News

Se scumpește sucul. Ce taxe vrea să introducă Guvernul: ”Are un caracter profund discriminatoriu”

Vești proaste pentru amatorii de sucuri și băuturi carbogazoase, pentru că Guvernul României se pregătește să crească taxele în acest sector.
07.07.2023 | 23:42
Se scumpeste sucul Ce taxe vrea sa introduca Guvernul Are un caracter profund discriminatoriu
Se scumpește sucul. Ce taxe vrea să introducă Guvernul. Foto: PIxabay
ADVERTISEMENT

Băuturile cu zahăr sunt din nou în vizorul guvernanților, așa cum se întâmplă statistic în mai multe țări din lume. Motivul e clar, oamenii sunt forțați oarecum să renunțe la aceste produse nesănătoase. Practic, oamenii ajung să nu mai cumpere sucuri pentru că nu-și mai permit, conform calculelor matematice.

Se scumpește sucul. Ce taxe vrea să introducă Guvernul

Sucurile vor fi așadar, din nou taxate, la fel ca și alcoolul și tutunul. Efectele se vor vedea pe raft, unde produsele se vor scumpi cu aproximativ 1 leu. Producătorii se plâng de discriminare, deși măsura e gândită pentru a proteja populația și pentru a o face să renunțe la acest obicei nesănătos.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în condițiile în care e greu de identificat un produs sănătos în zilele noastre, de la carne la dulciuri, producătorii de sucuri se simt discriminați și nu înțeleg de ce Guvernul are o problemă cu zahărul. Băuturile îndulcite fuseseră deja majorate cu 10%, însă urmează o nouă taxă sub formă de acciză, după model irlandez.

“Ne uităm cu mare îngrijorare să vedem noi propuneri care targhetează sectorul nostru. Are un caracter profund discriminatoriu”, a declarat Alice Nichita, Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare. Oamenii vor ajunge să plătească chiar și 1-2 lei în plus pentru a-și satisface pofta de suc.

ADVERTISEMENT

Cârcotașii vor spune că prea puțin e interesat Guvernul de sănătatea cetățenilor, cât de nevoia disperată de a aduce bani la buget, din cauza deficitului bugetar enorm. Chiar și așa, medicii susțin măsura și spun că tinerii și copiii sunt cei mai afectați de aceste băuturi.

“Reprezintă adevărate bombe metabolice. Calorii foarte multe nedorite, care înseamnă risc metabolic pentru apariţia obezităţii infantile şi mai departe risc de dezvoltare de diabet zaharat de tip doi”, explică Cosmin Pena, diabetolog, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Statistic, un român consumă în medie 190 de litri de băuturi răcoritoare, sucuri din fructe și energizante pe an. Așadar, România ocupă locul șapte în Europa la acest capitol. Acum Guvernul are pretextul perfect pentru a încerca să aducă și mai mulți bani la buget, consideră experții.

S-ar putea scumpi nu doar sucurile, țigările și alcoolul, dar și mesele la restaurant și vacanțele, pentru că există deja informații că accizele cresc cu 20%, iar un pachet de țigări va ajunge aproape 29-30 de lei. Marii jucători din industria tutunului avertizează că produsele sunt deja exagerat de scumpe și o nouă scumpire va duce la încurajarea fenomenului de contrabandă cu țigări.

ADVERTISEMENT

Situația e destul de complicată și ar exista soluții ușoare în acest moment, cred specialiștii. “Reducerea evaziunii… Evaziunea este atât de mare pentru că este hotărârea politică de a-i proteja pe cei care fură. Ca să crească veniturile, te uiţi la scutiri, astea-s cele mai simple. Nu poţi să spui că România are cetăţeni de rang întâi şi rangul doi. Adică un constructor sau un it-ist sunt mai importanţi decât un profesor sau un doctor”, a comentat situația Gabriel Biriş, analist fiscal.

ADVERTISEMENT