fiind o ordonanță a inechității și a nepriceperii emitenților. Avem în vedere faptul că prin această OUG se creează o serie de noi inechități salariale și se adâncesc câteva dintre cele pre-existente”, s-au plâns și protestatarii.

Problema aceasta s-ar putea să nu mai fie a lui Alexandru Rafila, în scurt timp. Asta, după ce ministrul sănătății a anunțat că ar fi interesat să ajungă parlamentar european, deci ar fi dispus să cedeze Ministerul Sănătății pentru un salariu mult mai mare, dar și pentru posibilitatea de a influența politica Uniunii Europene din perspectiva sistemului sanitar.

ADVERTISEMENT

“Mi-am depus opţiunea pentru candidatură la organizaţia PSD Sector 2 pentru alegerile europarlamentare. Colegii au aprobat în unanimitate această candidatură şi mă bucur, le mulţumesc. Sigur, este un prim pas, urmează ca organizaţia PSD Bucureşti şi conducerea partidului să definitiveze o listă. Am suficient de multă experienţă şi un pic de interrelaţionare internaţională pentru că am avut ocazia să lucrez în diverse zone încât să pot ajuta România din Parlamentul European”, a explicat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT