News

Se strică vremea! ANM anunță ploi, lapoviță și chiar ninsoare. S-a emis și cod galben

Vremea se schimbă radical încă de duminică în vestul și nordul țării, iar de luni temperaturile vor scădea în toată țara
15.10.2023 | 11:56
Se strica vremea ANM anunta ploi lapovita si chiar ninsoare Sa emis si cod galben
ANM anunță răcirea vremii. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Meteorologii anunță că vremea intră de duminică într-un proces semnificativ de răcire, cu ploi și intensificări ale vântului, în special în partea de vest și nord a țării. În zonele de munte sunt anunțate precipitații mixte. De luni însă temperaturile vor scădea semnificativ în întreaga țară.

Cod galben de ploi și vânt în nordul și vestul țării

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat duminică că vremea va intra într-un proces de răcire semnificativă, duminică în vestul și nordul teritoriului, iar luni, 16 octombrie, și în restul teritoriului țării. Astfel, dacă duminică după-amiază sunt înregistrate 18 grade la București și 21 la Constanța, în nord vestul țării temperaturile sunt și cu 10 grade mai scăzute.

ADVERTISEMENT

La Baia Mare sunt înregistrate 13 grade și ploi, la Cluj-Napoca sunt 12 grade, iar la Oradea 14 grade. La Miercurea Ciuc sunt înregistrate doar 8 grade Celsius, în vreme ce la Sulina sunt 19 grade. La fel, în localitățile din sudul țării, temperaturile se apropie de 20 de grade, cu 18 grade la Timișoara, 16 la Craiova și 20 la Călărași.

“Aria ploilor va fi în extindere, iar în zonele de munte, cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp și izolat 20…25 l/mp. În noaptea de duminică spre luni se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în nordul Carpaților Orientali, iar la altitudini mai mari de 1700 m și în restul masivelor montane. Vântul se va intensifica temporar în majoritatea zonelor”, a transmis ANM duminică.

ADVERTISEMENT

Mai mult, pentru duminică, după ora 18.00, și până luni la ora 12.00 a fost emisă o avertizare cod galben, vizând intensificări ale vântului. Pentru zonele montane vântul este așteptat să atingă viteze de peste 100 de kilometri pe oră, însă pentru altitudini de peste 1.700 de metri.

“În intervalul menţionat temporar vântul va prezenta intensificări în sudul Transilvaniei şi al Olteniei, în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi în sud-vestul şi estul Munteniei, cu viteze de 55…65 km/h. În Carpaţii Meridionali şi de Curbură, în special la altitudini de peste 1700 m, vor fi rafale în general de 80…110 km/h”, se arată în atenționarea transmisă de către ANM.

ADVERTISEMENT

Vremea se răcește în toată țara

De săptămâna viitoare vremea va intra într-un proces accentuat de răcire. Astfel, luni, în Muntenia maximele se vor situa între valorile de 14 și 19 grade, cu ploi moderate anunțate pentru toată regiunea. Minimele se vor situa între minus un grad și 6 grade. Marți, pentru aceeași zonă, maximele vor fi cuprinse între 13 și 19 grade, cu minimele între 2 și 8 grade.

În București, luni temperatura maximă va ajunge la 17 grade cu cer temporar noros și ploi slabe. Temperatura minimă așteptată va fi de 11 grade, în timp ce vântul va sufla cu 8m/s. Marți, temperatura maximă va fi de 18 grade, în timp ce minima va ajunge la 4 grade Celsius, fără a fi așteptate ploi.

ADVERTISEMENT

Miercuri, tot în Capitală, sunt așteptate maxime de 20 de grade, în vreme ce temperatura minimă va fi de doar 5 grade. În ziua următoare sunt așteptate ploi slabe, cu o temperatură maximă de 21 grade și minime de opt grade.

La Constanța, dacă luni sunt așteptate temperaturi maxime de până la 16 grade cu ploi slabe, de miercuri temperaturile vor urca ușor până la 18 grade, iar joi vor ajunge la maxime de 23 de grade. La Cluj, luni sunt așteptate maxime de 12 grade cu ploi, iar miercuri maximele vor ajunge la 14 grade. Joi, sunt anunțate ploi slabe și temperaturi maxime de 16 grade.

ADVERTISEMENT