News

Moțiunea simplă împotriva lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a picat. Update

17.02.2021 | 13:00
Motiunea simpla impotriva lui Vlad Voiculescu ministrul Sanatatii a picat Update
ADVERTISEMENT

Miercuri, 17 februarie, are loc un test important pentru ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Camera Deputaților votează moțiunea depusă de PSD împotriva membrului Guvernului Cîțu.


Moțiunea simplă împotriva lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a picat

UPDATE, ora 13:02 / Moțiunea simplă depusă de PSD împotriva lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a picat cu un scor de 161 de voturi împotrivă și 140 pentru.

ADVERTISEMENT

Social-democrații au propus ca votul electronic să fie unul secret, însă deputații Coaliției PNL – USR PLUS – UDMR au respins solicitarea.


Știrea inițială, ora 8:54 / Demersul principalului partid de opoziție reprezintă prima moțiune simplă depusă în această legislatură și, implicit, prima contra noului Executiv PNL – USR PLUS – UDMR, instalat la finele lui 2020.

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere procedural, Voiculescu nu are emoții, dat fiind faptul că o moţiune simplă împotriva unui ministru nu are efect juridic şi, chiar dacă este adoptată de Parlament, acesta nu este automat demis.

Miercuri se votează moțiunea împotriva lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății

Camera Deputaților votează miercuri, 17 februarie, moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Votul este dat la două zile după dezbaterea acesteia.

ADVERTISEMENT

Actul depus de social democrați este intitulat “Incompetența și lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea și viața românilor”. Moțiunea este semnată de 109 deputați PSD.

Teoretic, la o primă analiză, moțiunea simplă contra ministrului Voiculescu are șanse mici să treacă. Coaliția, formată din PNL – USR-PLUS – UDMR, are majoritatea în Camera Deputaților, adică 168 de voturi, față de cele 142 câte ar strânge PSD și AUR.

ADVERTISEMENT

Și în situația în care reprezentanții minorităților ar vota în bloc contra lui Voiculescu – 18, plus singurul deputat neafiliat, și s-ar strânge astfel 161 de voturi, tot nu ar fi suficiente.

În cazul în care moțiunea simplă trece, premierul Florin Cîțu nu este obligat să-l demită pe Voiculescu, moțiunea simplă contra unui ministru având mai degrabă o semnificație simbolică, de blam.

Ce îi reproșează PSD lui Vlad Voiculescu

Cei de la PSD îl acuză pe Vlad Voiculescu de proasta gestionare a crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus. Social-democrații enumeră în textul moțiunii simple o serie de lucruri pe care ministrul ar fi trebuit să le facă după preluarea mandatului și nu le-a făcut, arătând că multe dintre acestea Vlad Voiculescu i le reproșa predecesorului său, Nelu Tătaru.

Luni, înaintea dezbaterilor din Parlament, liderii coaliției au anunțat că îl vor susține pe Vlad Voiculescu și că moțiunea nu va trece, deși au apărut informații potrivit cărora unii liberali ar fi luat în calcul să voteze moțiunea PSD.

”În loc să faceţi, din prima zi în care aţi ajuns în minister, tot posibilul pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple, le-aţi comunicat sec românilor că le veţi prezenta ‘un raport privind stadiul măsurilor luate după raportul din noiembrie 2020’.

Un raport la un alt raport. Însă ce măsuri aţi luat? Concret! Cele pe care chiar dumneavoastră i le cereaţi în noiembrie ministrului Tătaru? Sau niciuna de fapt!?

Aşa cum de altfel chiar dumneavoastră susţineaţi public, urgenţa era alta. Nu vorbele. Nu hârtiile. Nu declaraţiile politice. Ci un set de proceduri unitare la nivel naţional în privinţa evitării pericolelor legate de utilizarea oxigenului în toate spitalele COVID. Adică fapte. Simple. Concrete”, i-au reproșat cei din PSD lui Voiculescu.

Cum s-a apărat ministrul Sănătății

Voiculescu s-a apărat în fața atacurilor social-democrate și a dat vina pe acest partid și pe ”mafia din Sănătate” pentru problemele actuale ale sistemului.

”Autorii direcți ai dezastrului este PSD și mafia PSD-istă. Moțiunea s-ar putea numi ”Vlad Voiculescu un pericol pentru mafia din Sănătate”. Ea fost scrisă de un domn care a fost secretar de stat 4 ani în echipa domnului Bănicioiu care spunea că avem de toate.

Mi se cere să îmi asum răspunderea pentru un spital care a fost condus de domnul Cercel, într-un oraș condus de colegii dumneavoastră. Aceștia sunt oamenii care au avut tupeul să vorbească despre asumare. Vorbesc despre asumare oamenii partidului care au avut 12 miniștri ai Sănătății, trei dintre ei anchetați de DNA.

Îmi reproșați că nu am făcut nimic în gestionarea pandemiei. Am lua măsuri concrete. Campania de vaccinare ne plasează în topul european al vaccinării. M-am asigurat că personalul medico-sanitar sunt plătiți în mod corect și transparent. Vom demara testarea cu teste antigent în cabinetele medicilor de familie.

Am primit un mandat de reformă și puteți să strigați demisia 24 de ore din 24, 7 zile din 7, timp de 4 ani și nu mă voi opri. Stimați parlamentari, aveți o decizie simplă de luat: să votați cu mafia din Sănătate sau să votați cu mine împotriva acestei mafii”, a replicat Voiculescu, luni.

ADVERTISEMENT